-
BIST 100
15923,58%-1,25
-
DOLAR
44,37% 0,06
-
EURO
51,36% 0,10
-
GRAM ALTIN
6344,74% -1,22
-
Ç. ALTIN
10600,10% -3,21
BM Genel Kurulu Gazze için toplanıyor: ABD vetosunun ardından oylama bugün
-
A+Buyut
-
A-Kucult
ABD'nin veto ettiği ateşkes kararının ardından, BM Genel Kurulu bugün Gazze'de katliamın durdurulması için oylama yapacak. Karar bağlayıcı olmasa da küresel vicdanın sesi olarak önem taşıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'deki soykırımın durdurulması çağrısıyla hazırlanan karar tasarısını bugün (Perşembe) oylayacak. Tasarı, Gazze'de derhal, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes ilan edilmesini talep ediyor.
Karar, geçtiğimiz hafta ABD'nin veto ettiği BM Güvenlik Konseyi tasarısının ardından gündeme geldi. Güvenlik Konseyi'nde ABD dışındaki tüm üyeler tasarıya destek vermişti. Ancak Washington'un vetosu nedeniyle karar geçememişti.
Diplomatik kaynaklara göre, 193 üyesi bulunan BM Genel Kurulu'nun büyük çoğunlukla tasarıyı kabul etmesi bekleniyor. Buna rağmen siyonist rejim, oylamayı etkilemek için bazı ülkelere yoğun baskı uyguluyor.
Oylama, aynı zamanda önümüzdeki hafta düzenlenecek olan BM'nin "iki devletli çözüm" konferansının da zeminini oluşturacak. Bu konferansın, uluslararası toplumun Filistin sorununa kalıcı çözüm için yeni bir ivme kazandırması amaçlanıyor.
Öte yandan, ABD'nin veto ettiği Güvenlik Konseyi tasarısında da siyonist rejimin Gazze'ye yardım girişini engellemesinin durdurulması istenmişti. Tasarı, yardımların geniş çaplı, güvenli ve engelsiz biçimde ulaştırılmasını hedefliyordu. Ancak ABD yönetimi, işgalcilerin abluka politikasını desteklemeye devam ediyor.
Siyonist rejim, 2 Mart'tan bu yana Gazze'deki tüm kara geçişlerini kapatarak gıda, ilaç, yakıt ve insani yardım girişine engel olmuştu. Bu, bölgede BM'nin de defalarca uyardığı büyük bir kıtlık ve insani felaketin tetikleyicisi oldu.
7 Ekim 2023'ten bu yana süren saldırılarda siyonist rejim, Gazze'de sivil halkı doğrudan hedef alıyor. BM ve Uluslararası Adalet Divanı'nın çağrılarına rağmen katliam, zorunlu göç, sistematik yıkım ve aç bırakma politikaları hız kesmeden sürüyor.
Son verilere göre, soykırım sonucu çoğu çocuk ve kadın olmak üzere en az 182 bin Filistinli şehit veya yaralı; 11 binden fazlası kayıp, yüz binlerce kişi ise göç etmek zorunda kaldı. Açlık nedeniyle şehit olanların sayısı ise her geçen gün artıyor. Gazze'de insani krizin boyutu artık tarif edilemez hale geldi. (İLKHA)
Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi
Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok
Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz
Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır
Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor
HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor
ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor
Ateş çemberindeki dünyaya karşı bilim vurgusu
Cizre’de seyir halindeki tanker alev topuna döndü
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı
Belediye Başkanı Geçit: Gençlik projelerine yenilerini ekliyoruz
Milli savunma bakanlığı haftalık basın toplantısında öne çıkan başlıklar
Katar’daki Türkiye misyon personelinin durumu
Rusya, Harkiv’deki Şevyakovka yerleşimini kontrol altına aldığını açıkladı
Malatya'da uyuşturucu operasyonunda 2 gözaltı
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı
Merkez Bsı rezervleri 177,5 milyar dolara geriledi
Acar: Algı operasyonları ve yanlış kanun uygulamaları eğitimcileri tehdit ediyor
Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemleri için takvim belli oldu
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bükreş’te Romanya Senato Başkanı Abrudean ile görüştü
Mahra Melin Pınar ölüm yıl dönümünde anıldı
YDS/1 sınavı giriş belgeleri yayımlandı
Doğal şifa Bingöl balı: AB tescilli eşsiz lezzet dünyaya açılıyor
Diego Garcia: ABD'nin savaş üssü ve sömürge mirasının karanlık yüzü
Batman Havalimanı yaz tarifesine geçiyor: Uçuş sayısı artıyor
Niğde’de 'Bal Ormanı Projesi' büyüyor
Öğrenciler trafik polisi oldu
Bakan Gürlek cumhurbaşkanlığı hukuk politikaları kurulu toplantısına katıldı
81 ilde suç örgütü propagandasına operasyon: 358 gözaltı
Aydın'da Bizans dönemine kitap ele geçirildi
Yükleniyor







