Çocuklarda böbrek taşı görülme oranı artıyor. Özellikle sıcak havalar, yetersiz sıvı alımı ve beslenme alışkanlıkları bu artışta etkili oluyor. Erken tanı, doğru tedavi ve düzenli takip böbrek kaybını önleyebiliyor.
İLKHA muhabirine konuşan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Özçakır, çocuklarda böbrek taşı görülme oranının arttığını belirterek; sıcak hava, yetersiz sıvı alımı ve beslenme alışkanlıklarının bu artışta etkili olduğunu söyledi.
Özçakır, taş belirtileri, tedavi yöntemleri ve ailelerin dikkat etmesi gereken noktalar hakkında uyarılarda bulunarak, düzenli takip ve erken tanının önemine dikkat çekti.
Böbrek taşı çocuklarda neden oluşur?
Erişkinlere nazaran çocuklarda böbrek taşının daha az görüldüğünü belirten Özçakır, " Son zamanlarda beslenme düzeni ve sıcak havaların artmasıyla, eskiye göre 3-4 kat daha fazla görülüyor. Genel olarak çocuklarda böbrek taşı az görülüyor. Kız çocuklarında ergenlik öncesinde daha fazla görülüyor, ergenlik sonrasında ise erkek çocuklarda daha fazla görülüyor. Ortalama 10 binde 5-10 aralığında görülme sıklığı var." şeklinde konuştu.
Çocuklarda böbrek taşı belirtileri nelerdir?
Böbrek taşı olan çocuklardaki belirtilere değinen Özçakır, " Daha çok karın ağrısı ve yan ağrısı olabilir. İdrarda kanamalar meydana gelir. İdrar yolu enfeksiyonu sık görülür. Böyle durumlarda çocukları daha detaylı incelemeye geçmek gerekir. Röntgen ve ultrasonla böbrek taşı olup olmadığına bakılabilir. Daha sonrasında gerekirse bir tomografi çekilip tanı netleştirilebilir." diye belirtti.
Tedavide neler yapılabilir?
Tedavideki faktörlere değinen Özçakır, "Taşa bağlı özelliklerde; taşın büyüklüğü ne kadar, sayı olarak kaç tane var, taş sert mi yumuşak mı, böbreğin neresinde yer alıyor gibi durumlar değerlendirilmelidir. Böbreklere ait faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır. Taşlar tam olarak böbreğin neresinde yer alıyor? Bu konuda çocuğun yaşı da önemlidir. Tüm bu unsurlar değerlendirilip, ona göre bir tedavi protokolü düzenlenir. Bazı çocuklar takip edilebilir. Bazılarına ise endoskopik ameliyatlar yapılabilir. Sırtında bir delikle taş alma ameliyatları yapılabilir. Ameliyatsız bir şekilde, ses dalgalarıyla taş kırma tedavisi de uygulanabilir." dedi.
Ailelere uyarı ve tavsiyeler
Çocuklarda taş oluşmaması için bazı genel prensipler olduğunu ifade eden Özçakır, sözlerini şöyle tamamladı:
"Yeteri kadar sıvı alımı ve beslenme çok önemlidir. Proteinli besinlerden ve tuzdan kaçınmak gerekir. Özellikle ailesinde taş hastalığı olan kişilerde, çocuklarda taş görme oranı daha yüksektir. Bu kişiler daha yakından takip edilmelidir. Bir çocukta taş saptanıyorsa, bu çocuk mutlaka bir üroloji uzmanının kontrolü altına girmelidir. Çünkü taş hastalıkları çocukluk döneminde fazla belirti vermeden böbrekte hasar oluşturabilir ve böbrek tamamen kaybedilebilir. Bu konuda ailelerin mutlaka takipte kalması gerekmektedir." diye konuştu. (İLKHA)