• BIST 100

    14170,38%-0,41
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,33% 0,35
  • GRAM ALTIN

    6089,97% 1,98
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 1,12

Beşeveler Mahallesi sakinleri 35 yıldır bekliyorlar: Ne tapu var, ne muhatap!

22 Eylül 2025, Pazartesi 15:01
22 Eylül 2025, Pazartesi 15:01
Beşeveler Mahallesi sakinleri 35 yıldır bekliyorlar: Ne tapu var, ne muhatap!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman'da mahalle sakinleri, yıllar önce paralarını ödeyerek aldıkları arsalara rağmen tapularına kavuşamıyor. 300'e yakın ev sahibini ilgilendiren mağduriyet için yetkililere çağrıda bulunan mahalleli, sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.

Batman Merkez Beşeveler Mahallesi 1349. Sokak’ta yaşayan vatandaşlar, yıllar önce bedelini ödeyerek aldıkları arsalara hâlâ tapu verilmemesinden dolayı mağdur olduklarını iddia etti. Mahalle sakinleri, İLKHA mikrofonuna konuşarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirip yetkililere seslendi.

Mahalle sakinleri, yetkililere çağrı yaparak yaşanan sorunun büyümeden çözülmesini istiyor. Tapu için ikinci kez para istenmesinin hukuka ve vicdana sığmadığını belirten mahalleliler, mülkiyet haklarının bir an önce tanınmasını talep ediyor.

Mahallede inşa edilen yüzlerce konutun tapusuz olması, hem bireysel mülkiyet hakkını hem de kentsel planlama süreçlerini ciddi şekilde etkiliyor. Tapusuzluk nedeniyle b kredisi, mülkiyet devri, miras işlemleri ve yasal güvence gibi birçok temel hakka erişemeyen vatandaşlar, seslerini duyurmak için İlke Haber Ajansı aracılığıyla yetkililere çağrıda bulundu.

Kerem Bayındır

"Bir arsa kaç defa satılır?"

Yıllar önce aldıkları arsalara tapu varislerinin tekrardan ücret talep ettiğini söyleyen mahalle sakinlerinden Kerem Bayındır, "Burası Beşeveler Mahallesi'dir. Evlerimiz var ama tapularımız yok. 37 senedir bu mahalledeyim ve o zamanlar arsanın bedelini ödememize rağmen şu anda arsa sahibi bizden tekrar para vermemizi istiyor. Bir arsa kaç defa satılır? Şu anda tapumuzu çıkarmak istiyoruz ve tapu masraflarını ödemeye de hazırız. Yıllardır belediyeye tüm vergilerimizi veriyoruz. Su, elektrik ve gider abone kayıtlarımıza baksınlar. Yetkililerden tek isteğimiz bize yardımcı olmalarıdır. Çünkü çözüm istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Emine Turan

"Arsamızı tekrar bize satmaya çalışanlar var"

Mahallede 35 yılı aşkın süredir yaşayan Emine Turan ise arsalarını geçmişte Cemil Kızmaz'dan aldıklarını belirterek şunları söyledi:

"Tüm bu arsaları zamanında Cemil Kızmaz'dan aldık. Şu anda kendisi vefat etmiş durumda. Çok sayıda hissedar var ve kime gideceğimizi bilemiyoruz. Arsamızı tekrar bize satmaya çalışanlar var. Sayın Valimiz ve yetkililere sesleniyoruz: Lütfen bize bir çözüm bulun. Başka mahallelerdeki gibi kan dökülmesin, kimse bir metre arsa için birbirini vurmasın. 35 yıldır bu arsaların gerçek sahipleri neredeydi? Neden şimdiye kadar karşımıza çıkmadılar? Eğer Cemil Kızmaz bize gerçekten satmamış olsaydı, biz de ev yapmaz, bu kadar masrafa girmezdik."

