• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,27% 0,00
  • EURO

    44,94% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4255,72% 0,46
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Beyannamede bu yıl ilk olacak! 31 Mart son

EKONOMİ 22.03.2021 13:51:12 0
Beyannamede bu yıl ilk olacak! 31 Mart son

Beyannamede bu yıl ilk olacak! 31 Mart son

Geçen yıl 600 bin lirayı aşan ücret geliri elde edenler bu yıl ilk defa beyanname verecek. Elde edilen beyana tabi ücret gelirlerine ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerinin 31 Mart'a kadar doldurulması önem taşıyor

Gelir Vergisi Kanunu uyarınca vergiden istisna edilen ödemeler dışında kalan ücretler, kesinti yoluyla gelir vergisine tabi tutuluyor.

Tevkif yoluyla vergilendirilmiş, tek işverenden alınan ücretler için yıllık gelir vergisi beyanna­mesi verilmiyordu ancak Aralık 2019'da yasalaşan Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile yapılan değişiklik sonucu, 2020'de tek işverenden alınmış ve kesinti suretiyle vergilendirilmiş ücret gelirlerinin vergi tarifesinin 4'üncü gelir diliminde yer alan tutarı aşması durumunda yıllık beyannameyle beyan edilmesi gerekecek.

Bu kapsamda, tek işve­renden elde edilse dahi 2020 takvim yılı için 600 bin lirayı aşan ücret gelirinin artık beyanı gerekiyor. 2020 takvim yılı için tek işverenden elde edilen ve brüt tutarı 600 bin lirayı aşmayan ücret gelirleri ise beyan edilmeyecek.

Kesintiye tabi tutulmamış ücret gelirleri için tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname verilecek.

Ücret gelirlerinin yıllık beyannameye dahil edilmesi halinde, beyan edilen gelir üzerinden hesaplanan vergiden, yıl içinde ödenen ücret üzerinden kesilen gelir vergisinin asgari geçim indirimi düşülmeden önceki tutarı mahsup edilecek.

Birden fazla işverenden ücret gelirinin elde edilip edilmediğinin tespitinde, ücretlinin aynı anda birden fazla yerde çalışarak kazanç sağlaması değil, bir vergilendirme dönemi içinde birden fazla işverenin yanında çalışarak ücret geliri elde etmesi esas alınacak.

Birden fazla işverenden tevkif yoluyla vergilendirilmiş ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları brüt ücretlerin toplamı 2020 takvim yılı için 49 bin lirayı aşan mükelleflerin birinci işverenden aldıkları ücret gelirleri dahil, tamamı için beyanda bulunmaları zorunlu olacak.

Kanunda yapılan değişiklik uyarınca, birden fazla işverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, birinci işverenden aldıkları ücret gelirleri de dahil, ücretleri toplamının 2020 takvim yılı için 600 bin lirayı aşması halinde tamamının beyan edilmesi gerekecek.

Beyannamelerde, vergi matrahının tespitinde bildirilecek gelirlerden, hayat-şahıs sigorta primleri, eğitim ve sağlık harcamaları, engellilik indirimi, bağış ve yardımlar, sponsorluk harcamaları, Cumhurbaşkanı'nca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan bağışlar gibi konularda indirim yapılabiliyor.

BEYANNAME SÜRECİ

Geçen yıl elde edilen beyana tabi ücret gelirlerinin yıllık gelir vergisi beyannamelerinin 31 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor.

Beyannameler, Hazır Beyan Sistemi üzerinden, bağlı bulunulan vergi dairesine kağıt ortamında ya da mali müşavirler üzerinden e-Beyanname Sistemi yoluyla verilebilecek.

2020 yılında elde edilen ücret gelirlerine ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi, bu yılın mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecek. Birinci taksitin, damga vergisiyle birlikte 31 Mart'a, ikinci taksitin ise 31 Temmuz'un resmi tatile rastlaması nedeniyle 2 Ağustos'a kadar ödenmesi gerekiyor.

Vergi, anlaşmalı bankalar ve tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.

Kurban Bayramı sevinci camilere taştı, kalpler Gazze için attı

Siirt’te bayram namazı kılındı, Gazze unutulmadı

Şanlıurfa’da silahlı saldırı: 1 ölü

Mardin'de Kurban Bayramı namazı coşkuyla kılındı

Şanlıurfa’da Kurban Bayramı namazı kılındı

Halil Hayye: Gazze ümmet için canını veriyor

Siyonist rejim Lübnan'da yeni oyun kuruyor: Saldırıları meşrulaştırma hamlesi

Rusya'dan Ukrayna'ya geniş çaplı saldırı: Birçok şehir vuruldu

Gazze'de katliam sürüyor: Bir günde 52 şehit

Bayram namazı nasıl kılınır?

İl il bayram namazı saatleri

HAKSİAD'dan bayram mesajı   

Sivas'ta feci kaza: 5 yaralı

Kanada'da orman yangını: 31 bin kişi için tahliye kararı

Vali Zorluoğlu: Yangında aynı aileden 4 kişi hayatını kaybetti

NATO en büyük silahlanma programında anlaştı

Lula da Silva: Gazze'de yaşananlar savaş değil, kadınlara ve çocuklara yönelik bir soykırım

Rusya’da tren hattında patlama

Amasya'da trafik kazası: 8 yaralı

Bingöl'de kurban denetimleri devam ediyor

Siyonist işgalciler Gazze halkını yerinden ayrılmaya zorluyor

Gaziantep'te çeşitli suçlardan araması bulunan 3 kişi yakalandı

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan: Bayram, gönül köprülerinin yeniden kurulduğu zamandır

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Bayramımız buruk, Gazze'de İsmaillerimiz kurban ediliyor

Diyarbakır'da yangın faciası: 2’si çocuk 3 ölü, 14 yaralı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tedavisi gören kişi öldü

3 binden fazla araç taşıyan gemide yangın: Lityum iyon pilleri her an patlayabilir

Malatya’da minibüs devrildi:  4 yaralı

Avrupa Merkez Bsı faiz kararını açıkladı

Muğla'da ormanlara giriş yasağı getirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