• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Bisiklet sürücüleri trafikte yok sayılmak istenmiyor

06 Eylül 2024, Cuma 12:57
06 Eylül 2024, Cuma 12:57
Bisiklet sürücüleri trafikte yok sayılmak istenmiyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bisiklet sürücüleri, trafikte yok sayıldıklarını ve sürekli tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, daha güvenli ve saygılı bir trafik ortamının oluşturulmasını istiyor.

Bisiklet, trafikte sadece çevreye duyarlı bir ulaşım aracı olmakla kalmıyor, aynı zamanda şehir içi trafik yoğunluğunu azaltmada da önemli bir rol oynuyor.

Özellikle büyük şehirlerde artan araç sayısına alternatif olarak bisiklet kullanımı, hem karbon salınımını düşürerek çevreye katkı sağlıyor hem de daha sürdürülebilir bir ulaşım sistemi oluşturuyor.

Uzmanlar, bisiklet kullanımının teşvik edilmesinin trafik güvenliği açısından da önemli olduğuna dikkat çekiyor ve bisikletli sürücüler için daha güvenli yol düzenlemelerinin yapılması gerektiğini vurguluyor.

Şanlıurfa’da trafikte yok sayıldıklarını dile getiren bisikletli sürücüler, güvenliklerinin hiçe sayıldığını belirterek yetkililere seslendi.

Özellikle yoğun araç trafiğinin olduğu bölgelerde araç sürücülerinin kendilerine karşı dikkatsiz davrandığını ifade eden bisikletliler, daha güvenli ve saygılı bir trafik ortamı için acil önlemler alınmasını talep ediyor.

Bisiklet sürücüleri yaşadıkları sorunla ilgili İLKHA’ya konuştu.

“Trafikteki insanların da bisikletlilere karşı bir duyarsızlığı var”

Bisikletli sürücüler olarak yaşadıkları sorunları anlatan Göbeklitepe Bisiklet Kulübü Başkanı Muhammed Kaplan, “Trafikte en büyük yaşadığımız problem insanların saygısızlığı. Grup halinde sürüş yapıyoruz çünkü Urfa’da bisiklet yollarımız yok, yetkili makamların ilgisizliği var. Trafikteki insanların da bisikletlilere karşı bir duyarsızlığı var. Yaptığımız turlarda isteğimiz sadece trafikteki insanların bisiklet gruplarını görünce müsaade etmesi. Işıklardan geçmek için izin istiyoruz ama araba gelip üzerimize sürüp tehlike oluşturursa sorunlar yaşanıyor. Geçen hafta grubumuzdan 2 arkadaşımız bisiklet kullanırken kendini bilmezin biri gelip çarpıyor ve bırakıp kaçıyor. Sonra gidip büyük bir kaza yapıp arkadaşlarımızın götürüldüğü hastaneye o da düşüyor. İnsanların bir bisikletli gördüğü zaman biraz mesafe bırakarak geçmesini istiyoruz.” diye konuştu.

“Çok ciddi destek ve çalışma bekliyoruz”

Yetkililere çağrı yapan Kaplan, “Özellikle yetkililerimizin şehrimize çok acil şekilde eski yolları geçtim, yeni yollara bari bisiklet yolları yapsınlar. Eyyübiye Hastanesine gidiş-geliş yoluna 4 şeritli yol yapıldı ama bir bisiklet yolu yapılmadı. Bununla ilgili çok ciddi destek ve çalışma bekliyoruz. Işıklandırmanın olduğu yerlerden gitmeye çalışıyoruz. Birçok yerde zaten ışıklandırma eksikleri var. Aydınlık 3 şeritli yolda bisikletiyle çarpan araç karanlık yolda kim bilir ne yapar. O yüzden turlarımızı çok dikkatli bir şekilde düzenliyoruz.” dedi.

“Hız kurallarına uymayan bir araç bize çarpıp o şekil bırakarak gitti”

Alkollü sürücünün çarparak yaraladığı bisiklet sürücülerinden Ayşegül Emirhan ise “Geçen hafta benle bir arkadaşım kaza geçirdik. Çok şükür kazayı hafif atlattık. Urfa’da bizim bir bisiklet yolumuz yok. Bisiklet sonuçta bir ulaşım aracı. Doğaya zararı olmayan, insan vücuduna çok faydası olan bir ulaşım aracı. Buna herkesin saygı duymasını istiyoruz. Biz trafikte maalesef normal sürüşlerimizde de bize sıfır geçen araçlarla çok karşılaşıyorduk. Hep düşünürdüm ve derdim ki ‘Hani bize vursalar biz kaza geçirsek acaba bu insanlar mutlu mu olacak?’ Herkes için geçerli değil tabi ki saygı duyan, yol veren insanlar da var. Genel olarak karşılaştığımız sorunlar da bize trafikte saygı yok, sadece o yol o insanlara aitmiş gibi, bisikletli sporcular çıkamazmış gibi davranılıyor. Kaza geçirdiğimiz gün tamamen kurallara uygun bir yerde, full ekipmanımızla, bisikletimizdeki ışıklandırmayla kurallara uygun bir şekildeydik. Maalesef hız kurallarına uymayan bir araç bize çarpıp o şekil bırakarak gitti.” şeklinde konuştu.

