• BIST 100

    15953,44%-0,84
  • DOLAR

    44,19% -0,07
  • EURO

    50,61% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7090,75% -0,62
  • Ç. ALTIN

    11476,08% -0,80

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sara Ayyıldız: Oruç tutanlar daha doğru bir şekilde besleniyor

17 Şubat 2026, Salı 16:38
17 Şubat 2026, Salı 16:38
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sara Ayyıldız: Oruç tutanlar daha doğru bir şekilde besleniyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sara Ayyıldız, Ramazan ayında doğru beslenmenin önemine dikkat çekerek, iftar ve sahurda yapılan hatalar konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

İLKHA mikrofonuna konuşan Ayyıldız, Ramazan ayında doğru beslenme hususunda önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Sara Ayyıldız, orucun açlığı telafi etme zamanı olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, doğru planlama ile hem sağlıklı kalmanın hem de kilo kontrolü sağlamanın mümkün olduğunu aktardı.

"En önemli olan durum, mideyi şok haline uğratmamaktır"

Ramazan ayında doğru beslenmeye değinen Ayyıldız "Ramazan aslında açlıktan intikam almak demek değildir. Genelde ilk iftar açıldığında bir anda tıkabasa yeme eğilimi gösteren kişiler olur. Ancak biz bu algıyı artık kırmaya başladık. Yapmamız gereken şey şudur: Ilık bir bardak su, yanında bir adet hurma ya da iki tane zeytin ile başlangıç yapmak ve ılık bir çorba içtikten sonra 10 dakika ara vermektir. Daha sonra sofraya oturup ana yemeklerle birlikte 15-20 dakika içerisinde leptin hormonunun devreye girmesini bekleyerek ‘Evet, ben doydum’ yanıtını almamız gerekir. Bu noktadan sonra en önemli olan şey, mideyi şok haline uğratmamaktır." dedi.

İftarı açarken dikkat edilmesi gerekenlere değinen Ayyıldız "İftarı açarken mutlaka protein, karbonhidrat ve yağlardan dengeli şekilde oluşan bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Öncelikle midede rahatsızlık oluşturmayacak besinler tercih edilmeli ve mümkünse bir beslenme uzmanı eşliğinde Ramazan boyunca beslenme programı koordineli bir şekilde uygulanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Sahur öğününün önemine de vurgu yapan Ayyıldız "Sahur bizim için çok önemlidir. Özellikle gün boyu kan şekeri düzenini sağlamak için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri almamız gerekir. Aynı zamanda sahurda, uzun sürebilecek susuzluğu önleyebilmek adına gün içerisinde tüketilmesi gereken suyun bir kısmını sahur esnasında almak faydalıdır. Sahurda en az iki bardak su tüketmek bizim için çok önemlidir." şeklinde konuştu.

"Mutlaka protein kaynağı yüksek olan besinlerin tercih edilmelidir"

Gün boyu tok tutan ve enerji sağlayan besinlere dikkat çeken Ayyıldız "Enerji sağlayan besinler hususunda sahurda çok dikkatli olmalıyız. Özellikle diyabet hastaları ve antidiyabetik ilaç kullananlar oruç tutmak isterlerse bu konu daha da önem kazanır. Bizim önerimiz; mutlaka protein kaynağı yüksek olan yumurta, yoğurt, kefir ve peynir gibi besinlerin tercih edilmesidir. Peynirde az tuzlu olanı tercih etmek her zaman daha doğrudur. Bunlar tok tutan besinlerdir. Aynı zamanda tam tahıllar ya da kuru baklagiller de tercih edilebilir. Ancak kuru baklagiller sindirim sisteminde herhangi bir problem oluşturmuyorsa tüketilmelidir." dedi.

