Reklam
  • BIST 100

    14559,17%1,07
  • DOLAR

    48,48% 0,03
  • EURO

    56,43% 0,12
  • GRAM ALTIN

    6862,21% 1,12
  • Ç. ALTIN

    10936,44% 0,06
Reklam

Bismil'de yıllardır değişmeyen çile: 1,5 kilometrelik caddede kaldırım yok

08 Eylül 2026, Salı 12:36
08 Eylül 2026, Salı 12:36
Bismil'de yıllardır değişmeyen çile: 1,5 kilometrelik caddede kaldırım yok
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Diyarbakır'ın Bismil İlçesinde yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğundaki Memuzin Bulvarı'nda ne kaldırım ne yayalar için üst geçit ne de güvenlik önlemi var. Çevre sakinleri, yıllardır devam eden bu çilenin sonlandırılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Diyarbakır'ın Bismil İlçesinde üç yol kavşağından Nazım Hikmet Bulvarı kesişim noktasına uzanan 1,5 kilometre uzunluğundaki Memuzin Bulvarı, şehirler arası yol olmakla beraber yaklaşık 45 kırsal mahalleye açılan bir cadde. Bismil İlkokulu, Ahmedi Hani Ortaokulu ve Ulutürk Ortaokulu gibi eğitim kurumlarının da bulunduğu bu caddede kaldırım olmadığı gibi caddeyi aktif kullanan araçlara karşı öğrenciler için bir güvenlik önlemi de bulunmuyor.

Kaldırım bölgesindeki tozu her araç geçişinde soluyan çevre esnafı, yıllardır devam eden yol ve kaldırım sorununun artık sonlandırılmasını istiyor.

"Yaya araç yolunda yürüyor, araçlar yaya yolunda ilerliyor"

Ramazan İslamoğlu

Çevre esnafından Ramazan İslamoğlu "Caddenin durumunu görüyorsunuz, vahimdir. Ne kaldırım var ne de sahip çıkan biri. Millet araç yolunda yürüyor, araçlar da insanların yürüdüğü yerde ilerliyor. Buraya düzenli ve güvenli bir kaldırım yapılsa hiçbir sıkıntı kalmaz. Üstelik burası bir okul bölgesi. En az 800 öğrencimiz var. Bu yüzden burası oldukça sıkıntılı. Kaldırım yapılmasını istiyoruz." dedi.

Bulvarın işlevine dikkat çeken İslamoğlu "Caddeyi görüyorsunuz. Şerit çizgisinin üzerinde yürüyoruz; onu kendimize kaldırım yapmışız. Çünkü burada kaldırım yok. Burası aynı zamanda uluslararası bir yol. İran'dan başlayıp Türkiye üzerinden Karadeniz'e, oradan da Fransa ve İngiltere'ye kadar uzanan bağlantılı bir güzergâh. Bu nedenle sürekli araç trafiği var. Özellikle ağır tonajlı araçlar geçiyor. Küçük araçları bir kenara bırakın, asıl yoğunluğu kamyon ve tırlar oluşturuyor. Bu yüzden buraya mutlaka kaldırım yapılmalı. Biz caddeyi kullanıyoruz, çünkü kaldırımı kullanamıyoruz. Bu yüzden kazalar da kaçınılmaz oluyor. Buradaki öğrencilerin çoğu servis kullanmıyor; yürüyerek geliyor. Aşağı mahalleden, buradan ve yukarı taraftan gelenlerin hepsi bu yolu kullanmak zorunda. Bu nedenle burası ciddi bir tehlike arz ediyor." ifadelerini kullandı.

"Yaklaşık 25-30 yıldır bu yollar hep aynı durumda; bozuk ve bakımsız"

Hasan Yağış

Bismil ilçesinde hizmet bulamadıklarını ifade eden Hasan Yağış "Bismil yollarında zaten doğru dürüst ne hizmet var ne de çalışma. Yaklaşık 25-30 yıldır bu yollar hep aynı durumda; bozuk ve bakımsız. Aslında buradaki kaldırımların 15-20 yıl önce yapılmış olması gerekiyordu. Şimdi bakıyorsunuz, bütün esnafın dükkânının önü araçlarla dolu. Bunun en büyük nedeni kaldırımın olmaması. Eğer kaldırımlar yapılsaydı hem görüntü daha güzel olurdu hem de esnaf daha rahat ederdi. Yollar da daha düzenli olurdu. Üstelik bütün yağmur suyu ve pislik gelip bizim bulunduğumuz yerde toplanıyor." şeklinde konuştu.

Yağış "Yaya kaldırımları olmadığı için insanlar caddeyi kullanıyor. Böyle olunca da kazalar kaçınılmaz oluyor. Burası bizim en yoğun kullanılan yolumuz. Bu yolun üzerine, neredeyse 45'ten fazla köy yolu bağlanıyor. Sürekli geliş gidiş var. Bu yüzden bir an önce bu yola gerekli hizmetin yapılması, özellikle de kaldırımların inşa edilmesi gerekiyor. Bahsettiğimiz yol yaklaşık bir buçuk kilometre uzunluğunda. Bu güzergâhın tamamına kaldırım yapılması şart." diye belirtti.

"Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle, tamamen kaldırımsız bir cadde görmedik"

Hamza Yaman

Söz konusu caddede üst geçide de ihtiyaç duyulduğunu, buna yönelik daha önce bazı girişimler olsa da devamının getirilmediğini söyleyen Hamza Yaman, şu ifadelere yer verdi:

"Belki otuz senedir buradayız. Bu yolda belki kırk yıldan fazladır ne kaldırım var ne de doğru dürüst bir hizmet yapılmış. Buraya mutlaka üst geçit yapılması gerekiyor. Resmiyette de vardı; gelip bazı işaretler ve şişler koydular ama devamını getirmediler. Yapmaları gerekiyordu, yapmadılar. Oysa insanlar için çok önemli. Karşıdan karşıya geçen birine her an araç çarpabilir. Kaldırım, kırmızı ışık ya da güvenli bir geçiş olsa insanlar sıkıntı yaşamaz, kazalar da önlenir. Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle, tamamen kaldırımsız bir cadde görmedik."

Yaman "Üstelik burası hükümet binalarının bulunduğu bir bölge. Okul nedeniyle burası daha da riskli. Sürekli kazalar oluyor. Geçenlerde burada bir kişiye araç çarptı. Hastaneye götürmek istemiyorlardı, biz zorla arabaya bindirip götürdük. Karşıdan karşıya geçmek gerçekten çok sıkıntılı. Burası ana yol. Aslında çift yol olması gerekirken tek yol olarak kullanılıyor. Kaldırım yok, güvenlik önlemi yok. Bunların yapılmasını istiyoruz; dileğimiz budur." ifadelerine yer verdi.

Mensur Harun

Mensur Harun ise "Bu caddenin durumu eskiden beri böyle. Yolumuzun yapılmasını istiyoruz, sürekli 'tamam yapacağız' diyorlar ama yapılmıyor. Bir seferinde gelen bir traktörden römorku ayrılıp kaldırım olmadığından avlumuza girdi. Toz-duman da var. Bisikletle gidip geliyorum, çukurlara saplanıyoruz." dedi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Reklam
Reklam

Gazze'de şehit sayısı 73 bin 669'a yükseldi

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde koordinasyon ve faaliyet değerlendirme toplantısı yapıldı

DMM’den orman yangınlarıyla ilgili araç ve donanım açıklaması

Battalgazi'de temizlik çalışmaları farklı noktalarda sürüyor

All Alçı Sanayi, Halka Arz İçin Sermaye Piyasası Kurulu'na Başvurdu

Lübnan'daki Filistinli mülteciler UNRWA'nın hizmet kısıtlamalarını protesto etti

İzmir’de kırtasiyelerde okul alışverişi hareketliliği başladı

Teksas'ta tarih müfredatı, uzman uyarıları ve öğrenci itirazlarına rağmen İslam'ı kötüleyen şekilde kabul edildi

Siyonist rejimden Lübnan'ın güneyine yeni hava saldırıları

OECD’den Türkiye’nin PISA başarısına övgü

Yanardağ püskürmesinden sonra Endonezya'da uçuşlar yeniden başladı

ÖZYES sonuçları erişime açıldı

Yüzlerce davayı etkileyen DNA verilerini değiştirme skandalına 10 yıllık hapis cezası

PISA 2025’te Türkiye çevre biliminde OECD ortalamasını aştı

Eğitim-Bir-Sen’den Adidas’a sert tepki

Bilecik’te otobüste sentetik ecza ele geçirildi

İşgalciler, Filistinlileri Mescid-i Aksa'dan uzaklaştırma kararlarını artırdı

Diyarbakır surlarında bitmeyen restorasyon tepkisi

Konya'da şehir hastanesi tramvay hattının ilk etabı hizmete açıldı

Siyonist rejim İngiltere'nin Kudüs'teki konsolosluğunu kapatıyor: Temsilcilere 7 gün süre

Mersin'de "İl Müftülüğü Külliyesi" değerlendirme toplantısı

Tunceli’de sahte altın operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Büyükbaş hayvancılık desteklerinde artış yapıldı

Şanlıurfa'da KPSS tartışmalarına tepki: Şehrimizi hedef alan saldırıları kabul etmiyoruz

Kızıltepe Kuyumcular Derneği Başkanı Güç: Yılbaşına doğru altın 8 bini bulabilir, şu an yatırım yapma zamanı

Tekirdağ'da denize girmek 2 gün yasaklandı

Traktör ve tarım ekipmanı satıcıları Batman'da kooperatifleşti

AHBİB'in ağustos ihracatı 148,4 milyon dolar oldu

Umut Kervanı’ndan Siverek’te öğrencilere kırtasiye desteği

Nepal'deki sel felaketinde can kaybı 1367'ye ulaştı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de şehit sayısı 73 bin 669'a yükseldi

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde koordinasyon ve faaliyet değerlendirme toplantısı yapıldı

DMM’den orman yangınlarıyla ilgili araç ve donanım açıklaması

Battalgazi'de temizlik çalışmaları farklı noktalarda sürüyor

All Alçı Sanayi, Halka Arz İçin Sermaye Piyasası Kurulu'na Başvurdu

Lübnan'daki Filistinli mülteciler UNRWA'nın hizmet kısıtlamalarını protesto etti

İzmir’de kırtasiyelerde okul alışverişi hareketliliği başladı

Reklam
Yeni Slow Radyo