• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,19% 0,20
  • EURO

    48,31% 0,61
  • GRAM ALTIN

    4758,20% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

BM Genel Sekreteri Guterres: İnsanların zorla yerinden edilmesi, etnik temizlik anlamına gelir

06 Şubat 2025, Perşembe 11:31
06 Şubat 2025, Perşembe 11:31
BM Genel Sekreteri Guterres: İnsanların zorla yerinden edilmesi, etnik temizlik anlamına gelir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

BM Genel Sekreteri António Guterres, New York'ta yaptığı konuşmada, uluslararası toplumu Gazze'de tam ateşkes ve tüm rehinelerin serbest bırakılması için baskı yapmaya devam etmeye ve "herhangi bir etnik temizlikten kaçınmaya" çağırdı.

Guterres, Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılmasına İlişkin BM Komitesi'nin yeni büroyu seçmek ve yıl için bir çalışma programı kabul etmek üzere toplanan son oturumunun açılışında konuşma yaptı.

BM Genel Sekreteri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Salı gecesi Beyaz Saray'da yaptığı, ABD'nin Gazze Şeridi'ni "ele geçirebileceğini" belirten ve orada yaşayan Filistinlilere bölgeyi terk etmeleri çağrısı yapan açıklamalarının ardından konuştu.

Komite toplantısı öncesinde gazeteciler, düzenlenen brifingde BM Sözcüsü Stéphane Dujarric'e, Genel Sekreter'in Trump'ın planının "etnik temizlik" anlamına geldiğine inanıp inanmadığını sormaları üzerine, "İnsanların zorla yerinden edilmesi, etnik temizlik anlamına gelir " diye yanıtladı.

Genel Sekreter, Komite üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, “Filistin halkının devredilemez haklarının kullanılması özünde, Filistinlilerin kendi topraklarında insan olarak yaşama hakkıyla ilgilidir.” dedi.

Ancak, "bu hakların gerçekleşmesinin giderek daha da ulaşılmaz hale geldiğini" ve " tüm bir halkın ürkütücü, sistematik bir şekilde insanlıktan çıkarılıp şeytanlaştırıldığını " kaydeden Guterres, Gazze'de yıkıma işaret ederek, çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere yaklaşık 50 bin kişinin öldürüldüğünü ve Gazze'deki sivil altyapının büyük bölümünün tahrip edildiğini söyledi.

Kalıcı ateşkes sağlanmalı

Guterres, geçen ay duyurulan işgal ve HAMAS arasındaki ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını memnuniyetle karşıladı. Arabulucu ülkelere uygulamayı sağlamak için devam eden çabalarından dolayı teşekkür etti.

Genel Sekreter, "Şimdi ileriye dönük hedeflerimiz konusunda çok net olmamızın zamanı geldi. Öncelikle, kalıcı bir ateşkes ve tüm rehinelerin gecikmeden serbest bırakılması için baskı yapmaya devam etmeliyiz . Daha fazla ölüme ve yıkıma geri dönemeyiz."

BM'nin ihtiyaç sahibi Filistinlilere ulaşmak ve desteği artırmak için gece gündüz çalıştığını belirten Guterres, bunun için hızlı, güvenli, engelsiz, genişletilmiş ve sürdürülebilir insani erişime ihtiyaç olduğunu söyledi.

Üye Devletlere, bağışçılara ve uluslararası topluma insani yardım operasyonlarını tam olarak finanse etmeleri ve acil ihtiyaçları karşılamaları çağrısında bulunan Guterres, ülkeleri Filistinli mültecilere yardım eden BM kuruluşu UNRWA'nın temel çalışmalarını desteklemeye bir kez daha çağırdı.

'Etnik temizlikten' kaçının

Guterres, “Çözüm arayışında sorunu daha da ağırlaştırmamalıyız. Uluslararası hukukun temeline sadık kalmak hayati önem taşıyor. Herhangi bir etnik temizlik biçiminden kaçınmak esastır."

Guterres, "iki devletli çözümün" yeniden teyit edilmesi çağrısını yaptı.

Genel Sekreter, "Kalıcı bir barış, iki devletli çözüme doğru somut, geri döndürülemez ve kalıcı bir ilerleme, işgalin sonlandırılması ve Gazze'nin ayrılmaz bir parçası olduğu bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulmasını  gerektirecektir." dedi.

