-
BIST 100
16287,81%0,58
-
DOLAR
44,18% 0,15
-
EURO
50,90% -0,02
-
GRAM ALTIN
7270,89% 0,91
-
Ç. ALTIN
11762,72% 0,00
BM: israil öngörülen sürede Lübnan topraklarından çekilmeli
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "israil ordusu, ateşkesin öngördüğü sürede Lübnan topraklarından çekilmeli." açıklamasını yaptı.
BM Genel Sekreteri Guterres, Lübnan'a gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin başkent Beyrut'ta açıklamalarda bulundu.
Guterres, Lübnan'da yeni hükümet kurulduktan sonra halkın ihtiyaçlarının karşılanacağını ve devlet otoritesinin güçleneceğini belirterek, zorlu geçen yıllardan sonra ülkeyi umutlu bir geleceğin beklediğini söyledi.
Lübnan'ın güneyine yaptığı ziyarette, çatışmaların etkisini ve yıkımı bizzat gördüğünü söyleyen Guterres, "Yüz binlerce yerinden edilmiş kişi Beyrut'un güneyine, Bekaa Vadisi'ne ve diğer yerlere geri döndü. Çoğu kişi evlerini yıkılmış halde buldu. Yeniden inşa ihtiyaçları çok büyük ancak üstesinden gelinemez değil. Birleşmiş Milletler, Lübnanlı yetkililer ve ortakları Lübnan'ın iyileşmesi ve yeniden inşa edilmesi için çabalarını yoğunlaştıracak." dedi.
Guterres, Lübnan sınırında yerinden edilenlerin evlerine dönmesini umduğunu ifade ederek, "(Lübnan ile israil arasındaki) Ateşkes kırılgan ancak sürüyor. Taraflara ve etkili tüm çevrelere ateşkes şartlarının uygulanması, garanti altına alınması çağrısı yapıyorum." diye belirtti.
BM Genel Sekreteri Guterres, "Lübnan'ın güneyinde, tehlikeli hava saldırılarının yanı sıra altyapı tesisleri ve evlerin yıkımının sürdüğünü gördük. israil ordusunun, (ateşkeste) öngörülen sürede Lübnan topraklarından çekilmesi ve eş zamanlı olarak Lübnan ordusunun güneyde konuşlanması olmazsa olmazdır. Lübnan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir. Lübnan devleti, topraklarındaki tüm silahların kontrolünü ele almalıdır. Bu, 1701 sayılı kararın başlıca ilkesidir." açıklamasını yaptı.
Lübnan'a çok sayıda Suriyeli ve Filstinli mülteciye ev sahipliği yaptığı için teşekkür eden Guterres, BM'nin Lübnan'a desteğini sürdüreceğini aktardı.
BM Genel Sekreteri Guterres, Lübnan'a yaptığı ziyarette, Cumhurbaşkanı Joseph Avn, Başbakan Necib Mikati, Meclis Başkanı Nebih Berri ve yeni hükümeti kurmakla görevli başbakan Nevvaf Selam ile de görüştü. (İLKHA)
Okullarda ikinci ara tatil bugün başlıyor
Bakan Çiftçi: Tokat'taki depremle ilgili şu ana kadar olumsuz ihbar yok
Tokat'ta 5,5 büyüklüğünde deprem
Bakan Bayraktar: Enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği hayati önemde
Paris’te Türkiye ve NATO ilişkilerini konu alan yuvarlak masa toplantısı düzenlendi
ABD'ye ait KC-135 yakıt ikmal uçağı Irak'ta düştü
DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı
Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı
Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği
Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı
Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu
Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor
Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu
Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit
Avrupa'da enerji fiyatlarında artış endişesi: Tavan fiyat ve kısıtlama kararı
TPAO’da Birlik Sofrası: Petrolspor ve Basın Bir Arada
Samsun'da zincirleme kaza: 7 yaralı
Gana ile Güney Kore arasında stratejik ortaklık adımı
Paşinyan: Ermenistan-Azerbaycan kalıcı barış anlaşması imzalanacak
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Kapalı kalmaya devam edecek
Rusya: Ukrayna'nın Donetsk'teki hastaneye İHA saldırısında 8 sağlık çalışanı öldü
Uluslararası Enerji Ajansı'ndan petrol kararı: 400 milyon varil petrol piyasaya sürülecek
Rus denizaltısı Kazan, tatbikat sırasında 300 km uzaklıktaki bir su üstü hedefini vurdu
İslam coğrafyasında değişmeyen gerçek: Savaşın kurbanı masum çocuklar ve siviller
Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 11 yaralı
Pezeşkiyan'dan İran halkına "Kudüs Günü" çağrısı
CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi aşevinde skandal: Dağıtılan kavurmada at ve eşek eti çıktı
HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Ramazan ayı kardeşliğimizi güçlendirmek için önemli bir fırsat
Malatya Çamlıca Koleji, başarılarıyla dikkat çekiyor
Şili’de devlet başkanı seçilen Kast göreve başladı
Yükleniyor






