Bir top, bir sokak, bir şehir

Tarih: 13.11.2024 14:13 Güncelleme: 13.11.2024 14:13
Bir top, bir sokak, bir şehir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Teknoloji'nin esir almasına inat çocuklar sokaklarda oyunlar oynuyor. Sokaklarda top oynayan çocuklar teknolojiye bağımlı kalmış arkadaşlarına daha sağlıklı olabilmeleri için teknoloji ile aralarına mesafe koymayı tavsiye ediyor.

Teknolojinin hayat kolaylığında ulaştığı noktada özellikle çocukları etkisi altına almasına uzmanlar endişelendiriyor.

Ailelerin telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi cihazlardan çocuklarını uzak tutması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, çocukların bu şekilde daha sağlıklı olabileceklerini tavsiye ediyor.

Sokaklarda görmeye hasret olduğumuz tablolardan biri çocukların oyun oynaması.

Ağrı'nın 100. Yıl Mahallesinde birçok sokakta bu tablolar ile karşılaşabiliyoruz.

Eğlencelerine ortak olduğumuz çocuklar, kendileri için günün nasıl geçtiğini, hangi eğlenceli oyunları oynadıklarını anlattı.

Sokakta vakit geçirmek her çocuk için ayrı bir anlam barındırıyor. Onlar için sokaklarda zaman geçirmek çok farklı manalar ifade ediyor.

Kimisi için sokaklar oyun alanı kimisi için yeni arkadaşlıklara açılan kapılar. Okulların tatil olduğu bu günlerde çocuklar eve kapanmaktan çok sokaklarda futbol, körebe, yakan top gibi oyunlar oynuyor, bisiklet ve scooter sürüyor.

Telefon ve tabletin insanda sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirten 11 yaşındaki Muhammed Dağtekin, oyun oynadıkları sokaklarda yeni arkadaşlar ile tanışmasının kendisini mutlu ettiğini belirtti.

Sokaklarda gündüz neler yaptığı ile Muhammed Dağtekin, "Saklambaç oynuyorum, körebe oynuyorum. A sosyal çocuklar hep telefon ve tablet ile oynuyorlar. Bende telefon ve tablet ile oynuyorum ama çok fazla vakit harcamıyorum. Hep dışarıda arkadaşlarım ile beraber oynuyorum, tatili arkadaşları ile beraber geçiyorum. Arkadaşlarım ile geziyoruz başka sokaklardan yeni arkadaşlar tanıyoruz, mahalle maçı yapıyoruz. Telefon ve tablet ile oynayanlar için tavsiyem a sosyal olmaktan çıkıp arkadaşları ile oynamaları." ifadelerini kullandı.

Hazal Adıgüzel ise oynadıkları oyunlarla ilgili şunları dedi:

"Mahallede arkadaşları ile oyun oynuyorum, scooter sürüyorum, el ele tutuşup oyunlar oynuyoruz. Arkadaşlarımız ile saklambaç, kutu kutu pense oynuyoruz."

Diğer bir çocuk Yasin Yunus Adıgüzel, ise dışarı vaktin daha iyi geçtiğini hatırlatarak arkadaşlarına da tavsiyede bulundu.

Adıgüzel, "Mahallede bazen saat 18.00'a kadar arkadaşlarım oyun oynar. Bende onlarla beraber oynadığımda kapak oyunu, maç oynuyoruz. En sevdiğim arkadaşlarımdan biride Ömer'dir. Bisiklet sürdüğümüzde kendi abisi veya ablasının bisikletini alıp gelir. Telefon, tablete çok takılmayalım. Dışarıda çok güzel güneş vuruyor, yapraklar dökülüyor, sonbahar mevsimidir vakit çok güzel geçer." dedi.

Hira Bulut ise "Sokakta çok güzel vakit geçiyoruz çok eğleniyoruz. Arkadaşlarımız ile çok güzel vakit geçiyoruz. Sokak bana arkadaşlığı anlatıyor, eğlenmeyi, yeni arkadaşlıklar kurmayı öğretiyor bize." ifadelerini kullandı.

Hüseyin Riyad Güler ise, "Bu mahallede çocuklar ile beraber oynamak çok güzel. Futbol oynamak beraber kapak oynamak çok eğlenceli. Top ile sektirme ve şut çekme oynuyoruz. Sokaklarda oynamak çok eğlenceli, telefon ve tabletle oynayınca gözümüze çok zarar veriyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: bir top bir sokak bir şehir

İşgalciler "Direniş Okulları"nı yıkmak istiyor

Bursa'da deprem: İstanbul'da da hissedildi

Alçak karikatürle ilgili gözaltına alınan 4 şüpheli adliyede

"Güçlenmek: Bağımlılıktan Esenliğe" bülteni yayımlandı

Mardin Valisi Akkoyun: Narkotik suçlarla mücadelede 7 kişi tutuklandı

Şırnak’ta il güvenlik ve asayiş koordinasyon toplantısı yapıldı

HAMAS'tan Yahudi çetelere karşı direniş çağrısı

Birleşmiş Milletler: Gazze Şeridi’nde yaşam imkânları azalıyor, barınma alanları sınırlı

Osmanlı’dan günümüze uzanan çini sanatının kültürel mirasını yaşatıyor

Sözde mizah dergisi Leman hakkında mali kaynak soruşturması başlatıldı

Elâzığ’da trafik kazası: 2 ölü, 2 yaralı

Doğu Karadeniz için kuvvetli yağış uyarısı

Filistinli hasta esirler sistematik ihmal ve işkenceyle ölüme sürükleniyor

Çocuklarda bruksizm ciddi sorunlara neden olabilir!

"Size bildirmek isteriz ki elimizde mezar yeri kalmadı"

Uzmanında evde yangın güvenliği için hayati uyarılar!

Çocuklar çadırlarda sıcaktan bayılıyor: Gökyüzü yakıyor, yeryüzü susuyor

Son 6 ayda araç satışları yüzde 5,1 arttı

Malatya STK Platformu: Leman paçavrası kapatılsın

Batı Şeria'da yeni yıkım

 2025 TUS ve STS başvuruları başladı

Son iki yılda geri ödeme listesine 867 ilaç eklendi

125 cc motosiklet İçin B ehliyeti yeterli mi?

Müftü Durmuş'tan Hazret-i Muhammed'e hakaretlere tepki: "Yasal düzenleme şart"

FAO: Gazze'de tarım neredeyse yok oldu

Hindistan'da sel: 10 ölü 34 kayıp

Gazze'de yardım sırası ölüm getirdi: 850 şehit, 4 bin 200 yaralı

Güney Kore'de araç restorana daldı: 16 yaralı

Ticaret Bakanı Bolat: Yıllık ihracatta rekor seviye

Başkan Şahin’den kurum ziyaretleri

Yükleniyor