• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Bilinçli kredi kartı kullanımı için nelere dikkat edilmeli?

20 Ocak 2025, Pazartesi 16:48
20 Ocak 2025, Pazartesi 16:48
Bilinçli kredi kartı kullanımı için nelere dikkat edilmeli?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bilinçli kredi kartı kullanımı ile ilgili vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Ekonomist Sinan Bayraktar, kullanıcıların bların pençesine düşmemek, hacizle uğraşmamak için gelir dengesine göre kredi kartı kullanması, bütçe denetimi yapması gerektiğini s

Çağımızda neredeyse bir gereklilik haline gelen ancak bilinçli kullanılmadığında bireyleri blara mahkûm eden kredi kartları, birçok kişinin haciz ile karşı karşıya kalmasına ve ciddi anlamda borçlanmasına neden olabiliyor.

Kredi kartı kullanımı ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Ekonomist Sinan Bayraktar, vatandaşların bütçe denetimine dikkat ederek kartlarını kullanmaları gerektiğini, aksi takdirde ailelerin dağılmasına bile neden olabileceğini ifade etti.

Kredi kartının dünyada son 30 yıldır çok önemli bir ödeme aracı haline geldiğini belirten Bayraktar, "2018'den bu yana artan enflasyonist baskı, kredi kartı kullanımını arttırdı. Yani bugüne kadar yansıyan bu kullanımlar ve pandemide evden, oturduğunuz yerden sipariş ve hibrit çalışmalar kredi kartı kullanımını etkin hale getirdi. Bir yerde kredi kartı, kendini kullanılabilir duruma soktu. Zaten uzun yıllardır Türkiye'de kullanılıyordu. 1990'lı yıllardan bu yana daha ciddi bir şekilde atak yapmış durumda. Dünyada benzerleri var ama dünya ödeme sistemlerini daha fazla kullanıyor. Kredi kartları hesaplarda kayıtlı ancak ödeme sistemlerini, telefonlar ve karekodlar üzerinden yürütüyorlar. Gelişmiş ülkelerin tümü bunu yapmaya başladı ve parayı neredeyse sıfırladılar. Taksi ücretinden alışverişe kadar telefondaki NFC sistemleriyle kullanım devam ediyor." dedi.

"Cepteki plastik patlayıcı: Kredi kartı"

Türkiye'de kredi kartı kullanımı ciddi bir alışkanlık haline gelerek aşırı boyutlara ulaştığını hatırlatan Bayraktar, "Kredi kartı kullanımının artmasının birinci sebebi pandemi. Pandeminin getirdiği sıkışıklığı rahatlığa çeviren araç kredi kartıydı. Oturduğunuz yerden e-ticaret yaparak kredi kartını aktif hale getiriyordunuz. Bu etki devam eden bir şekilde arttı. Bir de Türkiye'nin enflasyonist baskısıyla artan geçim zorluğu kredi kartlarına biraz daha yüklenmeye neden oldu. Normalde alışveriş yaptığınız zaman b size bir opsiyon sağlıyor. Bir ay sonra 'asgari mi ödersiniz, tamamını mı ödersiniz? Diye bir teklifte bulunuyor. Genelde onun alışkanlığında tamamını ödemektir ama bu sıkışıklık işi asgari ödemeye kadar götürdü ve bların faizleri çok yüksek boyutlarda. Bir aylık opsiyon, bir dahaki maaş dönemine kadar insanların kredi kartı kullanmayı tercih etmesine neden oluyor. Bu gayet normal bir sistemdir ama usulüne uygun ve gerektiği şekilde kullanılması gerekir. Evet, iyi bir ödeme aracı ancak tehlikeli bir plastik patlayıcı gibi duruyor cebimizde ve tehlikeli boyutlara da gelebiliyor." diye konuştu.

"Asgari ödemelerle faize faiz çalışmaya başlar ve kumar gibi aileyi yok eder"

Kredi kartı kullanımında iyi bir disiplinine sahip olunmaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Normalde hepimizin bildiği bir sistem şudur. Kredi kartını kullandığınızda bir ay sonraki ödemede b size bir rahatlık sunmak açısından asgari ödeme limiti tanımlar. Ekstrenizde, 'paranız 100 lira ama bunun asgari olan 20 lirasını öderseniz geri kalan 80 lirayı ötelerim' der. Ancak 80 liraya ciddi şekilde faiz yürütür. 20'sini ödeyip rahatladığınızı zannederken 30 günlük süre geçtiğinde tekrar kredi kartıyla harcama yaptığınızda, ki yapacaksınız duramazsınız, bu sefer 80 liranın yanında yaptığınız yeni harcamalar da eklenir. B yine size asgari ödemeyi teklif edecektir ve borcunuzu yeniden erteleyecektir. İşte o zaman faize faiz çalışmaya başlar ve o 80 liranın 8 lirasına da yüzde 4 ve tüm borca faiz işlemeye başlıyor. Temerrüt faizi şeklinde bileşik faize giriyor ve hakikaten kumar gibi bir aileyi yıkabilir." şeklinde konuştu.

