Tarih: 25.09.2024 16:44

BESO Başkanı Çiftçi: Dürüstlük, güven ve yardımlaşma kültürü yaygınlaşmalı

Facebook Twitter Linked-in

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, 23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanan 'Ahilik Haftası' dolayısıyla İLKHA muhabirine açıklama yaparak esnafa önemli tavsiyelerde bulundu.

Ahilik ahlakının kendileri için çok önemli olduğunu belirten BESO Başkanı Çiftçi, "Ahilik demek esnaflık demektir. Ahilik teşkilatı ile esnaflık iç içedir. Bunu birbirinden ayıramayız. Onun için biz esnaf olarak ahilik ahlakını kuşanmamız lazım. Ahilik teşkilatı tarihinde hem ticareti düzenlemiş hem de beraber çalışma kültürünün ahlakıyla birbirine yardım etme ve destekleme konusunda teşvik etmiştir." dedi.

"Dünya malına tamah etmemeliyiz"

Dürüstlük, güven, yardımlaşma, dayanışma ve adalet gibi ahilik ahlakının temelini oluşturan değerlerin esnaflar arasında yaygınlaşması için çalışmak gerektiğini vurgulayan Çiftçi, "Bugün her günden daha çok buna ihtiyaç duyuyoruz. Kesinlikle kimseyi kandırmamamız, kanaatkâr olmamız lazım. Dünya malına tamah etmemeliyiz. Yanlış ölçme, eksik tartma ahlakı bizlerde oluşmamalıdır. Buna çok dikkat etmeliyiz. Küçük esnafı korumak için yine bizlere ahilik ahlakı lazım. Zira yerel esnaf, mahalleli ve müşteriyle sadece ekonomik bir ilişki geliştirmiyor, toplumsal beraberliğe de katkı sunuyor. Sosyal dokuyu güçlendiriyor. Bunun da göz ardı edilmemesi lazımdır." diye konuştu.

"Malı saklama esnaf ahlakına terstir"

Tarihte ahilik teşkilatının hem ticareti düzenlediğini hem de beraber çalışma kültürünü, ahlakıyla beraber birbirine yardım etme ve destekleme konusunda da teşvik ettiğini kaydeden Çiftçi, şöyle devam etti:

"Tarihte bazı dönemlerde asayiş bozulduğu zamanlarda bile kendi çalışma sistemiyle devam etmeye de çalışmışlardır. İşini sahiplenme, sağlam ve kaliteli yapma, malzemeden çalmama, verdiği sözü yerine getirme, personelin hakkını çalmama ve tam zamanında ödeme, piyasayı bozmama, karaborsacılık yapmama ahilik teşkilatının olmazsa olmazıdır. Malı saklama hem dinimizce hem de esnaf ahlakına ters şeydir. Ahilik demek kardeşlikten geliyor. Kardeşlik, kendine istediğini kardeşine de istemek ve fedakârlık yapmaktır, paylaşmadır."

"Sadece kendimizi düşünmemeliyiz"

Esnafın birbirlerini gözetmesi gerektiğini ifade eden Çiftçi, "Tarihte anlatılır; Bir esnaf satış yapmışsa yeni gelen müşteriye 'Ben satış yaptım, komşum siftah yapmamış siz oraya gidin alışverişinizi oradan yapın' deyip teşvik etmiştir. Bu hem İslam kardeşliğidir hem de ahilik ahlakıdır. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Bugün her zamankinden çok bu ahlaka ihtiyacımız var. Hırslı, tamahkar olmamamız lazım. Sadece kendimizi düşünmememiz lazım." dedi.

"Önemli değerlerimizi tekrar yaşatmalıyız"

Esnafın asla halkı kandırmaması gerektiğini belirten Çiftçi, "Hububat, tahıl, sebze, meyve ve tekstil hepsi aynı kalitede olmalı. Hadisi şerifte dediği gibi 'Bizi aldatan bizden değildir.' Aldatma ahlakımız varsa bir an önce bunu terk etmeliyiz. Herkes sıkıntıya girebilir, borç para verme, karzı hesen yapmak çok önemlidir. Bu aramızda kaybolmuştur. Bunu tekrar ihya etmeliyiz. Hatta dinimizde borç para vermek sadakadan daha hayırlıdır. Bu önemli değerleri tekrar yaşatmalıyız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —