• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

Bir top, bir sokak, bir şehir

13 Kasım 2024, Çarşamba 14:13
13 Kasım 2024, Çarşamba 14:13
Bir top, bir sokak, bir şehir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Teknoloji'nin esir almasına inat çocuklar sokaklarda oyunlar oynuyor. Sokaklarda top oynayan çocuklar teknolojiye bağımlı kalmış arkadaşlarına daha sağlıklı olabilmeleri için teknoloji ile aralarına mesafe koymayı tavsiye ediyor.

Teknolojinin hayat kolaylığında ulaştığı noktada özellikle çocukları etkisi altına almasına uzmanlar endişelendiriyor.

Ailelerin telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi cihazlardan çocuklarını uzak tutması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, çocukların bu şekilde daha sağlıklı olabileceklerini tavsiye ediyor.

Sokaklarda görmeye hasret olduğumuz tablolardan biri çocukların oyun oynaması.

Ağrı'nın 100. Yıl Mahallesinde birçok sokakta bu tablolar ile karşılaşabiliyoruz.

Eğlencelerine ortak olduğumuz çocuklar, kendileri için günün nasıl geçtiğini, hangi eğlenceli oyunları oynadıklarını anlattı.

Sokakta vakit geçirmek her çocuk için ayrı bir anlam barındırıyor. Onlar için sokaklarda zaman geçirmek çok farklı manalar ifade ediyor.

Kimisi için sokaklar oyun alanı kimisi için yeni arkadaşlıklara açılan kapılar. Okulların tatil olduğu bu günlerde çocuklar eve kapanmaktan çok sokaklarda futbol, körebe, yakan top gibi oyunlar oynuyor, bisiklet ve scooter sürüyor.

Telefon ve tabletin insanda sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirten 11 yaşındaki Muhammed Dağtekin, oyun oynadıkları sokaklarda yeni arkadaşlar ile tanışmasının kendisini mutlu ettiğini belirtti.

Sokaklarda gündüz neler yaptığı ile Muhammed Dağtekin, "Saklambaç oynuyorum, körebe oynuyorum. A sosyal çocuklar hep telefon ve tablet ile oynuyorlar. Bende telefon ve tablet ile oynuyorum ama çok fazla vakit harcamıyorum. Hep dışarıda arkadaşlarım ile beraber oynuyorum, tatili arkadaşları ile beraber geçiyorum. Arkadaşlarım ile geziyoruz başka sokaklardan yeni arkadaşlar tanıyoruz, mahalle maçı yapıyoruz. Telefon ve tablet ile oynayanlar için tavsiyem a sosyal olmaktan çıkıp arkadaşları ile oynamaları." ifadelerini kullandı.

Hazal Adıgüzel ise oynadıkları oyunlarla ilgili şunları dedi:

"Mahallede arkadaşları ile oyun oynuyorum, scooter sürüyorum, el ele tutuşup oyunlar oynuyoruz. Arkadaşlarımız ile saklambaç, kutu kutu pense oynuyoruz."

Diğer bir çocuk Yasin Yunus Adıgüzel, ise dışarı vaktin daha iyi geçtiğini hatırlatarak arkadaşlarına da tavsiyede bulundu.

Adıgüzel, "Mahallede bazen saat 18.00'a kadar arkadaşlarım oyun oynar. Bende onlarla beraber oynadığımda kapak oyunu, maç oynuyoruz. En sevdiğim arkadaşlarımdan biride Ömer'dir. Bisiklet sürdüğümüzde kendi abisi veya ablasının bisikletini alıp gelir. Telefon, tablete çok takılmayalım. Dışarıda çok güzel güneş vuruyor, yapraklar dökülüyor, sonbahar mevsimidir vakit çok güzel geçer." dedi.

Hira Bulut ise "Sokakta çok güzel vakit geçiyoruz çok eğleniyoruz. Arkadaşlarımız ile çok güzel vakit geçiyoruz. Sokak bana arkadaşlığı anlatıyor, eğlenmeyi, yeni arkadaşlıklar kurmayı öğretiyor bize." ifadelerini kullandı.

Hüseyin Riyad Güler ise, "Bu mahallede çocuklar ile beraber oynamak çok güzel. Futbol oynamak beraber kapak oynamak çok eğlenceli. Top ile sektirme ve şut çekme oynuyoruz. Sokaklarda oynamak çok eğlenceli, telefon ve tabletle oynayınca gözümüze çok zarar veriyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: bir top bir sokak bir şehir

Hafif ticari araç ile cip çarpıştı: 2 ölü, 1 yaralı

Bakanlıklardan gıda zehirlenmelerine karşı uyarı

COP30 zirvesinde "ekokırım suç kabul edilsin" çağrısı

Malatya'da 21 bin 760 konut ve iş yeri için kura çekildi

Çin'den Japonya'ya seyahat uyarısı

Pakistan'da havai fişek fabrikasında patlama: 5 ölü, 7 yaralı

Cağaloğlu Kitapçılar Sokağı hizmete açıldı

Mersin'deki trafik kazasında ölü sayısı 4'e yükseldi

Macaristan: AB’nin Ukrayna'daki krizi tırmandırmaya yönelik adımlarını engelleyeceğiz

ABD'den Tayvan’a 330 milyon dolarlık silah satışı

Kar yağışı sonrası işçi servisi yola devrildi: 14 yaralıl

Güney Kore'de çöken santralin altında kalan 7 işçinin cesedi enkazdan çıkarıldı

İngiltere'de Claudia Fırtınası alarmı

Azerbaycan'da 456,8 kilogram eroin ele geçirildi

Şırnak'ta kayganlaşan yolda otomobil takla attı: 2 yaralı

Rusya, Zaporijya'da bir yerleşim biriminde daha kontrolü ele geçirdi

Hindistan'da polis karakolunda patlama: 9 ölü

Rusya'dan Ukrayna'ya hipersonik füze saldırısı

Şırnak'a yılın ilk karı düştü, Beytüşşebap'ın yüksek kesimleri beyaza büründü

Rusya'da trafik kazası: 7 ölü, 12 yaralı

Arjantin'de sanayi bölgesinde patlama: 20 yaralı

Hazım Kasım, Arap Birliği’nden Gazze’deki felaketle ilgili bir tavır ortaya koymasını istedi

Harabe evde yaşam mücadelesi veren aile yardım bekliyor

Endonezya'da heyelan: 6 ölü, 17 kayıp

Refüje çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı

Şırnak'ta baltalı saldırı: Koca öldü, eşi yaralandı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz: Halk eğlence değil hizmet bekliyor

Malatya'da kar yağışı nedeniyle mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı

Çileye dönen yol çalışması Siverek'te vatandaşları isyan ettirdi

Şanlıurfa’da 16 Kasım’da geniş kapsamlı elektrik kesintisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hafif ticari araç ile cip çarpıştı: 2 ölü, 1 yaralı

Bakanlıklardan gıda zehirlenmelerine karşı uyarı

COP30 zirvesinde "ekokırım suç kabul edilsin" çağrısı

Malatya'da 21 bin 760 konut ve iş yeri için kura çekildi

Çin'den Japonya'ya seyahat uyarısı

Pakistan'da havai fişek fabrikasında patlama: 5 ölü, 7 yaralı

Cağaloğlu Kitapçılar Sokağı hizmete açıldı