• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

BM: Sudan'da yaşananlar hayal edilemeyecek kadar vahşi ve yıkıcı

25 Aralık 2025, Perşembe 08:32
25 Aralık 2025, Perşembe 08:32
BM: Sudan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

BM Özel Raportörü Rim es-Salim, Sudan'daki yerinden edilme kamplarında cinsel şiddetin sistematik biçimde "savaş silahı" olarak kullanıldığını belirterek, yaşananları "hayal edilemeyecek kadar vahşi ve yıkıcı" sözleriyle anlattı.

Birleşmiş Milletlerin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetle ilgili özel raportörü Rim es-Salim, Sudan'da süren savaşın yol açtığı insani tablonun "felaket boyutunda ve hayal gücünün ötesinde" olduğunu açıkladı. Salim, özellikle Hızlı Destek Güçleri tarafından cinsel şiddet ve tecavüzün sistematik şekilde bir savaş aracı olarak kullanıldığını vurguladı.

BM raportörü, Sudan hükümetinin kontrolündeki Cezire, Hartum, Kızıldeniz ve Kuzey eyaletlerini kapsayan ve 9 günü aşmayan saha ziyaretleri sırasında, çok sayıda kadın ve kız çocuğunun anlattığı sarsıcı hikâyeleri dinlediğini aktardı. Salim, bu tanıklıkların bireysel vakalarla sınırlı olmadığını, toplumun tamamını hedef alan bilinçli bir yıkım politikasına işaret ettiğini söyledi.

Cinsel şiddetin yalnızca kadınları hedef almadığını ifade eden Salim, "Kadınlar doğrudan mağdur ediliyor, ancak erkekler de aile fertlerine yönelik bu saldırılara zorla tanıklık ettirilerek kırılıyor. Erkekler, sevdiklerini koruyamadıkları için çaresizlikten ağlıyor" dedi. Bu durumun, Sudan toplumunun sosyal dokusunu parçalamayı amaçlayan bir savaş yöntemi olduğuna dikkat çekti.

Salim, özellikle Darfur'un El-Faşir kenti ve çevresinden gelen kadınların, yaşadıklarını BM kurumlarına anlatmaktan çekindiklerini belirterek, bunun temel nedeninin toplumsal damgalanma korkusu olduğunu dile getirdi. Bu korkunun, mağdurların yaşadığı travmayı daha da derinleştirdiğini vurguladı.

BM raportörü ayrıca "ekonomik şiddet" boyutuna da dikkat çekti. Evlerin yağmalanması, mahsullerin ve altının çalınması, altyapının bilinçli şekilde yok edilmesi gibi uygulamaların rastlantısal değil, planlı bir yıkımın parçası olduğunu söyledi.

Uluslararası toplumun Sudan'a yönelik insani yardımda ciddi bir yetersizlik içinde olduğunu belirten Salim, mevcut insani yardım planının yalnızca yüzde 38 oranında finanse edildiğini açıkladı. Oysa ülkede 30 milyon insanın, yani nüfusun yarısının, acil yardıma muhtaç olduğunu vurguladı. Açlık, salgın hastalıklar ve yetersiz beslenmenin yaygınlaştığını, cinsel şiddet mağdurlarına yönelik sağlık hizmetlerinin ise neredeyse yok denecek düzeyde olduğunu ifade etti.

Salim, uluslararası topluma acil çağrıda bulunarak, çatışmaların derhal durdurulması için gerçek ve bağlayıcı bir baskı kurulmasını, bu "vahşi suçların" faillerinin ise yargı önüne çıkarılmasını istedi. Ayrıca insani yardımların bağımsız şekilde ulaştırılması, güvenli insani koridorların açılması ve Sudanlı kadınların olası barış müzakerelerinde mutlaka masada yer alması gerektiğini vurguladı.

