• BIST 100

    11238,36%0,44
  • DOLAR

    42,58% 0,05
  • EURO

    49,53% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5757,84% 0,38
  • Ç. ALTIN

    9278,67% -0,18

Bingöl’de “Yeni Nesil Akıllı Meyvecilik” dönemi başladı

01 Aralık 2025, Pazartesi 15:10
01 Aralık 2025, Pazartesi 15:10
Bingöl’de “Yeni Nesil Akıllı Meyvecilik” dönemi başladı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bingöl Üniversitesi öncülüğünde hayata geçirilen “Yeni Nesil Akıllı Meyvecilik” projesi, bölgenin tarımsal üretim anlayışını kökten değiştirecek bir dönüşümün kapılarını araladı.

Projenin pilot alanında ilk fidanlar toprakla buluşurken Bingöl tarımının dijital çağdaki yolculuğu da resmen başlamış oldu.

Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen çalışmanın açılış törenine Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdurrahman Gül, Prof. Dr. Abdulhakim Koçin ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Prof. Dr. Veysel Turan, Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sıraç Yavuz, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Orhan İnik ve proje ekibi katıldı. İlk dikim, proje açısından hem sembolik hem de stratejik bir başlangıç oldu.

Proje, geleneksel tarım yöntemlerini modern teknolojilerle birleştirerek Bingöl’de üretim modelini yeniliyor. Akıllı sulama sistemleri ile toprak nemi, hava durumu ve bitki ihtiyaçlarını anlık ölçen sensörler sayesinde su kullanımı optimize edilecek; bitki yalnızca ihtiyaç duyduğu kadar ve doğru zamanda sulanacak. Aynı kapsamda devreye alınacak drone destekli takip sistemiyle, multispektral kameralı drone’lar tarım alanlarını düzenli olarak tarayacak; hastalık riski, gelişim farklılıkları ve verim durumu gibi kritik veriler anlık olarak üreticilere iletilecek. Proje ile Bingöl’ün sadece üretim yapan değil, ürünü işleyen, paketleyen ve markalaştıran bir merkez haline gelmesi hedeflenirken katma değerli üretim odaklı yeni bir tarımsal dönüşüm planlanıyor.

"Bingöl'ün potansiyelini teknolojiyle birleştiriyoruz"

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, akıllı meyvecilik projesine ilişkin yaptığı açıklamada tarımda teknoloji odaklı dönüşüm vurgusu yaptı.

Çelik “Amacımız, tarımı toprakla uğraşılan bir alan olmaktan çıkarıp yüksek teknoloji ve büyük veriyle yönetilen akıllı işletmecilik modeline dönüştürmek. Bingöl’ün tarımsal potansiyelini Tarım ve Hayvancılığın Silikon Vadisi vizyonuyla buluşturarak bölge ekonomisine önemli katkı sağlamayı hedefliyoruz. İlk fidanlarımız bu büyük dönüşümün somut göstergesidir” dedi.

Projenin, tarımsal verimliliği artırarak çiftçilerin gelir seviyesine olumlu yansıması bekleniyor. Dijital tarım uygulamaları, gençler için tarımı geleceğe dönük bir meslek alanına dönüştürürken yazılım, drone operatörlüğü, veri analizi ve gıda mühendisliği gibi alanlarda yeni istihdam imkânları da doğuracak. (İLKHA)

Trump: Avrupa'nın liderleri zayıf, çok konuşup hiçbir şey başarmıyor

ABD savaş uçakları Venezuela sınırında görüldü

Halid Meşal: Silah Filistinliler için varlık meselesidir

Adana'da işçi servisi kanala düştü: 18 yaralı

Mali suçlara yönelik 52 ilde eş zamanlı operasyon: 179 şüpheli yakalandı

Endonezya’da 7 katlı binada yangın: En az 22 ölü

Altın fiyatları güne düşüşle başladı

Döviz kurlarında son durum

Meteoroloji'den yağmur ve kar uyarısı

ABD'li yetkili: Gazze'de ateşkesin ikinci aşaması için yoğun pazarlık yürütülüyor

Avrupa ülkelerinden UNRWA binalarına zorla girilmesine tepki

Asgari ücret pazarlığı cuma günü başlıyor

948 hâkim ve savcının görev yeri yeniden belirlendi

BM: Gazze'de durum felaket boyutunda

Gazze'de bir şehit daha: Siyonist rejim ateşkesi bozmaya devam ediyor

BM'den işgal rejimine: Sarı hat dayatmasını tanımıyoruz

Hatay’da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 10 kişi yakalandı

Çin ve Rusya'dan ortak hava devriyesi 

Konya’da uyuşturucu operasyonlarında 1 ayda 76 tutuklama

Bakan Bolat, Kanadalı mevkidaşı Sidhu ile ikili ticaret gündemini ele aldı

RSF: Dünyanın en çok gazeteci öldüren ülkesi israil

Rusya: ABD-Ukrayna görüşmesinin sonucunu bekliyoruz

Tekirdağ'da zincirleme kaza: 5 yaralı

Adana’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Malatya'da torbacı operasyonu: 1 gözaltı

Kongo'daki çatışmalarda 1 haftada 74 kişi hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanlığı’ndan Doğu Kudüs’teki UNRWA binasına baskına tepki

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bastı, Talmudik ayinler yaptı

AB, Ukrayna'ya gönderecek para bulamıyor

Su ürünleri avcılığında yeni dönem başlıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump: Avrupa'nın liderleri zayıf, çok konuşup hiçbir şey başarmıyor

ABD savaş uçakları Venezuela sınırında görüldü

Halid Meşal: Silah Filistinliler için varlık meselesidir

Adana'da işçi servisi kanala düştü: 18 yaralı

Mali suçlara yönelik 52 ilde eş zamanlı operasyon: 179 şüpheli yakalandı

Endonezya’da 7 katlı binada yangın: En az 22 ölü

Altın fiyatları güne düşüşle başladı