"Bütçe disiplini önemli"

Kredi kartıyla harcamanın bir esneklik ve rahatlık sağladığını ancak bilinçli kullanılmadığında ciddi sorunlara yol açabileceğini söyleyen Bayraktar, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Benzin alacaksanız ve üzerinizde para yoksa kart kullanmanız rahatlık sağlar. Yanınızda nakit para taşıma açısından oluşabilecek risk de ortadan kalkar. Enflasyonist ortamda şişen cüzdanlara sığma açısından da kredi kartı gayet normal ve kullanılması gereken bir plastik ödeme aracı. Ancak bunun kullanımında herkese bütçe kontrolü öneriyorum. Yani kendi gelirleri ile giderleri arasındaki disiplini muhafaza etmesi lazım. Bakın herkese bir tavsiyem var. Lütfen ona uysunlar. Kredi kartı ekstreleri size geliyor. Bu ekstreler, aylar ve yıllar itibariyle uzun bir süreyi de geriye atarak harcamanızın istatistiklerini çıkarıyor. Burada vatandaşın yapması gereken bu ekstreleri iyi okumalarıdır. Ne yaptığını, hangi alışverişin kendisini yorduğunu, zorladığını bilmeli. Böylece bütçe disiplini yapması gerektiğini bilir. Eğer kredi kartı eğer bir disiplin içinde kullanılmazsa ciddi şekilde problem olur ve bütün aile yok eder. Bugün Türkiye'de birçok kişinin kredi kartından temerrüt faizine düşüp de icraya, bir takım uzlaşmaya doğru gittiğini hepimiz görüyoruz. Başlangıçta uzlaşmaya gidiyorlar, uzlaşamazlarsa ilgili b anında ihtiyat tedbiri ve haciz işlemine başlar. Bu aileyi yıkar ve berbat eder." (İLKHA)

Bingöl'de yoğun kar ve tipi günlük hayatı olumsuz etkiliyor

Medyatik yargılamaya tepki: Hukuk devleti zarar görüyor

Malatya'da kar yağışı ile birlikte ekipler harekete geçti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Malatya'da terör, uyuşturucu, deprem konutları ve işyerleri vurgusu

Türkiye–AB arasındaki finansman anlaşması yürürlükte

Yunanistan'da kaybolan 4 kişi çığ altında ölü bulundu

Bingöl-Erzurum kara yolu tır trafiğine kapatıldı

Bingöl’de 2026 hac işlemleri bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Japonya'da zincirleme kaza: 2 ölü, 26 yaralı

Abdullah Deniz şehadetinin 11. yıl dönümünde kabri başında yâd edildi

Gaziantep Peygamber Sevdalıları: Gazze'de ateşkes fiilen geçersiz hale getirildi

Öztürk: Asgari ücrete yapılan yüzde 27’lik artış enflasyon rakamları karşısında çok düşük

Komisyon'a sunduğu rapor dolayısıyla HÜDA PAR'a destek büyüyor

Manisa'da ana sınıfı öğrencileri, okul bahçesinde zeytin toplayıp yağa dönüştürdü

Bursa’da kızıl geyiğin gece narası sessizliği bozdu

Kiev dahil birçok bölgeye Rusya tarafından füze ve insansız hava aracı saldırıları

Elazığ’da karla mücadele: Gökdere grup yolu ulaşıma açıldı

İstanbul’da 1 Ocak'ta toplu ulaşım ücretsiz

Muşlu öğrenciler, fen bilimleri laboratuvarında teoriyi uygulamaya dönüştürüyor

Mersin’de gençleri hedef alan şebekeye ağır darbe

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sözümüzü tutmanın memnuniyetini yaşıyoruz

Kayseri'de öğretmenlerin kaleme aldığı hikâye kitapları, animasyon filmi hâline getirildi

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Özdemirci’den sürücü kurslarına saha denetimi

TEMA'da yeşil seferberliği

Er-Reşak: Aksa Tufanı’nı anlatan ikinci kitabımız Filistin halkının ruhunu yansıtıyor

Yeni YÖK modeliyle öğrenciler diplomadan önce iş sahibi oluyor

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 266'ya yükseldi

Mardin’de başkasının hesabından para çeken 2 şüpheli yakalandı

Siirtli çiftçilere uyarı: ÇKS başvurularında son günler

Bursa'da soğuk hava nedeniyle su tesisatlarında donma uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl'de yoğun kar ve tipi günlük hayatı olumsuz etkiliyor

Medyatik yargılamaya tepki: Hukuk devleti zarar görüyor

Malatya'da kar yağışı ile birlikte ekipler harekete geçti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Malatya'da terör, uyuşturucu, deprem konutları ve işyerleri vurgusu

Türkiye–AB arasındaki finansman anlaşması yürürlükte

Yunanistan'da kaybolan 4 kişi çığ altında ölü bulundu

Bingöl-Erzurum kara yolu tır trafiğine kapatıldı