"Tapu sorunumuz çözülmezse, istenmeyen olaylar yaşanabilir"

Mahalledeki mağduriyetin boyutlarına dikkat çeken Turan, "Şu anda mahalle olarak mağduruz. 300'den fazla ev sahibi bu durumdan etkilenmiş durumda. Lütfen sesimizi duyun, bir çare bulun. Yoksa istenmeyen olaylar yaşanabilir, biz bunu istemiyoruz. Paramızı verip evimizi yapmışız ama şimdi tekrar arsayı bize satmaya çalışıyorlar. Cemil Kızmaz artık hayatta olmadığı için kime gideceğimizi bilemiyoruz. Muhatap kim, belli değil. Oğlu Şirin Kızmaz varmış ama kendisini göremiyoruz, nerede olduğu bilinmiyor. Hissedarlar çok; kimi arıyoruz, 'Hissemi sattım.' diyor; kimi, 'Arsanın bedeli 1 milyon, sen 500 bin vereceksin.' diyor. Ben de mağdurum, o da mağdur olduğunu söylüyor ama iki kere arsa alamam. Mahalle olarak fakiriz. Zaten durumumuz iyi olsaydı, bu mahallede ne işimiz vardı? Sayın Valimiz, lütfen artık sesimizi duyun. Size yalvarıyoruz, bize bir çözüm bulun."

"Bu da apaçık bir zulümdür"

Bir diğer mahalle sakini Mehmet Emin Özdemir ise, "32 yıl önce bu arsayı aldığımda arsa sahibi bana, 'Tapun evdedir, sana vereceğim.' dedi ama yalan çıktı. 1993 yılının parasıyla 5 bin lira verdim. O zamandan beri bir türlü bizlere tapumuzu vermedi. Arsamın ve evimin vergisini veriyorum. Su ve elektrik faturalarımızı düzenli ödüyorum. Tapu masraflarını vermek istememize rağmen tapumuzu bize vermiyorlar. Onlar bizden bir kez daha para istiyorlar. 'Bize para vermezseniz size tapunuzu vermeyiz.' diyorlar. Bu da apaçık zulümdür. Bu sokağımızda bulunan evlerin hepsi bu şekilde mağdurdur. Yetkililerden isteğimiz, bu sorunumuza bir çözüm bulunmasıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Rusya ile Venezuela'dan Karayipler görüşmesi

Zelenskiy: Savaşı sona erdirmek için barış planı mevcut

Rusya: Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin, Rusya ile ABD arasındaki diyaloğu baltalamaya çalışıyor

İzmir açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

ABD, Karayipler'deki deniz üssünü yeniden faaliyete geçirdi

BM: Gazze'ye insani yardımların girişine getirilen engellemeler kaldırılmalı

Kasten öldürme suçundan 10 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Malatya'da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Belarus, Rus Oreşnik füze sistemlerini konuşlandırıyor

Küçük Muhammed kumbarasındaki parayı Gazze'ye bağışladı

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan yeni yıl tedbirleri toplantısı

Danimarka’dan ABD'ye Grönland tepkisi

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi Gazze'ye yardımların girişini engelliyor

İran'dan balistik füze tatbikatı

THY, Erivan'a direkt seferlere başlıyor

Afyonkarahisar’da yapılan denetimde 6 araca 62 bin lira ceza kesildi

Libya tezkeresi Meclis'te kabul edildi

Batman'da iki ayrı yangın: 1 can kaybı

Malatya'da müstakil evde korkutan yangın

Diyarbakır-Şanlıurfa yolunda feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Batman OSB yolunda trafik kazası:  4 yaralı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan Coca-Cola'nın sözde yatırımına tepki

Türkiye ile Azerbaycan arasında 12. Dönem KEK Protokolü imzalandı

Çin'den AB'nin ek gümrük vergisi kararına misilleme

Çekya'nın yeni nükleer reaktör inşasına AB soruşturması

Bolu’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Şeyh Muhammed Dejdal Camii'nin ibadete açılmaması bağımlıların iştahını kabartıyor

Gönüllüler bir araya geldi Güçlükonak'ta köy okulunda 2 bin kitaplık kütüphane açıldı

Mardin halkı: Yılbaşı Hristiyanlara ait bir gelenek, Müslümanlar o geceyi ibadetle geçirmeli

Adana’da bir haftada 18 bini aşkın trafik ihlali tespit edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya ile Venezuela'dan Karayipler görüşmesi

Zelenskiy: Savaşı sona erdirmek için barış planı mevcut

Rusya: Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin, Rusya ile ABD arasındaki diyaloğu baltalamaya çalışıyor

İzmir açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

ABD, Karayipler'deki deniz üssünü yeniden faaliyete geçirdi

BM: Gazze'ye insani yardımların girişine getirilen engellemeler kaldırılmalı

Kasten öldürme suçundan 10 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı