• BIST 100

    10622,60%-0,91
  • DOLAR

    41,80% -0,07
  • EURO

    48,50% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5480,27% 1,41
  • Ç. ALTIN

    9015,83% 0,00

Besiciler girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi

24 Mayıs 2025, Cumartesi 11:39
24 Mayıs 2025, Cumartesi 11:39
Besiciler girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yaklaşan kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlıklar pazarlarda yerini almaya başladı fakat besiciler durumdan memnun olmadıklarını kaydetti.

Gaziantep Canlı Hayvan Pazarında satışa hazır bekleyen kurbanlıklar, alanı da satanı da memnun etmiyor.

"Kurban bir ibadettir"

Mustafa Erdem

Kurban kesmenin bir ibadet olduğunu dile getiren besicilerden Mustafa Erdem, kurban fiyatlarını aşağı çekerek bu ibadetlere ortak olmak istediklerini ancak yüksek girdi maliyetlerinin buna engel olduğunu belirtti.

Erdem "Evet, kurbanlıklarımız hazır bulunmaktadır. Kurbanlıklarımızın hepsi arpayla beslenmiş, hepsi yayla malı olduğundan etleri lezzetlidir. Yani alan kurban almak isteyen kişi gönül rahatlığıyla alabilir, bir sıkıntı olmaz. Kurbanlarımızı görüyorsunuz burada alıcılarını bekliyorlar.  Her bütçeye uygun kurbanlık bulunmaktadır elimizde. Bir hayvan ortalama 50 ile 90 kilo aralarında gelir. Fiyat miktarı olarak daha kurbanda kesin bir şey yok. Sayın Tahmazoğlu 230 liradan bahsetmiş fiyatı. Yani 230 lira şu an besici kurtarmıyor. Yine mecburen malımızı satmayacak mıyız? Yani her sene hep iyi şeyler bekliyoruz ama beklentimiz karşılanmıyor. Maliyetler yüksek olduğu için besiciler istediği kazancı elde edemez.  Kurban bir ibadettir. Herkes kurban ibadetini en iyi şekilde yerine getirmesini ister. Biz de istiyoruz de kurbanlıkları ucuza verelim ama maliyetler yüksek olduğu için biz de pahalı vermek zorundayız. Yani durum bundan ibarettir." dedi.

"Kurbanlık bulmada sorun yok"

Hakan Doğan

Arpa ve saman fiyatlarındaki artışın hayvan satışına yansımadığını ifade eden Hakan Doğan "Kurbanlıklarımız hazır ve pazarda yerlerini aldı. Her türlü kurbanlık burada bulunabilir. Vatandaşlar rahatlıkla gelip burada koyunlarını alabilir, seçebilir. Kurbanlık sayısı konusunda sıkıntımız yok. Geçen sene fiyatlar 225 ile 230 liraydı. Bu sene fiyatlar yine aynı şekilde devam ediyor. Bu sene gerçekten üreticiler zor durumda. Fiyatlar çok durgun. Arpa, Saman fiyatları geçen seneye göre iki katı arttı, ama koyun fiyatları olarak da fiyatlar geçen sene ile aynı. Hareketlilik normal, fazla bir hareketlilik yok. Kurbana doğru hareketliliğin artacağını düşünüyoruz. Esnaf kazanamıyor, besici kazanamıyor. Gerçekten besiciler bu sene zor durumdadır." ifadelerini kullandı.

"Üretici desteklenmelidir"

İsmail Yıldız

Bu yıl haraketliliğin henüz başlamadığını dile getiren İsmail Yıldız "Bir üretici olarak, bir besici olarak kurban hazırlıklarımızı yapmışız, kurbanlarımızı getirmişiz. Milletimize en iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kurbanlar Şanlıurfa'dan, Van'dan memleketin her tarafından geliyor.  Ama üretici tükendi, üretici bitti, maliyetleri yüksek.  Bu hayvanların alışı, bundan 5 ay önce 15 bin liraya mal olmuş, bugün adam satıyor, 11 bin ile 14 bin lira arasında satıyor. Evet, bu üretici şu an çok zarar ediyor.  Bunun için, devletimizin, yetkililerimizin, millete yardımcı olması lazım. Ne gerekiyorsa, hangi konuda yardımcı olabiliyorsa, destek olabiliyorsa buna bir destek vermesi lazım. Fiyatlar geçen senenin aynısı. Şu an küçükbaşlar 210 liraya, 220 lira bandında gidiyor toptan fiyat olarak. Büyükbaşlar şu an 250 ile 270 civarları. Küçükbaşlara göre, büyükbaş çok güzel, yani fiyatı güzel. Ama küçükbaş geçen senenin aynısıdır. 13 gün kalmış, fazla haraketlilik yok. Daha önce mesela kurbana bir ay kaldığı zaman burada hareketlilik çok oluyordu. Ama şu an hiç yani bir hareketlik yok." şeklinde konuştu.

