• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,32% 0,07
  • EURO

    51,18% -0,17
  • GRAM ALTIN

    6208,56% -3,08
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Biyonik kulak ameliyatına ilişkin uzmanından önemli uyarı

02 Ekim 2024, Çarşamba 17:01
02 Ekim 2024, Çarşamba 17:01
Biyonik kulak ameliyatına ilişkin uzmanından önemli uyarı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin hizmet vermekte olduğu Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2023 yılından bu yana gerçekleştirilen biyonik kulak (koklear implant) ameliyatları yapılmaya devam ediyor.

İşitme, insanın hayata tanımlamasına yardımcı olan en önemli unsurlardan biridir. Bu yüzden işitme kişi için en önemli süreçlerden biridir ve anne karnında başlar.

Kulak Burun Boğaz Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Durucu, işitme cihazı ve işitme ameliyatı hakkında İLKHA’ya konuşarak, işitme kaybının viral veya bakteriyel enfeksiyon, yüksek ses, basınç değişimi ve ilaç kullanımı gibi sebeplerle fonksiyonların bozulması sonucu oluştuğunu, işitme kaybının en çok yeni doğan grubunda görülebileceğini kaydetti.

Mardin’de gerçekleştirdiği 100’üncü işitme kaybı ameliyatında şu ana kadar herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını aktaran Durucu, ebeveynlerin yeni doğan çocuklarını işitme taramasından mutlaka geçirilmesi noktasında tavsiyelerde bulundu.

Durucu, şu ifadeleri kullandı:

“17 aylık süreçte bir yaşındaki bebeklerden 70 yaşında erişkin hastalara kadar uzanan geniş yaş aralığında gerek anomalili gerekse ağır engelli birçok hastamızın ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Bugün yaptığımız ameliyatla Mardin’de 100’üncü biyonik kulak ameliyatını yapmanın sevincini yaşıyoruz. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde koklear implantasyon haricinde yaklaşık 150 hastanın kulak ameliyatını, 50 hastanın baş boyun tümörü ameliyatını ve diğer birçok cerrahi işlemi gerçekleştirdik. Bu süreçte hastalarımız Mardin ilinin yanı sıra diğer birçok çevre il ve ilçelerden gelen hastalardı. Koklear implant ameliyatı özellikle bizim için çok önemliydi. ünkü ömür boyu işitme engelli, sağır ve dilsiz bir birey olarak yaşamaya mahkûm olacak hastalarımıza bu ameliyatı gerçekleştirerek onların neredeyse tamamen normal bireyler gibi duymasına yardımcı olduk. Alacakları eğitim sonrasında ileriki hayatlarında inşallah yaşıtlarıyla beraber okula gitmelerine ve topluma faydalı olabilecek bireyler olmalarına katkı sağladık. Bugün ameliyat ettiğimiz hastalarımızdan birinin iki kulağına aynı seansta Koklear implant yerleştirdik diğerinin ise ilk kulağını geçen sene ameliyat etmiştik bu seansta da karşı kulağının ameliyatını gerçekleştirdik. Mardin ilimizde, kulak burun boğaz alanında gerçekleştirilebilecek ileri cerrahi ve klinik uygulamalar da dahil birçok işlem halen yapılmakta olup daha da geliştirebilmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmaktayız.”

Mardin’de bu konuda çok başvuruların olduğunu belirten Durucu, “Mardin’de bu tür şikayetle başvurun çok hasta var. İl çevresinden de başvurular oluyor. İşitme cihazları ameliyatı Güneydoğu Bölgesinde; Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Van ve Şırnak'ta sadece mevcut.” ifadelerini kullandı.

“İşitme sorunu olan bir bebeğin, bir yaşını doldurduğu anda ameliyatını yapmakta fayda var”

İşitme cihazları takılan yaş grupları hakkında bilgi veren Durucu, Een çok bu hastalıktan başvuruların yaş grupları, yeni doğan hastalarda daha çok görülmektedir. Öncelikle yeni doğan hastalarda yeni doğan işitme taraması uygulamasıyla işitme bozukluğu tespit edildikten sonra hastalar bize yönlendiriliyor. Bize yönlendirilen bu hastalara gerekli incelemeler yapıldıktan sonra Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere uygunsa bu hastalar, bir yaşını doldurur doldurmaz hastanın ameliyatı yapılıyor. Bu hastalarda 4 yaşını geciktirmemek gerekiyor. Hatta mümkün olduğu kadar 3 yaşına geçirmeden ameliyat işlemleri yapılması lazım. En yüksek performansın elde edilmesi için çocuğun bir yaşını doldurduğu andan itibaren ameliyatını yapmakta fayda var.” şeklinde aktardı.

Durucu, işitme cihazı takıldıktan sonra hastalardaki olan gözleme değinerek, “Hastaya işitme cihazı takıldıktan sonra hastalarımızı genelde 2 gece hastanede tutuyoruz. 2 gece hastanede tuttuktan sonra evine gönderiyoruz. Pansuman işlemleri bitikten sonra da birinci ayda hastaların implantların dış parçasını yerleştirip hastanın duymasını sağlıyoruz. Bu süreçten sonra da belli bir eğitim almaları gerekmektedir. Aldıkları eğitim sayesinde daha çabuk duyu almalarını sağlıyor.” ifadelerine yer verdi.

