• BIST 100

    10622,47%-1,54
  • DOLAR

    42,23% 0,00
  • EURO

    49,03% 0,40
  • GRAM ALTIN

    5624,02% 0,75
  • Ç. ALTIN

    9304,15% 1,40

BM'deki Gazze zirvesinin sonuç bildirgesi yayımlandı: Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini reddediyoruz

24 Eylül 2025, Çarşamba 23:52
24 Eylül 2025, Çarşamba 23:52
BM
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın da katıldığı 80. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında düzenlenen Gazze zirvesinden sonra, Müslüman liderlerden ortak açıklama yapıldı.

Zirve sonrası yayımlanan ortak bildiride; liderler, savaşı sona erdirme ve acil ateşkes ihtiyacını vurguladı. "Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini reddediyoruz" denildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 80. oturumunun Yüksek Düzeyli Haftası kapsamında, BM Genel Merkezi’nde dün düzenlenen ABD ile Türkiye dâhil İİT üyesi 8 devletin katıldığı çok taraflı zirvenin ortak bildirisi yayımlandı.

Bildiride, katılımcıların Gazze’nin yeniden inşası için Arap Birliği ve İİT planına dayalı kapsamlı bir plan ile güvenlik düzenlemelerinin zorunlu olduğunu, uluslararası yardımlarla Filistin liderliğinin desteklenmesi gerektiğini vurguladıkları ve Filistinlilerin Gazze’de hayatlarını yeniden kurabilmeleri için birlikte çalışma taahhüdünde bulundukları belirtildi.

80. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın da katıldığı Gazze zirvesine Türkiye ve ABD'nin yanı sıra Endonezya, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Pakistan ve Mısır'ı temsilen devlet veya hükümet başkanları katılmıştı.

Zirveye katılan Müslüman liderlerin açıklamasında Gazze'de zorla yerinden edilmeye karşı ortak tutum yinelenerek savaşın sona erdirilmesi gerektiği belirtildi. 

Bildiride şunlar belirtildi: "Amerika Birleşik Devletleri ile sekiz Arap devleti ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi devletin liderlerinin katıldığı çok taraflı bir zirve, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 80. oturumunun Yüksek Düzeyli Haftası marjında, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde düzenlenmiştir. Toplantı, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın girişimiyle gerçekleştirilmiştir. Toplantıya, Başkan Trump ile Katar Devleti Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ev sahipliği yapmış, toplantıya ayrıca Ürdün Haşimi Krallığı Kralı II. Abdullah bin Hüseyin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif, Mısır Arap Cumhuriyeti Başbakanı Mustafa Kemal Madbouly, Birleşik Arap Emirlikleri Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan ve Suudi Arabistan Krallığı Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Al Suud katılmışlardır. 

Gazze Şeridi’ndeki dayanılmaz durum, insani felaket ve yüksek can kayıpları, bunun bölge üzerindeki ciddi sonuçları ve tüm İslam dünyası üzerindeki etkileri vurgulanmıştır. Zorla yerinden edilmenin reddedilmesi ve ayrılanların geri dönmesine izin verilmesi gerektiği yönündeki ortak tutum yinelenmiştir. Liderler, savaşı sona erdirme ve acilen bir ateşkese ulaşma gereğini vurgulamış; bunun hem rehinelerin serbest bırakılması hem de yeterli insani yardımın girişini sağlaması gerektiğini, bunun da adil ve kalıcı barışa giden ilk adım olduğunu belirtmişlerdir.

Ayrıca, Trump ile iş birliği yapma taahhütlerini yinelemiş; savaşı sona erdirmek ve adil ve kalıcı bir barışın kapılarını açmak için onun liderliğinin önemini vurgulamışlardır. İstikrarın sağlanması için bir planın ayrıntılarının çalışılması gerektiğinin altı çizilmiş; Batı Şeria ve Kudüs’teki kutsal mekânlarda istikrarın korunması gerektiği belirtilmiştir. Filistin Yönetimi’nin reform çabaları desteklenmiştir. Katılımcılar, Gazze’de yeniden inşa için Arap ve İİT planına dayalı kapsamlı bir planın yanı sıra güvenlik düzenlemelerinin de gerekli olduğunu, uluslararası yardımlarla Filistin liderliğini desteklemek gerektiğini vurgulamış ve Filistinlilerin Gazze’de hayatlarını yeniden inşa etmelerini sağlamak için birlikte çalışma taahhüdünde bulunmuşlardır. Ayrıca, bu toplantının barış ve bölgesel iş birliğine giden doğru yolda bir sürecin başlangıcı olmasını sağlamak için ivmenin korunmasının önemine dikkat çekilmiştir." (İLKHA)

Bakan Tunç’tan Diyarbakır’daki viyadük inşaatındaki iskelenin çökmesiyle ilgili açıklama

Diyarbakır’da silahlı saldırı: 1 ölü

Yunan'da çiftçilerden hükümet aleyhine protesto

Malatya'da baraka yangını

Diyarbakır’da viyadük faciasında ölen işçilerin cenazesi toprağa verildi

Rusya: Ukrayna ve İngiltere'nin MiG-31 tipi savaş uçağı kaçırma planı engellendi

BM: israil, ateşkese rağmen Gazze'ye yeterli insani yardım ulaşmasına izin vermiyor

Bakan Bayraktar Konya’daki enerji yatırımlarını değerlendirdi

Rusya: Zaporijya’da bir yerleşim yeri daha ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığı Pakistan'daki saldırıyı kınadı

Mersin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla fidanlar toprakla buluştu

Malatya'da bir şahıs evinde ölü bulundu

Rus İHA'ları Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

ABD'de Dulles Uluslararası Havalimanı'nda kaza: 18 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile görüştü

Mardin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla 5 bin fidan toprakla buluştu

Gaziantep’te ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi: 5 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te silah ve uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Çin'de Hongqi Köprüsü'nde çökme

Aksaray’da kaçakçılık operasyonu: 4 gözaltı

Hırsızlık suçundan 13 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Irak’ta genel seçimler için oy kullanma işlemi sona erdi

İran: ABD ve israil'in casusluk şebekesi çökertildi

Adıyaman'da iki otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Bangladeş 11 farklı noktada meydana gelen el yapımı bomba saldırılarıyla sarsıldı

Başsavcılıktan "CHP için kapatma talebi" iddialarına açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz askeri kargo uçağını düşmesine ilişkin Azerbaycan Başbakanı'yla görüştü

Filipinler'de tayfun felaketi: 250 ölü, 112 kayıp

ABD'de yardım uçağı gölete düştü: 2 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Tunç’tan Diyarbakır’daki viyadük inşaatındaki iskelenin çökmesiyle ilgili açıklama

Diyarbakır’da silahlı saldırı: 1 ölü

Yunan'da çiftçilerden hükümet aleyhine protesto

Malatya'da baraka yangını

Diyarbakır’da viyadük faciasında ölen işçilerin cenazesi toprağa verildi

Rusya: Ukrayna ve İngiltere'nin MiG-31 tipi savaş uçağı kaçırma planı engellendi

BM: israil, ateşkese rağmen Gazze'ye yeterli insani yardım ulaşmasına izin vermiyor