Geçen Aralık ayında BM Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi'ne insani yardımın ulaştırılmasına derhal izin verilmesi ve ateşkes koşullarının oluşturulması için acil adımların atılması çağrısında bulunan bir kararı kabul etti.
Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi İcra Direktörü Jorge Moreira da Silva'nın da bu konuyla ilgili bir brifing vermesi planlanıyor.
İşgal ordusunun Mayıs ayının başlarından bu yana Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısı, çoğu işgal bombalarından kaçmak için defalarca yerinden olan yaklaşık bir milyon insanın yerinden edilmesine yol açtı.
İşgal saldırıları nedeniyle çoğu Gazzeli, kendilerini çorak bölgelerde ya da bombalamalarla kısmen yıkılmış, su ve temizlik olanaklarından yoksun binalarda yaşamak zorunda buldu.
Uzun süredir Gazze'de kıtlık uyarısında bulunan Birleşmiş Milletler, Refah saldırılarının başlamasından bu yana şeriden giren insani yardım miktarının üçte iki oranında azaldığını belirtiyor.
İşgal ordusunun, Refah şehrini işgal etmesinden bu yana Mısır ile Refah kapısı kapatılmış, bu durum uzun kamyon kuyruklarının oluşmasına ve bazı yiyeceklerin güneşin sıcaklığı altında bozulmasına neden olmuştu.
İşgal ordusunun kontrolündeki diğer güney kapısı Kerem Ebu Salem'den ise sadece küçük bir miktar yardım malzemesi girebiliyor.
BM Dünya Gıda Programı, Gazze Şeridi'nde, özellikle de sebze gıda tedarikinin nüfusa yeterli ölçüde ulaşmadığı kuzeyde, açlık oranlarının kötüleştiğini ve bu durumun sebze fiyatlarının rekor ve benzeri görülmemiş seviyelere ulaştığını vurguluyor.
Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Cindy McCain daha önce Gazze'nin kuzeyinin "büyük bir kıtlık"la karşı karşıya olduğu konusunda uyarmıştı.
İşgal, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye karşı mutlak Amerikan desteğiyle yürüttüğü imha savaşında, çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 136 binden fazla kişiyi şehit etti ve yaraladı. (İLKHA)