BM raporlarına göre, Sudan'daki savaşta kadınlar ve kız çocukları en ağır bedeli ödüyor. Yalnızca Zemzem kampında 75'i kadın olmak üzere 104 cinsel şiddet vakası kayda geçti. Sudan Ulusal Soruşturma Komitesi ise farklı eyaletlerde 1392 toplu tecavüz ve zorunlu hamilelik vakası tespit edildiğini açıkladı. Ancak yetkililer, bu rakamların gerçek tablonun yalnızca yüzde 2'sini yansıttığını, mağdurların büyük çoğunluğunun korku nedeniyle susmayı tercih ettiğini belirtiyor.

Sudan Doktorlar Ağı ekipleri de El-Faşir'den kaçıp Tavila'ya ulaşan kız çocukları arasında sadece bir hafta içinde 32 tecavüz vakası kaydedildiğini bildirdi. Bu veriler, Sudan'da yaşanan insani felaketin boyutlarını bir kez daha gözler önüne seriyor. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

ABD-Rusya arasında gayri resmi nükleer anlaşma

Trabzon’da Peygamber sevgisi “Siyer Yarışması”nda buluştu

Hakkari'de 17 kilogram skunk ele geçirildi

Lübnan'da bir bina çöktü: 6 ölü, 7 yaralı

Rize’de “Siyer Yarışması”na yoğun ilgi 

Giresun’da 16’ncı “Siyer Yarışması" yoğun katılımla yapıldı

Siyer Yarışması'nın cevap anahtarları yayımlandı

Batman Tarafsız Haber 12. Yayın Yılını Kutluyor

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Siyer Yarışması teşekkür mesajı

Arakçi: Nükleer konusunda müzakereden başka yol yok

“O’nu oku, O’nu yaşa” Siyer Yarışması'na Mersin’den yoğun katılım

Aşiret liderlerinden ortak duruş: Gençliğimizi ve ailemizi korumak zorundayız

Şanlıurfa Halkı: Bu sınavın asıl ödülü Peygamber’i tanımaktır

Kars’ta Siyer sevdası, yüzlerce aday Peygamber Efendimizin hayatı için ter döktü

Manisa'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

Edirne’de Meriç Nehri’nin debisi düşüşe geçti

Şanlıurfa’da toplumsal sorunlar düzenlenen panelde ele alındı

Şanlıurfa aşiret liderleri ve kanaat önderlerinden kapsamlı basın açıklaması

Elazığ'da Siyer Yarışması heyecanı yaşandı

ABD, Orta Doğu'ya askeri malzeme transferini artırıyor

Tayland'da halk erken seçim için sandık başında

Siyer Yarışması'na katılan Bursalı çocuklar: Ödül değil, Peygamber Efendimizin hayatını öğrenmek için yarıştık

Ticaret Bakanlığı tavuk ihracatını durdurdu

Somali Cumhurbaşkanı, işgal rejiminin 'müdahalesini' kınadı ve Somaliland'da üs kurulmasını reddetti

Siyer Yarışması'na katılan Malatyalılar: Ödül değil, Peygamberimizi tanımak için girdik

Batman'da maddi hasarlı kaza

Diyarbakır'da siyer yarışması heyecanı kadrajlara yansıdı

İstanbul Havalimanı Avrupa hava trafiğinde ilk sırada

Rusya, Ukrayna'da 2 yerleşim birimini ele geçirdiğini duyurdu

Bakan Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşıyla görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD-Rusya arasında gayri resmi nükleer anlaşma

Trabzon’da Peygamber sevgisi “Siyer Yarışması”nda buluştu

Hakkari'de 17 kilogram skunk ele geçirildi

Lübnan'da bir bina çöktü: 6 ölü, 7 yaralı

Rize’de “Siyer Yarışması”na yoğun ilgi 

Giresun’da 16’ncı “Siyer Yarışması" yoğun katılımla yapıldı

Siyer Yarışması'nın cevap anahtarları yayımlandı