GÜNDEM 23.04.2025 15:37:18 0

Bir hukukçunun çaresizliği: 11 yıldır davaya bakacak mahkeme bulamıyor

Bir hukukçunun çaresizliği: 11 yıldır davaya bakacak mahkeme bulamıyor
Haberi Sesli Oku

Hukuki bir dosyanın 11 yıl boyunca sonuçlandırılamamasına tepki gösteren Avukat Zeki Taşkıran, yetkililere seslenerek, dosyaya bakacak bir mahkemenin bulunmasını talebinde bulundu.

Malatya'lı Avukat Zeki Taşkıran, bir müvekkilinin dosyası ile ilgili 11 yıldır yaşadığı sıkıntıyı, yargı sisteminde yaşanan aksaklıklar ve çözüm önerileri ile ilgili İLKHA Muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Müvekkilinin tapu tescil davasında yaşanan 11 yıllık hukuki çıkmazı dile getiren Avukat Taşkıran, yargı sistemindeki aksaklıklara dikkat çekti. Malatya ve Gaziantep mahkemeleri arasında görev uyuşmazlıkları nedeniyle bir mahkeme tarafından karara bağlanamayan dava, adalet sisteminin işleyişi konusunda ciddi eleştirileri beraberinde getirdi.

Hukuki bir dosyanın 11 yıl boyunca sonuçlandırılamamasına tepki gösteren Taşkıran, görevsizlik kararları ve dosyanın bir mahkemeden diğerine aktarılması sürecinin mağduriyet yarattığını ifade etti.

"2015 yılında Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tapu tescil davası açıldı"

2014 yılında bir müvekkilinin kendisine müracaat ederek, bir müteahhitten satın aldığı dairenin tapusunu alamadığını bildirdiğini ifade eden Taşkıran, "Araştırmalar sonucunda müteahhit firmanın iflasın eşiğinde olduğu, daire haklarının arsa sahiplerinde bulunduğu, ancak eksikliklerin bir dairelik bir fark oluşturduğu anlaşıldı. Bunun üzerine 2015 yılında Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tapu tescil davası açıldı. İlk aşamada davanın esasına giren mahkeme, keşif yaptı ve tanıkları dinledi. Ancak hakim değişikliği sonrası görevsizlik kararı verilerek dosya Tüketici Mahkemesi'ne gönderildi. Tüketici Mahkemesi yaklaşık 1,5 yıl boyunca dosyayı inceledikten sonra kendisinin görevli olmadığını belirterek dosyayı yeniden Asliye Hukuk'a yönlendirdi." dedi.

Görevsizlik kararları ve yıllarca süren bekleyiş

Avukat Taşkıran, "Yargıdaki görev sorunlarını çözmek için dosya, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'ne (BAM) gönderildi. Ancak burada da süreç uzadı. Dosya sırasıyla Gaziantep BAM 4. Hukuk Dairesi, 16. Hukuk Dairesi ve 17. Hukuk Dairesi arasında görev uyuşmazlığı nedeniyle sürekli el değiştirerek, 3 yıl boyunca sonuçlanamadı. Başkanlar Kurulu devreye girerek, 17. Hukuk Dairesi'nin görevli olduğuna karar verdi. Ancak 17. Hukuk Dairesi, dosyanın Tüketici Mahkemesi'ne gönderilmesi gerektiğini belirtti." ifadelerine yer verdi.

Tekrar görevsizlik ve çıkmaz

Tüketici Mahkemesinin, dosyayı üç dört sayfalık bir kararla dosya çözeceğine, 13 sayfalık bir görevsizlik kararıyla tekrar Asliye Hukuk'a gönderdiğini kaydeden Taşkıran, "Asliye Hukuk Mahkemesi ise Gaziantep BAM'ın tüketici mahkemesini görevli kıldığına dikkat çekerek yeniden görevsizlik kararı verdi ve dosyayı tekrar Gaziantep BAM'a yolladı." dedi.

"11 yıldır çözüm bekleyen dosya şimdi tekrar Gaziantep'e gidecek ve süreç daha yıllarca devam edecek"

Avukat Taşkıran, 11 yıldır çözüm bekleyen dosyanın şimdi tekrar Gaziantep’e gideceğini, görev kararı verildikten sonra işin esasına ilişkin yargılamanın başlayacağını ve bu sürecin yıllarca devam edebileceğini belirtti.

"Liyakat eksikliği, keyfi davranışlar ve hakimlerin sorumsuzluğu adalet sistemimizi kilitliyor"

Taşkıran, yaşanan süreci şu sözlerle eleştirdi: "16 Nisan 2015'te başlayan dava, hala çözüme kavuşmamış durumda. Her mahkeme görevden kaçıyor, dosya bir mahkemeden diğerine savruluyor. Gaziantep BAM ve Malatya mahkemeleri arasında bir çıkmaz yaşanıyor. Bu süreçte davaya bakan tarafların çoğu vefat etti. Liyakat eksikliği, keyfi davranışlar ve hakimlerin sorumsuzluğu adalet sistemimizi kilitliyor."

