-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Brezilya'nın eski lideri "darbe" planlamaktan suçlu bulundu, 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, savcıların, iktidara tutunmak amacıyla seçilmiş başkanı öldürmeyi planladığı bir komployla ülkenin 2022 seçimlerini bozmaya çalışmaktan suçlu bulundu.
Brezilya Yüksek Mahkemesi heyetindeki beş yargıçtan dördü, Bolsonaro'nun tarihi davadaki beş suçlamanın tamamından mahkum edilmesi ve 27 yıl üç ay hapis cezasına çarptırılması yönünde oy kullandı.
Bolsonaro, 8 Ocak 2023'te destekçilerinin hükümet binalarına düzenlediği baskın sırasında darbe planlamak, silahlı suç örgütüne katılmak, Brezilya'nın demokratik düzenini zorla ortadan kaldırmaya çalışmak, devlet kurumlarına karşı şiddet eylemleri gerçekleştirmek ve korunan kamu mallarına zarar vermek suçlarından hüküm giydi.
Savcılar, darbe planının bir kısmının, sol görüşlü Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Başkan Yardımcısı Geraldo Alckmin ve Bolsonaro'nun davasını yöneten Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'i öldürmek için patlayıcı, savaş silahları veya zehir kullanma planı içerdiğini ileri sürdü.
Bolsonaro ve davadaki diğer sanıklar suçlamaları reddetmişti.
Bolsonaro aleyhindeki deliller, büyük ölçüde 2022'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini Lula da Silva'ya kaybettikten sonra iktidarda kalma çabalarına odaklanıyordu. Federal polis, Bolsonaro'nun seçim sonuçlarını bozma, orduya müdahale etmesi için baskı yapma ve hatta hükümeti yönetmek için paralel bir "kriz yönetim ofisi" kurma planından "tam olarak haberdar" olduğunu söyledi.
Savcılar, darbe planının 2021 yılında, halkın seçim sistemine olan güvenini sarsma çabalarıyla başladığını iddia etmişti. Bolsonaro'nun 2022 seçimlerindeki yenilgisinin ardından savcılar, sanıkların Bolsonaro destekçilerini Brasília'da harekete geçmeye teşvik ederek sonuçları bozmaya çalıştıklarını ve 8 Ocak 2023'te üç hükümet koltuğuna baskın düzenleyip tahrip ettiklerini belirtti.
CNN Brezilya'ya göre, karar 70 yaşındaki Bolsonaro'yu hayatının geri kalanını hapiste geçirme ihtimaliyle karşı karşıya bırakıyor. Ayrıca sekiz yıl boyunca seçimlere katılamayacak.
Savunma avukatlarının halen temyiz başvurusunda bulunabileceği ancak bu itiraz yolları tükendiğinde kararın kesinleşip hapis cezalarının uygulanabileceği belirtiliyor. (İLKHA)
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'nin evine bombalı saldırı
5G kullanmak için ne gerekli?
Meteorolojiden 10 il için sarı kodlu uyarı
Ülke genelinde kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Fransa’da kamyon şoförlerinden akaryakıt zammına protesto
Malatya'da otomobil takla atarak ters döndü: 1 yaralı
İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi
ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü
Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı
Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı
Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi
Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı
Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp
Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor
Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı
Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor
Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor
Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı
Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı
Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı
Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi
Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı
Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu
Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı
Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı
Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz
Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!
Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir
Yükleniyor