"Girdi maliyetleri düşürülmeli"

Yahya Uçan

Ağrı Patnos'tan kurbanlık getirdiğini dile getiren Yahya Uçan "Bizim işimiz hayvancılıktır. Her zaman bu işle uğraşıyoruz. Bu sene hayvancılıkla uğraşan esnafımız zarar ediyor. Girdi maliyetleri çok pahalı olduğundan kimse kar edemiyor. Millet mağdur durumdadır. Biz devlet büyüklerimizden bu işe bir el atıp girdi maliyetlerini düşürmelerini istiyoruz. Satışlar önceki yıla göre daha az bir şekilde devam ediyor. Geçen seneler daha eksik gidiyor. Şimdi haraketliliğin başlaması lazımdı ama haraketlilik yok. Koyun satıcısı arkadaşlarımız da hepsi şu an kan ağlıyor." dedi. (İLKHA)

Bolu Dağı Tüneli İstanbul yönü hafta içi her gün 5 saat kapanacak

Direniş, Aksa Tufanı Mutabakatı kapsamında 1.968 Filistinli esiri özgürlüğüne kavuşturdu

Mersin’de deprem ve tahliye tatbikatı gerçekleştirildi

Batman'da 2025 Yılı 4. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Gazze'de 60 şehidin naaşına ulaşıldı

MEB aileler ve öğretmenler için psikoeğitim programları hazırladı

ABD'yi Nor’easter fırtınası vurdu

Kassam Tugayları, 4 siyonist esirin cesedini teslim edecek

Mardin'de Gazze yararına kermes düzenlendi

Peru'da havai fişekler bir mahalleyi küle çevirdi

Zonguldak'ta uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı

Tarsus-Pozantı Otoyolunda narenciye yüklü kamyon devrildi

Yeni evlenen çiftten örnek davranış: Düğün takılarını Gazze'ye bağışladılar

Hamzabeyli Gümrük Sahası'nda 105,2 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

SDAM'da akademik atölye eğitimleri başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze ateşkesi için gittiği Mısır'da ülke liderleriyle görüştü

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Yılmaz: Çifte vatandaşlık yasa teklifi neden beklemede?

Silvan halkı: Bu surları ya yıkın ya da tarihe yakışır halde restore edin

HÜDA PAR Özel Konuklu Gençlik Arenası Programı düzenledi

Batman'a yeni ticaret üssü geliyor

Genç’te itfaiyeden gençlere anlamlı davet: Ateş yakmayın, gelin çay içelim

Bingöl’de zehirli "uğur böceği örümceği" görüldü

Karlıova’da kar yağışı etkili oldu

Bingöl’de 15 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Solhan’da İlçe İdare Şube Başkanları Toplantısı gerçekleştirildi

Meksika'da şiddetli yağışlar nedeniyle ölenlerin sayısı 47'ye yükseldi

Batman'da kaldırımı işgal eden duvar tepki çekti

Adana merkezli 10 ilde "Bayğaralar" operasyonu: 106 gözaltı

Prof. Dr. Atasoy: Bağımlılık tedavi edilebilir, kronik bir beyin hastalığıdır

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 19 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bolu Dağı Tüneli İstanbul yönü hafta içi her gün 5 saat kapanacak

Direniş, Aksa Tufanı Mutabakatı kapsamında 1.968 Filistinli esiri özgürlüğüne kavuşturdu

Mersin’de deprem ve tahliye tatbikatı gerçekleştirildi

Batman'da 2025 Yılı 4. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Gazze'de 60 şehidin naaşına ulaşıldı

MEB aileler ve öğretmenler için psikoeğitim programları hazırladı

ABD'yi Nor’easter fırtınası vurdu