"Mutlaka sahur yapılmalıdır"

Ramazan’da oruçlu iken yapılan en sık beslenme hataları ve kilo artışı hakkında da konuşan Ayyıldız, şunları kaydetti:

"En sık yapılan beslenme hatalarından biri, iftarda çok şekerli, kızartılmış ya da çok tuzlu besinlerin tüketilmesidir. Özellikle tatlının iftarda yemeklerle beraber tüketilmesi ve öğün arası verilmeden bir anda hızlı şekilde yemek yenmesi önemli bir hatadır. Kilo artışı konusunda kişi kendine güvenmiyorsa mutlaka bir beslenme uzmanına başvurmalıdır. Obezite artık günümüzde sadece kilo kavramıyla ilişkilendirilen bir durum değil, bir hastalıktır. Bu hastalığın önüne geçebilmek için kilo artışını engelleyecek faaliyetlerde bulunmamız gerekir. Ramazan ayında sahur ve iftar ana öğünlerdir. Ancak bunlara ek olarak iki ara öğün eklenmelidir. İmkânlar dâhilinde iftarı açtıktan bir saat sonra 20 ila 30 dakika arasında egzersiz yapılması elzemdir. Bununla birlikte sahur yapılmadığı takdirde gün içerisinde kortizol hormonu daha fazla devrede olur. Buna bağlı olarak stres, gerginlik ve tartışmalar daha sık yaşanabilir. Bu nedenle mutlaka sahur yapılmalıdır. Aynı zamanda kilo vermek isteyenler için de Ramazan ayı özel bir dönemdir. Bu ayda bize başvuran danışanlarımız genel itibarıyla hem daha doğru beslendiklerini hem de aç kalmadan beslendiklerini ifade etmektedir. Uygun programla maksimum 7 kilograma kadar sağlıklı kilo kaybı gözlemleyebiliyoruz." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa’da kaçak akaryakıt operasyonu

Şanlıurfa’da Umut Kervanı’ndan Ramazan boyunca yardım seferberliği

MEB’den lise öğrencilerine Ramazan temalı ara tatil rehberi

Dışişleri Bakanlığı’ndan Kırım açıklaması: Uluslararası hukuka aykırı

Mardinli çiftçilerden uyarı: Destek olmazsa ekim durur

Trafikteki araç sayısı şubatta 117 bin 570 arttı

Gazze'de bombardımanda hasar gören bina çöktü: Biri çocuk üç şehit

Müftü Durmuş: Kadir Gecesi bir ömre bedel olan bir gecedir

Almanya’dan Trump’ın İran planına ret: Bu savaşa girmeyeceğiz!

Tarım ÜFE şubat ayında arttı

Batman Diyanet-Sen: Bu gece bir ömre bedel muhasebe fırsatıdır

İşgalciler Batı Şeria'da camilere saldırdı, çok sayıda Filistinli esir alındı

Emeklilere bayram ikramiyesi ödemeleri sürüyor

Askon’dan İhtiyaç Sahibi Ailelere Gıda Yardımı

ASELSAN’dan 166 milyon dolarlık sözleşme

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'tan Kadir Gecesi mesajı

Brent petrol 104,61 dolardan işlem görüyor

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer'den Kadir Gecesi mesajı

Akdeniz’de 4,8 büyüklüğünde deprem

"İtikâf Müslümanın kendini yenilediği önemli bir ibadettir"

Filistinli esirlere siyonist zindanlarda sistematik işkence

Siyonist rejim Lübnan'ın güneyine kara saldırısı başlattı

Kudüs askeri abluka altında: Mescid-i Aksa Kadir Gecesi'nde kapalı

Kadir Gecesi bu gece idrak edilecek: Müminler dualarla ihya edecek

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları haftaya düşüşle başladı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve çığ uyarısı

Avrupalı müttefikler Trump'a baskı yapıyor: İran savaşının hedefi belirsiz

Trump Hürmüz'de çıkmazda: Uluslararası destek arayışına girdi

İran misillemeleri sonrası işgal altındaki topraklarda iç göç dalgası

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da kaçak akaryakıt operasyonu

Şanlıurfa’da Umut Kervanı’ndan Ramazan boyunca yardım seferberliği

MEB’den lise öğrencilerine Ramazan temalı ara tatil rehberi

Dışişleri Bakanlığı’ndan Kırım açıklaması: Uluslararası hukuka aykırı

Mardinli çiftçilerden uyarı: Destek olmazsa ekim durur

Trafikteki araç sayısı şubatta 117 bin 570 arttı

Gazze'de bombardımanda hasar gören bina çöktü: Biri çocuk üç şehit