• BIST 100

    10080,30%1,33
  • DOLAR

    39,82% 0,04
  • EURO

    46,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4278,83% 1,21
  • Ç. ALTIN

    6852,92% 3,13

Bir top, bir sokak, bir şehir

13 Kasım 2024, Çarşamba 02:13
13 Kasım 2024, Çarşamba 02:13
Bir top, bir sokak, bir şehir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Teknoloji'nin esir almasına inat çocuklar sokaklarda oyunlar oynuyor. Sokaklarda top oynayan çocuklar teknolojiye bağımlı kalmış arkadaşlarına daha sağlıklı olabilmeleri için teknoloji ile aralarına mesafe koymayı tavsiye ediyor.

Teknolojinin hayat kolaylığında ulaştığı noktada özellikle çocukları etkisi altına almasına uzmanlar endişelendiriyor.

Ailelerin telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi cihazlardan çocuklarını uzak tutması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, çocukların bu şekilde daha sağlıklı olabileceklerini tavsiye ediyor.

Sokaklarda görmeye hasret olduğumuz tablolardan biri çocukların oyun oynaması.

Ağrı'nın 100. Yıl Mahallesinde birçok sokakta bu tablolar ile karşılaşabiliyoruz.

Eğlencelerine ortak olduğumuz çocuklar, kendileri için günün nasıl geçtiğini, hangi eğlenceli oyunları oynadıklarını anlattı.

Sokakta vakit geçirmek her çocuk için ayrı bir anlam barındırıyor. Onlar için sokaklarda zaman geçirmek çok farklı manalar ifade ediyor.

Kimisi için sokaklar oyun alanı kimisi için yeni arkadaşlıklara açılan kapılar. Okulların tatil olduğu bu günlerde çocuklar eve kapanmaktan çok sokaklarda futbol, körebe, yakan top gibi oyunlar oynuyor, bisiklet ve scooter sürüyor.

Telefon ve tabletin insanda sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirten 11 yaşındaki Muhammed Dağtekin, oyun oynadıkları sokaklarda yeni arkadaşlar ile tanışmasının kendisini mutlu ettiğini belirtti.

Sokaklarda gündüz neler yaptığı ile Muhammed Dağtekin, "Saklambaç oynuyorum, körebe oynuyorum. A sosyal çocuklar hep telefon ve tablet ile oynuyorlar. Bende telefon ve tablet ile oynuyorum ama çok fazla vakit harcamıyorum. Hep dışarıda arkadaşlarım ile beraber oynuyorum, tatili arkadaşları ile beraber geçiyorum. Arkadaşlarım ile geziyoruz başka sokaklardan yeni arkadaşlar tanıyoruz, mahalle maçı yapıyoruz. Telefon ve tablet ile oynayanlar için tavsiyem a sosyal olmaktan çıkıp arkadaşları ile oynamaları." ifadelerini kullandı.

Hazal Adıgüzel ise oynadıkları oyunlarla ilgili şunları dedi:

"Mahallede arkadaşları ile oyun oynuyorum, scooter sürüyorum, el ele tutuşup oyunlar oynuyoruz. Arkadaşlarımız ile saklambaç, kutu kutu pense oynuyoruz."

Diğer bir çocuk Yasin Yunus Adıgüzel, ise dışarı vaktin daha iyi geçtiğini hatırlatarak arkadaşlarına da tavsiyede bulundu.

Adıgüzel, "Mahallede bazen saat 18.00'a kadar arkadaşlarım oyun oynar. Bende onlarla beraber oynadığımda kapak oyunu, maç oynuyoruz. En sevdiğim arkadaşlarımdan biride Ömer'dir. Bisiklet sürdüğümüzde kendi abisi veya ablasının bisikletini alıp gelir. Telefon, tablete çok takılmayalım. Dışarıda çok güzel güneş vuruyor, yapraklar dökülüyor, sonbahar mevsimidir vakit çok güzel geçer." dedi.

Hira Bulut ise "Sokakta çok güzel vakit geçiyoruz çok eğleniyoruz. Arkadaşlarımız ile çok güzel vakit geçiyoruz. Sokak bana arkadaşlığı anlatıyor, eğlenmeyi, yeni arkadaşlıklar kurmayı öğretiyor bize." ifadelerini kullandı.

Hüseyin Riyad Güler ise, "Bu mahallede çocuklar ile beraber oynamak çok güzel. Futbol oynamak beraber kapak oynamak çok eğlenceli. Top ile sektirme ve şut çekme oynuyoruz. Sokaklarda oynamak çok eğlenceli, telefon ve tabletle oynayınca gözümüze çok zarar veriyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: bir top bir sokak bir şehir

Ensarullah, işgal rejimini füze ve İHA'larla hedef aldığını duyurdu

Gazze'den 15 esir serbest bırakıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantıyı erken terk etmesiyle ilgili iddialara DMM'den açıklama

Ankara'da yarın bazı yollar araç trafiğine kapatılacak

Yemen ve Gazze'den işgal altındaki topraklara füzeler fırlatıldı

İşgalin bugünkü saldırılarında en az 100 Gazzeli şehit düştü

Dışişleri Sözcüsü: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırması "olumlu"

RTÜK Başkanı Şahin: Uyarıyoruz: Kimsenin bu ülkenin inancına hakaret etmesine izin vermeyeceğiz!

Doğalgaza Dev Zam: Konutlara %24,6 Artış!

Hatay, İzmir ve Manisa'daki yangınlar kısmen kontrol altında; soğutma çalışmaları sürüyor

Putin ve Macron, 3 yıl sonra ilk kez telefonda görüştü

Mardin’de iki araç çarpıştı: 5 yaralı

Malatya Valisi Yavuz: Bir halk sağlığı tehdidiyle karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anlaşıldığı kadarıyla düşeni yemek bir CHP geleneği

Hazreti Muhammed'e hakaret Taksim Camii’nde protesto edildi

Gitgide artan unutkanlığa dikkat!

İzmir’de ‘yolsuzluk’ operasyonunda Soyer dahil 126 kişi gözaltına alındı

HAMAS: Gazze'deki çocuklar arasında menenjit salgını yeni bir felakete işaret ediyor

Belediye Başkanı Taşkın: Peygamberimize dil uzatanları şiddetle lanetliyoruz

İşgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 116 şehit, 463 yaralı

Şanlıurfa'da gıda denetimi: Son kullanma tarihi geçmiş ürünlere el konuldu

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Bu kirli zihniyetin adı özgürlük değil, alçaklıktır!

Şanlıurfa'da elektrik kesintisi: Birçok ilçe saatlerce elektriksiz kalacak!

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Emeklilerin projelere ulaşımı ücretsiz olmalı

Keçeciliğin son nefesi: Asırlık meslek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda trafik kazası: 2 yaralı

Hububat alım ödemeleri başladı

Buğday hasadı devam ediyor: Çiftçi memnun

HÜDA PAR'dan orman yangınları mesajı: Ciğerlerimiz yanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ensarullah, işgal rejimini füze ve İHA'larla hedef aldığını duyurdu

Gazze'den 15 esir serbest bırakıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantıyı erken terk etmesiyle ilgili iddialara DMM'den açıklama

Ankara'da yarın bazı yollar araç trafiğine kapatılacak

Yemen ve Gazze'den işgal altındaki topraklara füzeler fırlatıldı

İşgalin bugünkü saldırılarında en az 100 Gazzeli şehit düştü

Dışişleri Sözcüsü: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırması "olumlu"