• BIST 100

    15519,96%0,34
  • DOLAR

    43,28% -0,01
  • EURO

    50,76% 0,27
  • GRAM ALTIN

    6715,33% -0,05
  • Ç. ALTIN

    10952,17% -0,62

Bilekte ve dirsekte sinir sıkışmasına dikkat!

18 Eylül 2024, Çarşamba 12:40
18 Eylül 2024, Çarşamba 12:40
Bilekte ve dirsekte sinir sıkışmasına dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

En sık karşılaşılan sinir sıkışma sendromları konusunda Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz bilgiler verdi.

Dirsekte sinir sıkışması olarak tanımlanan kübital tünel sendromu, dirsek seviyesinde sinirin sıkışmasına bağlı olarak serçe ve yüzük parmağında uyuşukluk ile birlikte güç kaybına neden olur. Eğer özellikle serçe ve yüzük parmağınızda uyuşmalar varsa bu dediklerim sizler için daha da önem arz ediyor. Kübital tünel sendromu, zaman içinde hastanın elinde güç ve beceri kaybına neden olur o nedenle bu yazıyı önemseyip , dirsek dayarken 2 kere düşünmenizi istiyorum.

Dirsek dayamak , masabaşı çalışanlarının sürekli dirseklerini masaya yaslaması, dirsekleri bir yere dayayıp destek almak , özellikle bacaklarında ağrı olan ev hanımlarının yemek yaparken dirseklerini tezgaha dayamaları ve bu tarz dirsekle bağlantılı basınç oluşturacak davranışlar tehlikelidir.

Uzun dönemde bu tarz davranışlar sinir sıkışması sonucu ile hastaların bizlere gelmesine sebep olmaktadır. Bu tarz davranışlar zeminle kemik arasında kalan  sinirin ezilmesine neden olmaktadır.

Kemiğin yanında duran ve dış basıya açık olan ulnar sinirinde meydana gelen herhangi bir basınç sinirin işleyişini bozacak dereceye gelirse; dirsek, ön kol, el bileği ve parmaklarda uyuşukluk meydana gelir. Uyuşukluk hissine ağrı ve karıncalanma da eşlik eder.

Bu nedenle bu bölgeye uygulanan basınç doğrudan siniri etkiler. Ofiste/çalışma masasında otururken sürekli dirseğe dayanılması durumunda sinir üzerinde bir baskı meydana gelir. Bu baskı nedeniyle ağrı oluşabilir.Ağrı uzun dönemde ağrılar  his kaybına doğru gidiyorsa dikkat! Hemen iyi bir  beyin ve sinir cerrahına başvurmakta fayda var.

Karpal Tünel Sendromu

Karpal Tünel Sendromu medyan sinir üzerindeki bantın kalınlaşması ve tekrarlayıcı hareketlerin kombinasyonu neticesinde bilekte sinirin enflamasyonu sonucu ortaya çıkar. Özellikle 40-60 yaşlarındaki kadınlarda, piyanistler, kuaförler, bilgisayar operatörleri, bcılar, dişçiler, heykeltıraşlar, ev hanımları gibi ellerini aşırı kullanan meslek gruplarında sıklıkla izlenir. Tüm meslek grupları ile bağlantılı hastalıklar ve yaralanmalar içerisinde, iş gücü kaybına en fazla yol açan durumdur.

Karpal Tünel Sendromu hastalığının belirtileri; Ellerde ve bileklerde uyuşukluk, yanıcı bir ağrı veya karıncalanma, şikayetleriniz özellikle geceleri daha belirgin olması, nesneleleri düşürmeden elle tutmakta güçlük mü çekmek ve bilgisayar klavyesi ya da faresini kullanmak gibi tekrarlayıcı el hareketlerini tekrarlarken oluşan ağrı.

Hamilelik, şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, menapoz, bilekte kırılan ya da yerinden kayan kemikler ve aşırı şişmanlık hastalığın görülme oranını arttırır. Eller ile cisimlerin sık ve şiddetli şekilde tutulması, bileğin bükülmesi ve artrit benzer şekilde görülme oranlarını arttırır.