Yeni teknolojik cihazlar ve hastaların cihazlara bağlı kalmasına ilişkin bilgi veren Durucu, “Her geçen gün yeni cihazlar çıkıyor. Sağlık Bakanlığının ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödediği en güncel cihazları takıyoruz. Dünyada kullanılan cihazları bizler de kullanmaktayız çok şükür. İşitme cihazlarından ne yazık ki şu anda kurtulma gibi bir çözüm önerisi yok. Hastalar cihazları kullanarak ömürlerini geçirmek zorunda kalıyorlar. İleride farklı bir teknoloji çıkmasıyla çözüm önerileri sunulabilir. Ameliyat yapıldıktan 20 gün sonra hastalar cihaz sayesinde duyabiliyorlar.” dedi.

100’üncü işitme ameliyatı gerçekleştirilen Defne Açıkgöz’ün sağ kulağı yüzde 100, sol kulağı ise yüzde 90 duyu alınmadığı tanısı üzerine başarılı bir operasyonla işitme cihazı takıldı.

“Çok şükür şu an çocuğumuz işitsel nöropati olmasına rağmen ameliyatının güzel geçmesi bizi çok mutlu etti”

Defne Açıkgöz’ün babası Hasan Açıkgöz, yapılan ameliyat hakkında duygularını paylaşarak, “Diyarbakır’dan geliyoruz. Çocuğumuz ikiz doğumlu olup diğer kardeşi rahmetli oldu. İşitime testi yapıldığı zaman sağ kulağı yüzde 100, sol kulağı ise yüzde 90 duymadığı tanısı konuldu. Mardin’e geldikten sonra ilk önce sağ kulağın ameliyat yapılacağı belirtildi. İlk ameliyat çok şükür güzel geçti. İkinci ameliyat da güzel bir şekilde gerçekleşti. Defne 27 haftasındayken dünyaya geldi. 5 ay boyunca yeni doğan ünitesinde gözlem altında kaldı. Çok şükür şu an çocuğumuz işitsel nöropati olmasına rağmen ameliyatının güzel geçmesi ve algı yolunun açılması bizi çok mutlu etti.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Ülke genelinde yağışlı hava etkili olacak

Filistinli esirler sistematik işkence izleriyle özgürlüğe kavuştu

ABD'nin Hark Adası planına İran'dan sert uyarı: Misilleme genişler

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilerin köylerine saldırdı: 9 yaralı

Lübnan'da siyonist rejim saldırılarında 1029 kişi şehit oldu

Siyonist rejim Gazze'de polis aracını vurdu: 3 şehit

Trieste'de yüzlerce muhacir bir araya geldi

İran'dan misilleme: Tel Aviv çevresi vuruldu, ağır hasar oluştu

İşgal ordusu Lübnan'da fosfor bombası kullandı

MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü

Hakkari'de eğitime bir gün ara verildi

Siirt’te bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 2 yaralı

İran'dan savaşta yeni strateji

Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Pakistan'dan Hindistan'a " İndus Suları Anlaşması'nı uygulayın" çağrısı

Adıyaman’da sele kapılan 4 kişi ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı

Ağrı Dağı’nda tipiye yakalanan dağcılar için ekipler harekete geçti

Şanlıurfa’da sağanak sonrası sel: Evleri su bastı

İran: Enerji santrallerimize saldırı olursa bölgedeki tüm enerji santralleri hedefimiz olur

Bangladeş'te otobüs ile tren çarpıştı: 12 ölü, 26 yaralı

Erzurum'da kontrolden çıkan otomobil şarampole uçtu: 2 ölü, 5 yaralı

Fatih’te 2 bina çöktü: Enkaz altından kurtarılan bir kişi hayatını kaybetti

İkinci ara tatilinin ardından 18 milyon öğrenci ders başı yapacak

Sivas'ta zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 5 yaralı

Rusya-Ukrayna savaşında son durum

İran: ABD-israilin sivilleri hedef aldığı saldırılarda 210 çocuk şehit oldu, 1510 çocuk yaralandı

Batman’ın Buluşma Noktası Petrolcity AVM Rekor Kırdı

Yunanistan'da çiftçilerden protesto

HÜDA PAR Mardin İl Başkanlığı teşkilatla bayramlaştı

İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 81 bin 365 sivil birim hedef alındı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ülke genelinde yağışlı hava etkili olacak

Filistinli esirler sistematik işkence izleriyle özgürlüğe kavuştu

ABD'nin Hark Adası planına İran'dan sert uyarı: Misilleme genişler

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilerin köylerine saldırdı: 9 yaralı

Lübnan'da siyonist rejim saldırılarında 1029 kişi şehit oldu

Siyonist rejim Gazze'de polis aracını vurdu: 3 şehit

Trieste'de yüzlerce muhacir bir araya geldi