• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

BESO Başkanı Çiftçi: Taziye kültürümüz toplumsal dayanışmanın temelidir

26 Ekim 2025, Pazar 16:32
26 Ekim 2025, Pazar 16:32
BESO Başkanı Çiftçi: Taziye kültürümüz toplumsal dayanışmanın temelidir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, taziyelerin akşam 5'te kapatılması yönündeki düşüncenin halk arasında rahatsızlık oluşturduğunu belirterek "Bu uygulama sosyal dayanışmayı zayıflatabilir. Taziye kültürümüz yaşatılmalı, karar halkı

İLKHA mikrofonuna konuşan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, taziye kültürünün hem İslami hem de insani açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu kültürün toplumsal birlik ve beraberliğin önemli bir unsuru olduğunu ifade etti. Çiftçi, taziyelerin süresi ve saatlerine ilişkin son dönem tartışmalara değinerek halkın beklentilerini dile getirdi.

Öte yandan Batman'daki kurumlar tarafından yapılan değerlendirmelerde, taziye süreçlerinde vatandaşların karşılaştığı maddi ve manevi yüklerin hafifletilmesine yönelik bir çalışma başlatıldığı bildirilmişti.

Batman İl Müftüsü öncülüğünde din görevlileri, muhtarlar ve kanaat önderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda; taziye evlerinde verilen yemek ikramlarının oluşturduğu külfetin en aza indirilmesi ve taziye evlerinin sabah saatlerinde açılıp akşam namazından önce kapatılması yönünde bir karara varıldığı aktarılmıştı.

Bu uygulamanın amacı, toplumsal dayanışma ve paylaşma ruhunu korumakla birlikte, ekonomik ve zaman açısından yük oluşturabilecek uygulamaları azaltmakta olduğunu ifade eden Çiftçi, ayrıca esnaf, işçiler ve memurların mesai saatleri nedeniyle taziyelere katılımını kolaylaştırmak için farklı saat düzenlemeleri gündeme geldi.

Belediye de bu süreçte destek sağlayarak, yalnızca ihtiyaç sahipleri için yemek ikramı yapılmasını ve isteyen ailelere esnek uygulamalar sunulmasını öneriyor. Böylece hem geleneksel taziye kültürü yaşatılacak hem de toplumsal katılım kolaylaştırılmış olacak.

Mehmet Sıddık Çiftçi

"Taziye kültürünün önemi büyüktür"

Kentte taziye kültürünün gerçekten çok önemli bir gelenek teşkil ettiğinin altını çizen Çiftçi "Taziye kültürü halk arasında hem İslami olarak hem de insani olarak çok değerlidir. Halkımız bu konuya oldukça duyarlıdır, hassastır. Bu nedenle taziye kültürünün önemi büyüktür. Bu kültürün devam etmesi bizim isteğimiz, çağrımız ve beklentimizdir. Eskiden taziyeler günlerce, hatta haftalarca sürerdi. Saati belli olmaz, gece geç vakitlere kadar devam ederdi. Ancak taziye süresinin üç güne düşürülmesi ve sabah 9'dan akşam 21.00'a kadar yapılması yönündeki düzenleme çok güzel oldu. Herkesin takdirini ve memnuniyetini kazandı." dedi.

"Esnaflarımız ve halkımız rahatsızlık duyuyor"

Bu konuda esnaf ve halkın rahatsızlık duyduğunu ifade eden Çiftçi "Son dönemde yapılan açıklamalara göre taziyelerin sabah 9'da başlayıp akşam 5'te kapatılması yönünde bir düşünce olduğu söyleniyor. Bu konuda esnaflarımız ve halkımız rahatsızlık duyuyor. Bu uygulamayı benimsemiyorlar ve bu konuda görüşlerini dile getiriyorlar. Her yerde gündem konusu haline geldi, bize de sıkça iletiliyor. Taziye kültürümüz, halk arasında kalan nadir sosyalleşme biçimlerinden biridir. Birlik ve beraberliği güçlendirir, akrabaları bir araya getirir, muhabbet ortamı oluşturur. Sosyal açıdan da çok güzel bir etkinlik ve gelenektir." ifadelerini kullandı.

"Halkımızın bu konudaki talepleri farklıdır"

Çiftçi "Halkımızın bu konudaki talepleri farklıdır. Kimi taziyelerin serbest bırakılmasını isterken, kimi akşam 5'te kapanmasından yanadır. Uygulamanın nasıl olacağını görmek gerekir. Mesela isteyen sabah 9'da açıp akşam 5'te kapatsın, isteyen öğleden sonra açıp akşam 9'da kapatsın. Böyle bir serbestiyet getirilebilir. Eğer uygulamanın amacı külfeti azaltmaksa, belediye zaten destek veriyor. Bu desteğin devam etmesini istiyoruz. Ancak durumu iyi olanlar belediyeden yemek desteği almasın; sadece ihtiyaç sahiplerine verilsin. Belediyenin bu konuda esnek davranması uygun olur. Örneğin bazı aileler erken kapatmak istiyorsa onlara öğle yemeği, akşam kapatmak isteyenlere ise akşam yemeği verilebilir." şeklinde konuştu.

