• BIST 100

    9126,45%-1,07
  • DOLAR

    38,50% 0,03
  • EURO

    43,88% -0,01
  • GRAM ALTIN

    4054,12% -1,24
  • Ç. ALTIN

    6567,78% -0,58

BRICS ülkeleri: Tüm israil askerleri Gazze'den çekilmeli

DÜNYA 30.04.2025 00:58:14 0
BRICS ülkeleri: Tüm israil askerleri Gazze

Brezilya'nın ev sahipliğinde Dışişleri Bakanları düzeyinde düzenlenen BRICS zirvesinde işgal askerlerinin Gazze'den çekilmesi çağrısında bulunuldu.

BRICS ülkelerinin dışişleri bakanları, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde bir araya geldi.

Toplantı sonrası bakanlar ortak bir bildiri yayımladı.

Bildiride, "Bakanlar, 15 Ocak'ta ilan edilen ateşkesin bozulmasından duydukları üzüntüyü dile getirdiler ve tarafları, bölgedeki düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulması, tüm israil askerlerinin Gazze'den çekilmesi ve uluslararası hukuka aykırı olarak tutulan tüm rehinelerin ve kişilerin serbest bırakılması için iyi niyetli bir şekilde daha fazla müzakereye girmeye çağırdılar." denildi.

BRICS dışişleri bakanları Gazze'ye insani yardım sevkiyatının durdurulmasından "ciddi endişe" duyduklarını belirterek, yardımların yeniden başlatılmasını talep ettiler.

Rio de Janeiro'daki toplantıya katılanlar ayrıca, "Filistin-israil ihtilafına adil ve kalıcı bir çözümün ancak barışçıl yollarla elde edilebileceğini ve bunun doğrudan Filistinlilerin meşru haklarının, özellikle de kendi kaderlerini tayin etme ve (yurtlarına) geri dönme haklarının gerçekleştirilmesine bağlı olacağını" vurguladılar.

Belgede, “BRICS ülkelerinin dışişleri bakanları, 1967 sınırları çerçevesinde, Gazze Şeridi ve Batı Şeria da dahil olmak üzere Filistin’in, israil ile yan yana, bağımsız bir devlet olarak var olması ilkesine güçlü bağlılıklarını teyit ettiler.” ifadelerine yer verildi.

BRICS ülkelerinin dışişleri bakanları ayrıca, “Filistinlilerin ister kalıcı ister geçici olsun zorla yerlerinden edilmesine kesin bir şekilde karşı olduklarını” ifade ettiler ve “israil egemenliğinin Batı Şeria’daki Filistin toprakları üzerinde tesis edilmesine yönelik provokatif fikirleri” kınadılar.

HAMAS ve işgal rejimi 15 Ocak'ta Gazze'de rehineleri serbest bırakma ve bölgede ateşkes ilan etme konusunda anlaştı. Üç aşamadan oluşan anlaşma 19 Ocak'ta yürürlüğe girdi ve ilk aşaması 1 Mart'ta sona erdi.

Anlaşmanın ilk aşamasında ateşkesin ikinci aşamasına geçilmesi bekleniyordu ancak siyonist işgal rejimi 18 Mart'ta Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını yeniden başlattı ve bölgeye yoğun hava saldırıları düzenledi ve soykırımı sürdürüyor.

26 Nisan'da Mısırlı yetkililerle HAMAS liderleri arasında Kahire'de bir dizi görüşme daha gerçekleşti. Birkaç gün sonra, 28 Nisan'da da siyonist müzakereciler Mısır'ın başkentini ziyaret etti. Taraflar bu istişarelerin sonuçlarını henüz resmen açıklamadı. (İLKHA)

Brent petrolün varili 62 dolar seviyesinde

Emekliler Derneği Başkanı Ekmen: Emeklilerin ve emekçilerin sesi duyulmalı

Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur!

Hesko İsale Hattı’ndaki arıza nedeniyle bazı mahallelere geçici olarak su verilemiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Yarısı bizden" kentsel dönüşüm müjdesi

Cizre-Nusaybin kara yolunda tır yandı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: Filistin bir dünya meselesi, israil bir dünya sorunudur

Gazze'de şehit sayısı 52 bin 400'e yükseldi

Danimarkalıların "Grönland" boykotu Coca-Cola satışlarını düşürdü, yerel ürünün satışları fırladı

Bakan Kurum'dan 'Kanal İstanbul' açıklaması: Gündemimizde yok

Bingöl’de 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

İLKHA’nın gündeme getirdiği ihtiyaç sahibi aileye Artuklu Kaymakamlığı’ndan yardım

Doğu Akdeniz’in batısı için fırtına uyarısı

Lübnan Cumhurbaşkanı: ABD, israile geri çekilmesi yönünde baskı yapmalı

DMM: Türkiye’de enerji ve iletişim altyapısında olağan dışı bir durum yok

Van’da Mevlid-i Nebi etkinliğe katılan yaşlılar gözyaşlarına hakim olamadı

İşgalci çetelerin Gazze saldırılarında 16 Filistinli şehid oldu

Bingöl'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

İşgalci yerleşimciler Aksa'ya baskın düzenledi

Eczanelerde ilaç yokluğu devam ediyor: Kur farkı hastaları ve eczacıları zorluyor

Batman’da tiroid nodüllerinin ameliyatsız iğne yöntemiyle tedavisine başlandı

BM: 2014’ten bu yana kriz bölgelerinden kaçarken 52 binden fazla kişi hayatını kaybetti

Batman'da tarihi altyapı hamlesi: 31 yıl sonra dev proje

Batman Belediyesi halk ve çevre sağlığı için genel ilaçlamaya başladı

Mahallemiz tertemiz kampanyası” Hilal Mahallesi'nde başladı

Otogarda hijyen seferberliği

BM: Gazze'de açlık felaketi kıyamet gününü andırıyor

Plastikteki yaygın kimyasallar, kalp hastalığından kaynaklanan 350 binden fazla ölümle ilişkilendirildi

Hindistan'da otel yangınında 15 kişi öldü

HAMAS: Filistinli işçiler siyonist zulmün hedefinde

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