• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,19% 0,20
  • EURO

    48,31% 0,61
  • GRAM ALTIN

    4758,20% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

BM: Sudan'da şiddet ve yağışlar insani krizi derinleştiriyor

15 Temmuz 2025, Salı 18:45
15 Temmuz 2025, Salı 18:45
BM: Sudan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan'da yaklaşık 27 aydır süren çatışmalar nedeniyle sivillerin yaşadığı insani krizin, artan şiddet, zorunlu göç ve şiddetli yağışlarla daha da kötüleştiği uyarısında bulundu.

BM, özellikle Kuzey Darfur eyaletindeki Faşer kentinde artan düşmanlıklarla ilgili ciddi endişelerini dile getirdi. Yaklaşık bir yıldır kuşatma altında olan Faşer’e, geçtiğimiz cuma günü ilk kez büyük sayıda paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) savaşçısının girdiği bildirildi.

Yerel kaynaklara göre, son günlerde özellikle Faşer’in güneybatı ve doğusunda yaşanan şiddetli çatışmalarda siviller arasında yaralananlar oldu. Durum son derece istikrarsız ve öngörülemezliğini korurken, yeni çatışmaların patlak vermesi, yeni göç dalgaları ve zaten ciddi baskı altında olan insani yardım çalışmalarının daha da aksaması ihtimalleri endişe yaratıyor.

Kuzey Kordofan eyaletinde ise artan güvenlik sorunları nedeniyle, Uluslararası Göç Örgütü'ne göre geçtiğimiz hafta sonunda 3.400 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yerel raporlar en az 18 sivilin öldüğünü ve birçok köyde evlerin yakıldığını aktarıyor.

OCHA, tüm taraflara sivillerin ve sivil altyapının hedef alınmasının uluslararası insancıl hukukça yasak olduğunu hatırlatarak, bu kişilerin her koşulda korunması çağrısında bulundu.

Öte yandan, Batı ve Orta Darfur eyaletlerinde görülen şiddetli yağışların bazı bölgelerde yolları etkilemesi ve insani yardıma erişimi daha da zorlaştırması bekleniyor.

Yağmur mevsiminin Ekim ayına kadar devam etmesi nedeniyle, sel, erişim kısıtları ve özellikle "kıtlık mevsimi" olarak bilinen – hasat mevsimleri arasındaki gıda stoklarının azaldığı dönemde – hastalıkların yayılması riski giderek artıyor.

Tüm bu zorluklara rağmen, Batı Darfur eyaletinde sınırlı ölçekte bir geri dönüş gözleniyor. Çad'dan göç etmiş aileler, Serba, Cebel Mun ve Kulbus bölgelerine dönerek tarım faaliyetlerine başlamaya çalışıyor. Yerel yetkililer, her gün yaklaşık 40 kişinin Kulbus’a geri döndüğünü ve geçen hafta toplam 300 kişinin geri dönüş yaptığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler, Sudan genelinde yardıma muhtaç olan herkese güvenli ve engelsiz erişim sağlanması çağrısını yinelerken, uluslararası bağışçılardan da yaklaşık 30 milyon insanın, yani ülke nüfusunun yarısından fazlasının, bu yıl temel yardım ve korunmaya ihtiyaç duyduğu Sudan’daki savunmasız kesimlere desteği artırmalarını istedi.

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında Nisan 2023 ortasından bu yana devam eden savaşta, BM ve yerel kaynaklara göre 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 15 milyon kişi yerinden edildi ya da sığınmacı oldu. Öte yandan Amerikan üniversiteleri tarafından hazırlanan bir çalışmada, can kaybı sayısı yaklaşık 130 bin olarak tahmin ediliyor.

Ayrıca, son dönemde Sudan’ın birçok bölgesinde Hızlı Destek Kuvvetleri’nin kontrol alanı hızla daralırken, ordu başkent Hartum ve Beyaz Nil Eyaleti dahil olmak üzere birçok bölgede ilerleme kaydetti. (İLKHA)

Mersin'de “Hayat Namazla Güzeldir” etkinliği düzenlendi

Eski Antalya Emniyet Müdürü tutuklandı

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

Kocaeli’de Hayat Namazla Güzeldir” etkinliğinin finali yapıldı

İstanbul Boğazı’na yeni kılavuzluk istasyonu hizmete açıldı

Rusya'dan Ukrayna'ya en büyük hava saldırısı: Ukrayna 800'den fazla İHA ile vuruldu

İzmir'de eğitim uçağı düştü: Pilot hayatını kaybetti

Mardin’de 9’uncu kattan düşen çocuk hayatını kaybetti

İstanbul Valiliği 6 ilçede gösterileri yasakladı

Pakistan'da muson yağışlarının yol açtığı sellerde 905 can kaybı

HÜDA PAR İl Başkanlığı’ndan Çapakçur Vadisi Millet Bahçesi ziyareti

Gazze'de yardım bekleyen sivillere yönelik saldırı: 18 şehit

Bakan Işıkhan: Türkiye ekonomisi 20 çeyrektir kesintisiz büyüyor

ABD'nin zihin sömürgeciliği

Irak’ta kalp krizi geçiren Mardinli tır şoförü hayatını kaybetti

Durmaz’dan yeni eğitim öğretim yılı mesajı

ABD'de binlerce kişi tarafından Ulusal Muhafızlar'a karşı protesto gösterisi

Bingöl’de çeşitli suçlardan aranan şahıs yakalandı

Trabzon'da sağanak yağış etkili oldu

Norveç halkı parlamento seçimleri için sandık başında

İşgalin, konut kulelerini yıkmasıyla Gazze'de iletişim kesintileri yaşanıyor

Genç-Diyarbakır yolunda kaza: 3 yaralı

İran'da kuraklık alarmı: Urumiye Gölü tamamen kurudu

İçişleri Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin genelge yayımladı

Antalya'da otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

Batman'da unutulmuş bir âlimin izleri: Şeyh Yusuf Nebhani İluhi'nin mezarı

Yemen'den fırlatılan İHA hedefine isabet etti: 2 işgalci yaralandı

Çin uzaktan algılama uydusunu fırlattı

Rusya Horoşye yerleşim birimini ele geçirdi

Kanal mikrop saçıyor: "Çocuklarımızın Sağlığı Tehlikede"

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mersin'de “Hayat Namazla Güzeldir” etkinliği düzenlendi

Eski Antalya Emniyet Müdürü tutuklandı

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

Kocaeli’de Hayat Namazla Güzeldir” etkinliğinin finali yapıldı

İstanbul Boğazı’na yeni kılavuzluk istasyonu hizmete açıldı

Rusya'dan Ukrayna'ya en büyük hava saldırısı: Ukrayna 800'den fazla İHA ile vuruldu

İzmir'de eğitim uçağı düştü: Pilot hayatını kaybetti