"Bu durumda insanlar mecburen evlerde taziyeye devam edecektir"

Taziyelerin erken kapatılmasının çeşitli sıkıntılara yol açabileceğini dile getiren Çiftçi "Görüş bildiren esnaflarımız ve vatandaşlarımız, taziyelerin 5'te kapatılmasının sıkıntı yaratacağını söylüyorlar. Bu durumda insanlar mecburen evlerde taziyeye devam edecektir ki bu daha büyük sorunlara yol açar. Çünkü şehir dışından gelenler genelde akşam vakti müsait olabiliyor. Aynı şekilde esnaf da gündüz işinden dolayı ancak akşam saatlerinde taziyeye gidebiliyor. Bu nedenle biz, taziye sahiplerine külfeti azaltmak için yemek konusunda ısrarcı olmamalarını tavsiye ediyoruz. Yalnızca taziye evinde görevli olanlar ve mecbur kalanlar için yemek yapılsın. Gelen misafirlere yemek konusunda ısrar edilmesin. Hatta mümkünse bu yemek geleneği tamamen kaldırılabilir. Durumu iyi olanlar, yemek masrafı yerine bu parayı fakirlere yardım olarak versinler. Böylece hem hayır yapılmış olur hem de gereksiz külfet ortadan kalkar." dedi.

"Akşam 5’te kapatma uygulaması, kişilerin taziyeye katılmasını zorlaştıracaktır"

Çiftçi "Özellikle bu mevsimde günler kısalmış, geceler uzamıştır. Esnaflar, işçiler ve memurlar genellikle akşam saatlerinde taziyeye gidebiliyorlar. Akşam 5'te kapatma uygulaması, bu kişilerin taziyeye katılmasını zorlaştıracaktır. Bu da sosyal dayanışmayı zayıflatır. Biz güzel uygulamalara karşı değiliz; aksine taziye kültürünün devam etmesini istiyoruz. Ancak bu konuda bir sınırlama getirilirse, insanlar taziyeye gitmeme bahanesi bulabilir. Bu da toplumsal birlikteliği olumsuz etkiler. Bu nedenle uygulamanın halkın genel isteğine göre şekillenmesi gerekir. Eğer çoğunluk 5’te kapatılmasını istiyorsa uygulanabilir, ancak halkın büyük kısmı istemiyorsa mevcut uygulamanın devam etmesi daha uygun olacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Gaziantep'te drift atan şehir içi otobüs sürücüsüne ceza

ABD'de 8 binden fazla uçuş iptal edildi

Yol kesip saldıran sürücü yakalanarak işlem yapıldı

Yüzyılın Konut Projesi’nde bu hafta 9 ilde kuralar çekilecek

Gaziantep'te kasten yaralama suçundan aranan şahıs yakalandı

Gaziantep'te hapis cezası bulunan 2 firari yakalandı

Avustralya'da köpekbalığı saldırıları: Bir ölü 3 yaralı

Soğuk hava balık tezgahlarına da vurdu

Gaziantep'te ruhsatsız silah ve uyuşturucu operasyonu: 4 şüpheli yakalandı

Afgan yönetimden kısıtlamaların kaldırılması çağrısı

Diyarbakır’da sis ve buzlanma zincirleme kazaya yol açtı: 7 yaralı

HAMAS liderlerinden Atallah Ebu El Subh vefat etti

Beylikdüzü'nde yaşanan elektrik kesintisi mahalleliyi mağdur ediyor

Türkiye üniversiteleri THE 2026’da yükselişte

Çalışma Bakanlığı 100 iş müfettiş yardımcısı alacak

Endonezya'da heyelan: 16 ölü, onlarca kişi kayıp

Geçmeyen öksürük ve boğaz ağrısına dikkat: Uzmanından önemli uyarılar

Yoğun sis Çanakkale Boğazı’nı kapattı, feribot seferleri durdu

Microsoft’un bazı şifreleme anahtarlarını FBI’a teslim ettiği ortaya çıktı

Hindistan'da yarasa kaynaklı Nipah virüsü salgını meydana geldi

İşgal rejimi, ateşkese rağmen Gazze’nin farklı bölgelerini bombalıyor

HÜDA PAR, Suriye’deki mazlum Kürtler için yardım seferberliğini destekliyor

UNRWA: Gazze'de 600 bin çocuk eğitimden mahrum

Kanada Başbakanı'ndan, Trump'ın gümrük vergisi tehdidine tepki

Diyarbakır'da yaban domuzu sürüsü havadan görüntülendi

Yardımlara yönelik engellemeler Gazze’de ateşkesin içini boşaltıyor

Sivas’ta kar nedeniyle 493 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Yüzde şimşek çaktıran hastalık günlük hayatı felç ediyor

MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle bir araya geldi

Yetimler Vakfı’ndan Suriye’deki Kürtler için yardım çağrısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep'te drift atan şehir içi otobüs sürücüsüne ceza

ABD'de 8 binden fazla uçuş iptal edildi

Yol kesip saldıran sürücü yakalanarak işlem yapıldı

Yüzyılın Konut Projesi’nde bu hafta 9 ilde kuralar çekilecek

Gaziantep'te kasten yaralama suçundan aranan şahıs yakalandı

Gaziantep'te hapis cezası bulunan 2 firari yakalandı

Avustralya'da köpekbalığı saldırıları: Bir ölü 3 yaralı