“Bisikletle hayatını kaybeden çok insan oldu”

Bisikletlilere saygı duyulması çağrısında bulunan Emirhan, “Trafikte lütfen bisikletli, motorlu arkadaşlarımızı gördüğümüz zaman saygı duyalım. Onlara da trafiğe çıkma hakkı tanıyalım. Onları gasp ederek, yol sadece bize aitmiş gibi davranarak onları tehlikeye atacak hareketlerden kaçınalım. Burada belediyelerimize de çok görev düşüyor. 2024 yılındayız, Urfa’da bizim bir bisiklet yolumuz olmalı. Bununla ilgili de çok görüşmeler yaptık. Bisikletle hayatını kaybeden çok insan oldu.” ifadelerini kullandı.

“Ehliyet almak için sorulan sorularda bisikletçiler de sorulabilir”

Bisikletçilerin yok sayıldığına dikkat çeken bisiklet sürücülerinden Kerem Garip, “Bisikletçiler de motosikletçiler gibi Urfa’da yok sayılıyor. Motosikletçilerden de daha beter haldeyiz çünkü insanların davranışları, göstermiş oldukları tepkileri, özellikle de saygısızlıkları üst dereceyi almış. Bu konuda yetkililerin bir şey yapmasını talep ediyoruz. Bir insan ehliyeti alırken yapılan animasyonlarda bisikletliler de eklenebilir. Ehliyet almak için sorulan sorularda bisikletçiler de sorulabilir. Bisiklet demek, doğal dengeyi koruyan ve sporsal olarak da yaşamasını sağlayan güzel bir aktivitedir. Yaşadığımız sorunların birincisi bisikletçileri yok saymak ve üstlerine sürülmesi. Özellikle de araba ve motor sürenler bisikletçileri yok sayarak üzerlerine gidiyor. Mesela ben Harran Üniversitesine bisikletle gidip geliyorum. Yaklaşık 50 kilometrelik yolda bisiklet yolu olmadığı için çok sıkıntı yaşıyorum.” dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan Mersin'e ziyaret

Batman'da baraj kapakları açılıyor, yetkililerden uyarı geldi

Cansuyu Derneği'nden Ramazan öncesi 400 aileye yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Muğla’da kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Güney Afrika'da şap salgını: Ulusal afet hali ilan edildi

Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı

Grönland gerilimi Münih Güvenlik Konferansı'na taşındı

Mardin’de evde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi ile bir araya geldi

Umman'da başlayan nükleer müzakerelerin ikinci turu Cenevre'de

Meteorolojiden Ege Bölesi için toz taşınımı uyarısı

Orban ile Zelenskiy arasında AB üyeliği gerginliği

Kazakistan Anayasa değişikliği için referanduma hazırlanıyor

Bursa için toz taşınımı uyarısı

NATO: Savaştan sonra Rusya daha tehlikeli hale gelecek

Ankara için toz taşınımı uyarısı

Ürdün, Gazze'de mobil ev projesi başlattı

Antalya'da freni boşalan tır otomobile çarptı: 1 ölü, 3 yaralı

Çin'de havai fişek mağazasında patlama: 8 ölü

Bakan Bayraktar: Çağrı Bey sondaj gemisi Somali’ye uğurlandı

Düzce'de iki motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Yurdun büyük bölümünde toz taşınımı uyarısı

HAMAS'tan işgalin Batı Şeria topraklarının gaspını onaylamasına tepki

Bir milyar 787 milyon TL SED ödemesi yapıldı

Bingöl’de bir kilo 175 gram metamfetamin ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığı: israilin Batı Şeria ile ilgili son kararını kınıyoruz

Sarı kodlu uyarı verilen illerde bin 995 kişi tahliye edildi

Iğdır'daki Ünlendi Barajı'nda su tutuldu

Meteorolojiden 9 il için sarı kodlu uyarı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan Mersin'e ziyaret

Batman'da baraj kapakları açılıyor, yetkililerden uyarı geldi

Cansuyu Derneği'nden Ramazan öncesi 400 aileye yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Muğla’da kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Güney Afrika'da şap salgını: Ulusal afet hali ilan edildi

Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı