Boyundaki sinsi tehdit şah damarı tıkanıklığı!

Tarih: 09.09.2024 18:54 Güncelleme: 09.09.2024 18:54
Boyundaki sinsi tehdit şah damarı tıkanıklığı!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Uzmanlara göre genellikle 40 yaş üstündeki kişilerde görülen şah damarı tıkanıklığı, tedavisinde geç kalındığında geçici veya kalıcı felce, hatta ölüme bile neden olabiliyor.

Toplum tarafından şah damarı olarak bilinen karotis, beyni besleyen ve boynun sağ ile sol tarafında yer alan ana damarları oluşturuyor.

Bu damarların tıkanması "şah damarı tıkanıklığı" olarak adlandırılıyor. Genellikle 40 yaş üstündeki kişilerde görülen şah damarı tıkanıklığı, tedavisinde geç kalındığında geçici veya kalıcı felce, hatta ölüme bile neden olabiliyor.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Özkan, konu hakkında yaptığı açıklamada,aslında zamanında tedavi edildiğinde bu hastalığın ilerlemesinin önlenebildiğine dikkat çekti.

Özkan, "Şah damarı tıkanıklığında gecikmemek için özellikle 40 yaş üstünde olan ve diyabet, hipertansiyon ile kolesterol yüksekliği gibi klasik risk faktörlerine sahip kişiler göz kararması, baş dönmesi, el ile kol uyuşması, yürüme bozukluğu, denge kaybı ve konuşma bozukluğu gibi sorunlar  olduğunda zaman kaybetmeden hekime başvurmaları çok önemli. Ayrıca çoğunlukla belirgin semptomlar göstermeyen şah damarı tıkanıklığının erken teşhisi için kadın veya erkek fark etmeksizin 40 yaş üzerindeki kişilerin tıkanıklık olup olmadığını öğrenmek amacıyla belirli aralıklarla ultrason taraması yaptırmaları tavsiye ediliyor." dedi.

Yavaş ve sinsi ilerleyen tehlike!

Şah damarı tıkanıklığının özellikle 40 yaş üstü ve klasik risk faktörlerine sahip (yaş, diyabet, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi hastalıklar) kişilerde görüldüğünü belirten Özkan, "Damar sertliği (ateroskleroz) ile seyreden şah damarı darlıklarına koroner arter darlığı ve bacak damar darlığı da eşlik edebiliyor. Şah damarı tıkanıklığı genellikle felç tablosu oluşturuncaya dek belirti vermeden yavaş ve sinsi şekilde ilerliyor. Öyle ki beyin damarının biri tümüyle tıkalı olduğu halde hiçbir şikayete neden olmayabiliyor. Dolayısıyla hasta herhangi bir yakınması olmasa da aniden ağır bir felç geçirebiliyor. Şah damarı belirti verdiğinde ise genellikle göz kararması, baş dönmesi, el kol uyuşması, yürüme bozukluğu, denge kaybı ve konuşma bozukluğu gibi sorunlar ile kendini belli ediyor." ifadelerini kullandı.

Her daralma ameliyat gerektirmiyor, ancak…

Özkan, "Şah damarındaki tıkanıklık yüzde 50'nin altındaysa hastanın risk faktörlerine yönelik önlemler alması ve kan sulandırıcı ilaç kullanması genellikle yeterli oluyor. Ancak şah damarındaki darlık ciddi boyutlardaysa ameliyat tedavisi gündeme geliyor. Hastanın son 6 ayda  hafif derecede geçici felç olması ve şah damarlarında yüzde 50 oranından fazla darlık olması halinde ameliyata başvuruluyor. Ayrıca ultrasonografide şah damarda yüzde 70'in üzerinde darlık tespit edilmesi durumunda, hastada hiçbir yakınma olmasa dahi felç riskinin artması nedeniyle ameliyatın mutlaka yapılması gerekiyor."

Ameliyat "hastayla konuşa konuşa" yapılıyor!

Şah damarı tıkanıklığının tedavisinde "cerrahi yöntem" altın standart olarak kabul edildiğini belirten Özkan, bunun nedeninin ise "mevcut plağın tamamen çıkarılması, diğer bir deyişle damarın orijinal haline getirilmesi ve ameliyatın ardından hastanın da gerekli ilaç tedavisiyle önlemlerini aldıktan sonra hastalığın tekrarlanmasının çok düşük ihtimal olması" şeklinde sıraladı.

"Endarterektomi" adı verilen ve boyuna 2-3 santimlik kesi yapılarak gerçekleştirilen yöntemde damar içindeki plak, yani kolesterol içerikli pürüzlenmenin tamamen çıkarıldığını belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Özkan, ameliyatın lokal anestezi altında ve hastayla konuşa konuşa gerçekleştirildiğini belirterek "Hastanın en iyi nörolojik durumunun takibi ‘uyanık olma hali’ ile sağlanır. Dolayısıyla ameliyat da hasta uyanıkken yapılıyor. Plağın tamamen çıkarıldığı ameliyat yaklaşık bir saat gibi kısa bir zamanda tamamlanıyor. Hasta 1-2 gün içinde hastaneden taburcu oluyor." dedi.

Ameliyat sonrasında bu kurallar çok önemli!

Özkan, "Ameliyat sonrasında hastalar günlük yaşamlarına hemen dönebiliyorlar. Ancak taburcu olduktan sonra 1-2 hafta ağır işlerden uzak durmaya ve araç kullanmamaya özen gösterilmesi gerekiyor. Nadir rastlansa da ağrı ve beyin fonksiyonlarında farklılık gibi sorunlar geliştiği takdirde hemen doktora bilgi verilmelidir. Bunların yanı sıra şah damarının yeniden daralmaması  için hastaların kolesterol seviyesi ile kilo kontrolüne önem vermeleri ve buna uygun bir beslenme programı  oluşturmaları, damar sertliğiyle ilgili risk faktörlerini azaltmaları, hipertansiyonla mücadele etmeleri, düzenli egzersiz yapmaları ve bol su tüketmeleri büyük önem taşıyor." diye konuştu. (İLKHA)

Nijerya'da silahlı saldırı: 13 ölü

Mardin’de iki grup arasında kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Çankırı'da orman yangını

Endonezya'daki feribot kazasında can kaybı 12'ye yükseldi

Yoon Suk Yeol yine tutuklandı

Gazze'de yardım sırası ölüm tuzaklarına dönüştü: 773 sivil katledildi!

Rusya'dan Ukrayna'ya rekor sayıda insansız hava aracı ile saldırı

Rubio ile Lavrov Malezya’da bir araya geldi

Kamyon uçuruma devrildi: 2 ölü

Siyonist işgalciler Gazze'de bir gazeteciyi daha katletti

Bakan Kacır: Türkiye'nin 81 şehrini kalkınma yolculuğuna dahil ettik

Hakkari'de uyuşturucu operasyonu: 3 gzaltı

Malatya'da bir mobilya deposunda yangın

BM: israil sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin saldırılarına devam ediyor

AB: Gazze'ye insani yardım için yeni geçiş noktaları açıklacak

Sürücüsünün direksiyon kontrolünü kaybettiği otomobil bariyere çarptı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Stocker ile görüştü

Fransa ile İngiltere'den nükleer caydırıcılık anlaşması

Diyarbakır’da trafik kazası: 1’i ağır, 4 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Avustralyalı mevkidaşı ile görüştü

ABD'de tünel inşaatı çöktü: Mahsur kalan 31 işçi kurtarıldı

Bilecik'te orman yangını

Ebu Ubeyde: Batı Şeria ve Kudüs’te direniş eylemlerini tırmandırın

Mardin'de 8 yıllık husumet yapılan törenle sona erdi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er, Kur'an kursu öğrencileri ile bir araya geldi

Yunan limanı işçileri, işgal rejimine giden askerî yükü boşaltmayı reddetti

Yunanistan'da orman yangını

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 762'ye yükseldi

MSB: Bedelli askerlik 280 bin 850 lira

Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Özellikle çalışan, üreten gençler bizim için çok önemli

Yükleniyor