• BIST 100

    11082,63%-1,23
  • DOLAR

    41,60% 0,10
  • EURO

    48,83% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5139,96% -0,50
  • Ç. ALTIN

    8519,01% 0,24

Bingöl'de 2025 yılı mera kiralama duyurusu yapıldı

24 Mart 2025, Pazartesi 20:16
24 Mart 2025, Pazartesi 20:16
Bingöl
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bingöl Valiliği İl Mera Komisyonu, 2025 Yılı Otlatma Sezonu için ihtiyaç fazlası olarak belirlenen 60 (altmış) adet meranın, göçerlere mevsimlik hayvan otlatmaları amacıyla kiraya verileceğini duyurdu.

4342 Sayılı Mera Kanunu ve Mera Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda tüm kiralama işlemleri ve otlatma planları İl Mera Komisyonu tarafından yürütüleceği belirtildi.

Bingöl valiliği tarafından yapılan duyuru şu şekilde: 

“2025 Yılı Otlatma Sezonunda mera, yaylak ve otlakların kullanılması ve uyulması gereken hususlar 28.01.2025 tarih ve 2025/2 Nolu Valilik Genel Emri ile belirlenmiş olup, 4342 Sayılı Mera Kanunu ve Mera Yönetmeliği hükümleri uyarınca mera, yaylak ve kışlaklarda her türlü kiralama işlemleri ve otlatma planlarının uygulanması İl Mera Komisyonunca yürütülmektedir. Belediye Başkanlıkları ve Muhtarlıkların kiralama yetkisi bulunmadığından kiralama yapmaları durumunda haklarında 4483 Sayılı Kanun’a istinaden yasal işlem başlatılacaktır.

Göçerler kiraladıkları mera, yaylak ve otlağa İl Mera Komisyonundan alınan kiralama belgesinde belirtilen cins ve miktardan farklı nitelik ve sayıda hayvan getirmeyecekler, kiraladıkları yeri ücret karşılığında başkalarına kiraya vermeyeceklerdir. İl Mera Komisyonundan kiralama işlemi yapmadan izinsiz hayvan otlatan ve 2025 yılında çeşitli sebeplerle kiralamaya kapalı olan yerlerde otlatma yaptıkları tespit edilen sürü sahipleri ile kiralanan meranın otlatma kapasitesinden fazla sayıda hayvan getiren ve kiraladıkları yeri ücret karşılığında başkalarına kiraya verdikleri tespit edilen göçer sürü sahiplerine her hayvan için otlatma bedelinin 3 katı idari para cezası kesilecek (3 x 300 TL/BBHB= 900 TL/BBHB) ve otlatma kapasitesini aşan hayvanlar derhal meradan tahliye ettirilecektir. Mera kiralaması yapan sürü sahiplerinin bu ihlallere devam ettiğinin tespiti halinde izin belgeleri veya sözleşmeleri iptal edilecek ve söz konusu meradan tahliyeleri sağlanacaktır.

Yerli göçerlerin ikamet ettikleri (otlatma hakkının bulunduğu) yerleşim yerine İl içi veya İl dışından satın alarak hayvan getirmeleri halinde; bulunduğu yerleşim yeri için, 2024 Ekim ayının sonuna ait Hayvancılık Bilgi Sistemine kayıtlı güncel hayvan sayısını belirten belgeyi ibraz etmek zorundadırlar. Yapılan kontroller sonucu başkasının hayvanını kendi uhdesine alıp mera, yaylak ve otlaklarda otlattığı tespit edilenlere her hayvan için 300 TL/BBHB idari para cezası kesilecek ve üzerlerine aldıkları hayvanlar derhal meradan tahliye ettirilecektir. Mera, yaylak ve otlakları kiralayan sürü sahiplerinin yanlarında getirdikleri çoban ve göçerleri İl Mera Komisyona bildirmeleri ve bu şahıslar için çoban ve göçer tanıtım kartı almaları (10 yaşından büyük çocuklar ve kadınlar dâhil) zorunludur. Mera, yaylak ve otlaklarda bulunan çoban ve göçerlerin bildirilmemesinden merayı kiralayan sürü sahibi sorumlu tutulacaktır. Komisyona ismi bildirilmiş olan şahıslardan ve verilen kimlik kartlarının ilgilinin üzerinde bulunmamasından merayı kiralayan sürü sahibi sorumludur.