Guterres, "israil ile barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayan, yaşayabilir, egemen bir Filistin Devleti'nin Ortadoğu istikrarı için tek sürdürülebilir çözüm olduğunu" savundu.

Batı Şeria'daki şiddete son verin

Genel Sekreter, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki duruma değinerek, işgalci yerleşimciler tarafından artan şiddet ve diğer ihlallerden duyduğu derin endişeyi dile getirdi.

Guterres, "Şiddet durmalı. Uluslararası Adalet Divanı'nın da onayladığı gibi israilin Filistin Toprakları'nı işgali sona ermeli." diyerek uluslararası toplumun, işgal altındaki Filistin topraklarının birliği, bütünlüğü ve bitişikliğinin korunması ve Gazze'nin kurtarılıp yeniden inşası için çalışması gerektiğini söyledi.

Güçlü ve birleşik bir Filistin yönetiminin hayati önem taşıdığını belirten Guterres, ülkeleri bu konuda Filistin Yönetimi'ne destek vermeye çağırdı. (İLKHA)

Provokatif paylaşımlara operasyon: 14 kişi hakkında işlem başlatıldı

HAMAS: ABD'den aracılar üzerinden öneriler aldık, müzakerelere hazırız

Bakan Tunç: CHP İl Başkanlığı önündeki olaylarla ilgili soruşturma başlatıldı

Gazze'de katliam sürüyor: Bir günde 59 şehit

Gazze için yola çıkan Sumud Filosu Tunus’ta yoğun ilgiyle karşılandı

Milyonlarca öğrenci için ilk ders zili bugün  çalacak

Prof. Dr. Ateş: Küresel Sumud Filosu ya başarıya ulaşır ya da müjdeye dönüşür

Balıkesir'de 4,5 büyüklüğünde deprem

Bakan Yerlikaya: Sokakların provoke edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz

Küresel Sumud Filosu’na destek için Kudüs aşıkları Ankara'da bir araya geldi

Kanlı Ay Tutulması İLKHA kadrajına yansıdı

İki minibüs kafa kafaya çarpıştı: 10 yaralı

HÜDA PAR Kadın ve Aile Başkanı Sülün: “Aile Hakemliği Sistemi” hayata geçirilmeli

Japonya Başbakanı İşiba istifa etti

Diyarbakır semalarında kanlı ay tutulması: Gökyüzü kıpkırmızıya büründü

Diyarbakır İslami STK'lar: "Küresel Sumud Filosu" zalimlerin karşısında dik durma hareketidir

Eskişehir Umut Kervanı’ndan eğitime destek

Malatya'da binler Küresel Sumud Filosu'na destek için yürüdü

Mersin'de “Hayat Namazla Güzeldir” etkinliği düzenlendi

Eski Antalya Emniyet Müdürü tutuklandı

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

Kocaeli’de Hayat Namazla Güzeldir” etkinliğinin finali yapıldı

İstanbul Boğazı’na yeni kılavuzluk istasyonu hizmete açıldı

Rusya'dan Ukrayna'ya en büyük hava saldırısı: Ukrayna 800'den fazla İHA ile vuruldu

İzmir'de eğitim uçağı düştü: Pilot hayatını kaybetti

Mardin’de 9’uncu kattan düşen çocuk hayatını kaybetti

İstanbul Valiliği 6 ilçede gösterileri yasakladı

Pakistan'da muson yağışlarının yol açtığı sellerde 905 can kaybı

HÜDA PAR İl Başkanlığı’ndan Çapakçur Vadisi Millet Bahçesi ziyareti

Gazze'de yardım bekleyen sivillere yönelik saldırı: 18 şehit

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Provokatif paylaşımlara operasyon: 14 kişi hakkında işlem başlatıldı

HAMAS: ABD'den aracılar üzerinden öneriler aldık, müzakerelere hazırız

Bakan Tunç: CHP İl Başkanlığı önündeki olaylarla ilgili soruşturma başlatıldı

Gazze'de katliam sürüyor: Bir günde 59 şehit

Gazze için yola çıkan Sumud Filosu Tunus’ta yoğun ilgiyle karşılandı

Milyonlarca öğrenci için ilk ders zili bugün  çalacak

Prof. Dr. Ateş: Küresel Sumud Filosu ya başarıya ulaşır ya da müjdeye dönüşür