Op. Dr. Kerem Bıkmaz,'' Bu şikayetlerin ilk ortaya çıkmasının ardından tedavi için zaman kaybetmeden başvurmak oldukça önemlidir. Başvurmak için ağrının aşırı artmasını, tahammül sınırlarını aşmasını beklemeyin. Cerrahi dışı konservatif tedavinin asıl amacı medyan sinir üzerinde tekrarlayan yaralanmaları bitirmek ya da azaltmaktır. Bu amaçla sinir üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmak için bir bileklik ile bilek hareketleri kısıtlanabilir. Eğer bu işe yaramaz ise ödemi azaltmak için enflamasyon giderici ilaçlar yazılabilir ve ya bileğe kortizon enjeksiyonları yapılabilir. Ağrıları azaltmaya yönelik bir takım özel el ve bilek egzersizleri önerilebilir.'' dedi. (İLKHA)

 

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Doğunun Nabzı Gazetesi 11 Yıl Tebrik Mesajları

Mersin OSB’de iş kazası: Elektrik arızasına müdahale eden işçi hayatını kaybetti

Rize'de Türkiye Sıfır Atık Çalıştayı gerçekleştirildi

Uzm. Psikolog Elalmış: Ölüm haberinde çocuklara mecaz değil, gerçekler anlatılmalı

Siirt'te “İki Kitap Bir Gönül Projesi” tanıtıldı

Milletvekili Nasıroğlu, Gazetemizin 11. yılını kutladı

Mardin’de dağda mahsur kalan keçi kurtarıldı

Batman'da Umut Kervanı kış şartlarında yaban hayvanlarını unutmadı

Starmer, Putin’i öne sürerek imza törenine katılmadı

Merkez Bsı rezervlerinde rekor: 205 milyar 177 milyon dolar

Mersin genelinde yağmur ve kar yağışı etkili

Rodríguez'in ABD ziyareti gündemde

Genç ASKON yöneticilerinden BATSO’ya nezaket ziyareti

Batman’da karla kapanan yol açıldı, 14 yaşındaki çocuk hastaneye ulaştırıldı

Kadın kursiyerlere stres yönetimi ve sağlıklı beslenme eğitimi verildi

ADEM'de anneler meslek ediniyor, çocuklar oyunla gelişiyor

Bakan Işıkhan: Dijital dönüşüm çalışma hayatının merkezinde yer alıyor

4+4 Mekanizması’nın ilk toplantısı Ankara’da yapıldı

TİKA ile Sıfır Atık Vakfı arasında iş birliği protokolü imzalandı

Doğuda çok sayıda il için kuvvetli kar yağışı uyarısı

Üç büyük ilde kasaplara yönelik denetim: 86 ihlal tespit edildi

İşgalciler el-Halil'de saldırılarını yeniden başlattı

Merkez Bsı faiz kararını açıkladı

Siirt’te “Sigarayı Bırak–Kazan” kampanyası sonuçlandı: Ödüller sahiplerini buldu

Battalgazi'de market denetimleri sürüyor

Yapay zekâ öğrenciyi geliştiriyor mu, tembelleştiriyor mu?

Artan yem ve girdi maliyetleri hububat ticaretini durgunluğa sürükledi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya'yı yeniden inşa ederken gençlerimizi unutmadık

Prof. Dr. Uncu: Sigara, en ölümcül kronik hastalıkların temel nedeni

Sudan'daki savaş 8 milyon çocuğu eğitimden mahrum bıraktı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Doğunun Nabzı Gazetesi 11 Yıl Tebrik Mesajları

Mersin OSB’de iş kazası: Elektrik arızasına müdahale eden işçi hayatını kaybetti

Rize'de Türkiye Sıfır Atık Çalıştayı gerçekleştirildi

Uzm. Psikolog Elalmış: Ölüm haberinde çocuklara mecaz değil, gerçekler anlatılmalı

Siirt'te “İki Kitap Bir Gönül Projesi” tanıtıldı

Milletvekili Nasıroğlu, Gazetemizin 11. yılını kutladı

Mardin’de dağda mahsur kalan keçi kurtarıldı