İhaleye katılacak kişiler ihale şartnamesini ve başvuru dilekçesini İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğünden ücretsiz olarak temin edebilirler. İhaleye katılacak olanlar Başvuru dilekçesini İhale tarihinden en az bir gün önce Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğüne teslim etmeleri zorunludur. İstenen belgeler; birlik üyeliği, hayvancılık bilgi sistemi kaydı, vukuatlı nüfus kayıt örneği (aynı adreste ne zamandan beri ikamet ettiği yazılacak), geçici teminat makbuzu, noter tasdikli taahhütname ile birlikte başvuracak. İhaleler Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda Mera İhale Komisyonu huzurunda yapılacaktır. Komisyon İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. Kiralama İhalesine çıkarılan mera ve yaylalara ait liste ektedir. İlan olunur.” (İLKHA)

Şeker pancarı alım fiyatı belli oldu

Gana'da altın madeninde göçük: 6 ölü

İran'da 5,3 büyüklüğünde deprem

Bingöl’de Küresel Sumud Filosu’na destek yürüyüşü

Küresel Sumud Filosu'ndaki son gemi "Marinette" ilerleyişine devam ediyor

Kızıltepe halkı Gazze için meydanlara akın etti

"Filistin bu ümmetin mücadeledeki mihenk taşıdır"

Konya'dan siyonistlerin Küresel Sumud Filosu'na müdahalesine tepki: Sumud onurumuzdur

DSÖ'den kolera salgını uyarısı

Bursa’da Küresel Sumud Filosu'na destek nöbeti sürüyor

Belçika Dışişleri Bakanlığı, siyonist rejimin büyükelçisini bakanlığa çağırdı

Dışişleri Bakanlığı: Vatandaşlarımızın durumu yakından takip ediliyor

Fransa'da ülke genelinde grev

ABD'de iki yolcu uçağı çarpıştı

Siyonistlerin saldırıları nedeniyle hastanelere erişim son derece tehlikeli hale geldi

İkinci dalga yelken açtı

Narin Güran cinayetinde 3 sanığa tahliye kararı

Husumetlilerin tartışması kanlı bitti: 1 yaralı

Meloni: Filonun Filistin halkına bir faydası yok

Afyonkarahisar'da TIR ile motosiklet çarpıştı: 2 ölü

Etiyopya’da inşaatın ahşap iskelesi çöktü: 30 ölü

'Aktivistler Aşdod Limanı’nda, sağlık durumları iyi'

Azeri ve Ermeni devlet başkanları Kopenhag’da görüştü

Çernobil'de tedirgin eden gelişme: OHAL ilan edildi

Nijerya'da Lassa ateşi hastalığı nedeniyle 166 can kaybı

Ağrı'da aileler arasında çıkan kavgada 4 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs için mücadelemiz sürecek

Tahran Üniversitesi'nde patlama: 1 ölü, 2 yaralı

Avrupa Siyasi Topluluğu 7'nci Zirvesi Kopenhag'da başladı

İstanbul’da sahte plakalı ve çakarlı araca 334 bin TL ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şeker pancarı alım fiyatı belli oldu

Gana'da altın madeninde göçük: 6 ölü

İran'da 5,3 büyüklüğünde deprem

Bingöl’de Küresel Sumud Filosu’na destek yürüyüşü

Küresel Sumud Filosu'ndaki son gemi "Marinette" ilerleyişine devam ediyor

Kızıltepe halkı Gazze için meydanlara akın etti

"Filistin bu ümmetin mücadeledeki mihenk taşıdır"