-
BIST 100
15873,27%-1,56
-
DOLAR
44,45% 0,28
-
EURO
51,37% 0,28
-
GRAM ALTIN
6334,46% 1,42
-
Ç. ALTIN
10614,40% 0,00
'Bilim Kafe'de bağımlılıkla mücadele konuşuldu
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Yükseköğretim Kurulu Bilim İletişimi Ofisi koordinasyonunda, Hacettepe Üniversitesi ev sahipliğinde 1-7 Mart Yeşilay Haftası kapsamında düzenlenen “Bilim Kafe” buluşmasında, bağımlılıkla mücadele, bilim iletişimi ve gençlerin bilinçlendirilmesi konuları
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen bilim kafe buluşmasının açılışında konuşan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Yükseköğretim Kurulu tarafından hayata geçirilen Bilim Kafe etkinliklerinin üniversitelerin topluma katkı misyonunu güçlendirmeyi hedeflediğini ifade etti.
Prof. Dr. Güran, üniversitelerin yalnızca bilgi üreten kurumlar olmadığını, aynı zamanda toplumun ve bulunduğu coğrafyanın sorunlarına çözüm üretme sorumluluğu taşıdığını belirterek, bu yaklaşımın dünyada “4. nesil üniversite” modeliyle örtüştüğünü söyledi. Güran, Bilim Kafe etkinliklerinin üniversitelerin bu misyona katkı sunmasını sağlayan önemli bir bilim iletişimi faaliyeti olduğunu dile getirdi.
Günümüzde bağımlılığın tütün, madde ve dijital bağımlılık gibi farklı biçimlerde ortaya çıkabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Güran, bireyin özgürlüğünü sınırlayan bu risklere karşı gençlerin bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
“Bağımlılıkla mücadele ortak bir bilinç meselesidir”
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefika Şule Erçetin, bağımlılığın bireyin iradesini zayıflatan ve potansiyelini sınırlayan önemli bir tehdit olduğuna işaret etti.
Bağımlılığın yalnızca bireysel bir sorun olarak ele alınamayacağını, aileden okula, üniversiteden topluma uzanan geniş bir bilinç ve iş birliği gerektirdiğini belirten Erçetin, eğitimcilerin, gençlerin güçlü iradeye sahip, bilimsel düşünen ve topluma katkı sağlayan bireyler olarak yetişmesinde önemli rol üstlendiğini ifade etti.
“Bilimi topluma anlatmaya her zamankinden fazla ihtiyaç var”
Yükseköğretim Kurulu Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Fatma Çiğdem Savaşçıoğlu, üniversitelerde üretilen bilimsel bilginin toplumla paylaşılmasının önemine dikkat çekti. Bilim Kafe etkinliklerinin bu amaçla başlatıldığını aktaran Savaşçıoğlu, “Üniversitelerde üretilen bilimsel bilgiyi anlatmaya, yaymaya daha çok ihtiyacımız var." dedi.
Savaşçıoğlu, bilim iletişimi faaliyetlerinin, üniversiteler ile toplum arasındaki bağı güçlendirdiğini, bilimin toplumun farklı kesimleri tarafından anlaşılmasına katkı sağladığını söyledi.
“Önce bireyin farkındalığını güçlendirmesi gerekiyor”
1. Sınıf Emniyet Müdürü ve Ressam Ahmet Sula, bağımlılık, popüler kültür ve bilimin bireyin hayatındaki rolü üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Bağımlılığın yalnızca madde kullanımıyla sınırlı olmadığını, popüler kültür, sosyal medya ve çeşitli alışkanlıkların da bireyi bağımlı hale getirebildiğini ifade eden Sula, gençlerin popüler kültürün etkisi altında hareket etmek yerine bilimle ve bilgiyle kendilerini geliştirmeleri gerektiğini anlattı.
Bireyin kendini tanımasının ve kendi değerinin farkına varmasının bağımlılıkla mücadelede önemli bir bilinç oluşturduğunu vurgulayan Sula, Bilim Kafe etkinliklerinin gençlerle doğrudan iletişim kurmayı sağlayan önemli bir platform olduğunu kaydetti.
Öğrenciler yoğun ilgi gösterdi
Bilim Kafe buluşmasına katılan öğrenciler, programın bağımlılık konusunda farkındalık oluşturduğunu ve önemli mesajlar içerdiğini ifade etti.
Hacettepe Üniversitesi öğrencisi İlayda Ünal, etkinliğin oldukça etkileyici geçtiğini, sunumun öğrenciler tarafından ilgiyle takip edildiğini söyledi. Öğrencilerden Salih Aki, programın oldukça öğretici olduğunu, bu tür etkinliklerin üniversitelerde daha fazla düzenlenmesi gerektiğini dile getirirken, Seyfullah Çelik etkinliğin yön gösterici olduğunu ve bağımlılık konusuna farklı bir bakış açısı kazandırdığını ifade etti.
Hacettepe Üniversitesi İlköğretim Bölümü Topluluğu Başkanı Ahmet Hilmi Kuş, Bilim Kafenin önemli bir bilim iletişimi programı olduğuna dikkat çekerken, katılımcılardan Arif Aktuğ Bilim Kafe sayesinde bağımlılık kavramını daha geniş bir perspektiften değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.
Etkinlikte Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğünden eğitmenler tarafından narkotik köpekleriyle kısa bir gösteri gerçekleştirildi. (İLKHA)
Hizbullah'tan büyük misilleme, İran'dan 83'üncü dalga: Siyonist rejim ağır darbe alıyor
İçişleri Bakanı Çiftçi: Sokak çetelerine ve onları cazip göstermeye kalkışanlara geçin vermeyeceğiz
Elazığ'da 9 ayrı suçtan 16 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Grossi'den İran'daki nükleer santrale yönelik olası saldırıda "radyasyon" uyarısı
Diyarbakır Valiliği'nden yol kenarına bırakılan EYP'nin patlamasına ilişkin açıklama
Trump: İran'ın enerji santralini 10 gün boyunca vurmayacağız
İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde STRATCOM Zirvesi başlıyor
Siyonist genelkurmay başkanı: israil "ordusu" çöküşün eşiğinde!
Ticaret Bakanı Bolat: Bakan Kyle ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik
İranlı general Şikarçi: Operasyonlarımızda 1321 siyonist ve 800 Amerikan öldü
Müftü Aruk: Diziler toplumsal ahlakı olumsuz etkiliyor
Kapıkule'de 2 yolcunun montunda 12 kilo uyuşturucu yakalandı
Pezeşkiyan'dan bölgedeki ABD üslerini hedef almalarına ilişkin İslam ülkelerine çağrı
Doğu Akdeniz'de fırtına bekleniyor
Türkiye'den Karadeniz'de Türklerin işlettiği gemiye yönelik saldırıya tepki
Mersin'de metruk bina park halindeki aracın üzerine çöktü
Belediye Başkanı Taşkın: Önümüzdeki hafta 3 bin işyeri hemşerilerimizle buluşacak
Ordu'da sahile insansız deniz veya hava aracı vurdu
İran, ABD'nin 15 maddelik dayatmasına resmi yanıtını iletti
İstanbul’da mevzuata aykırı uzatma ağlarına el konuldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırganların nazarında Şii veya Sünni olmamızın bir farkı var mı?
Malatya'da şap alarmı: TİGEM işletmesi karantinaya alındı
HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı
Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza
Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak
Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı
Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek
Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı
Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli
Yükleniyor