"Liyakatli hakimlerin yetiştirilmesi ve bu tür sorunların önlenmesi için acil düzenlemeler yapılması gerekiyor"

Taşkıran ayrıca, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) ve Adalet Bakanlığı'na müracaat ederek bu dosyanın çözülmesi için çağrıda bulunduğunu, ancak henüz bir sonuç alamadığını ifade etti. Kendini çaresiz hissettiğini belirten Taşkıran, "11 yıl boyunca bir davaya bakacak mahkeme bulamamak adalet adına çok üzücü bir durumdur. Hakimlerin sorumluluk sahibi olmaması, yargılama sistemini daha da zorlaştırıyor. Liyakatli hakimlerin yetiştirilmesi ve bu tür sorunların önlenmesi için acil düzenlemeler yapılması gerekiyor" dedi.

"Artık psikolojimiz kaldırmıyor"

Uzayan süreç nedeniyle psikolojilerinin bozulduğunu ve artık bu mesleği icra edemeyecek duruma geldiklerini belirten Taşkıran, bu durumun yalnızca bireysel mağduriyet yaratmadığını, aynı zamanda adalet sistemine duyulan güveni de zedelediğini ifade etti.

"Dosyama bakacak bir mahkeme bulunmasını istiyoruz"

Taşkıran, adalet sisteminin işleyişinde köklü reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı ve devlet yetkililerine çağrıda bulunarak şu sözlerle sonlandırdı: "Adalet Bakanlığı'na ve Cumhurbaşkanımıza (Recep Tayyip Erdoğan) sesleniyoruz. Dosyama bakacak bir mahkeme bulunmasını istiyoruz. Bu mağduriyetin çözülmesi, hukuk sistemine duyulan güvenin yeniden tesis edilmesi için acil bir gereklilik. Bu tür gecikmelerin önlenmesi, yalnızca dosya sahipleri için değil, tüm vatandaşlarımız için adaletin zamanında tecelli etmesini sağlayacaktır." (İLKHA)

Ticaret Bakanlığı: Deprem sonrası emlak sektöründeki fırsatçılığa göz yumulmayacak

Irak ve İspanya güvenlik iş birliği anlaşması imzaladı

Çin ve İran, nükleer meselesi sorununu görüştü

Silivri'de 3,7 büyüklüğünde deprem

İstanbul Valisi Gül: "Büyük deprem bekleniyor" paylaşımlarına suç duyurusunda bulunulacak

AFAD, Deprem Bilim Kurulu üyelerinin Silivri değerlendirmesini paylaştı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Gazze için askeri müdahale artık bir mecburiyettir

UNICEF: Afrika'daki fon kesintileri beslenme hizmetlerini aksatıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan deprem açıklaması: Önümüzdeki süreç için gerekli talimatları verdik

Deprem sonrası parklara akın eden halkın büyük çoğunluğu evlerine döndü

Tekirdağ ve Kocaeli'de deprem nedeniyle okullar tatil edildi

Rusya, 21 İngiliz milletvekilini yaptırım listesine ekledi

Güneydoğu’daki ticari ve sanayi odalarından “Nusaybin Sınır Kapısı” açılması çağrısı

23 Nisan’da Anlamlı Devir Teslim: Şehit Çocukları 1 Günlüğüne Şube Başkanı Oldu

ABD, Yemen'in Hudeyde kentini bombaladı

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde ahır çöktü, 20 koyun telef oldu

127 artçı sarsıntı kaydedildi, ekipler 4 günde hasar tespit çalışmalarını bitirecek

DNA’mız her gün saldırı altında!

Görev silahıyla kazara kendini vuran uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: 6 Şubat'ın acısını yaşamış bir şehir olarak İstanbul'daki kardeşlerimizin yanındayız

Silivri'deki deprem nedeniyle Tekirdağ'da 28 kişi yaralandı

Okul bahçeleri, spor salonları ve camiler İstanbul'da depremzedelerin hizmetine açıldı

Deprem korkusuyla park ve bahçelere akın ettiler

Bakan Tunç: Deprem nedeniyle ceza infaz kurumlarımızda olumsuz bir duruma rastlanmamıştır

23 Nisan'da çocuklar Gazzeli akranları için yürüdü

"Birinci Uluslararası Âlime ve Vaizeler Konferansı" İstanbul'da başladı

İstanbul'da kamudaki engelli ve bazı kadın personel iki gün izinli sayılacak

Ağrı'da eriyen kar suları ev bahçelerini gölete çevirdi

THY, yurt içi uçuşlarda bilet tavan fiyatını 1750 TL olarak belirledi

Mahalle sakinleri Gazze için kermeste tek yürek oldu

Yükleniyor