• BIST 100

    11347,70%0,30
  • DOLAR

    40,83% 0,12
  • EURO

    47,84% 0,95
  • GRAM ALTIN

    4431,67% 0,84
  • Ç. ALTIN

    7119,18% 0,73

Bu etkenler migreni tetikliyor!

08 Kasım 2024, Cuma 04:17
08 Kasım 2024, Cuma 04:17
Bu etkenler migreni tetikliyor!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz konu ile ilgili bilgiler verdi.

Baş ağrıları toplumumuzda %90 kişide görülen bir sorundur. Baş ağrısına yol açan bazı nedenler şunlardır; Kimyasal düzensizlikler, sinirlerde ve beyin içi ve çevresindeki damarlardaki hastalıklar ve genetik faktörler (Mesela migren ağrılarında ailesel geçiş iyi bilinmektedir.)

Erkeklerden daha çok kadınlarda görülen migren baş ağrısı, hava değişim dönemlerinde (mevsim dönümleri) daha çok tetikleniyor. Migren baş ağrısı daha sık ev hanımlarında ortaya çıkıyor. Özellikle lodoslu havalarda migren sorunu yaşayan kişiler dışarıyla temastan uzak durmalı.

Tipik migren baş ağrısı özellikleri şunlardır;

Ciddi zonklayıcı ağrı, bulantı ve bazen kusma, ışık ses ve kokulara hassasiyet.

Migren ağrısı başın bir yanında veya tüm başı etkileyebilir. Baş ağrısı erişkinlerde tipik olarak 4-72 saat sürerken çocuklarda saatlerce sürebilir. Fiziksel aktivite, yürüme ve eğilme v.b. ağrıyı kötüleştirebilir.

Migren baş ağrısı sıklığı kişisel değişkenlik gösterir, bazen bir ayda defalarca veya yılda 1-2 kez veya daha nadir olabilir.

En çok 20-50 yaşları arasında görülen hastalık yüzde 75 oranında da genetiktir. Kadınlarda daha sık görülen migren 50 yaşından sonra azalabilir, hatta menopozla tamamen yok olabilir.

Op.Dr. Kerem Bıkmaz, “Migren hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir.Beyinde seratonin ve endorfin düzeylerinde değişikliğin rolü olabildiğine inanıyoruz. Seratonin, yüz ve kafatası duyusunu sağlayan trigeminal sinir yollarıyla iletilen ağrıyı düzenleyen bir beyin kimyasalı. Trigeminal sinirler ise yüz, göz, burun, sinüsler kan damarları ve beyin kılıflarından kaynaklanan ağrılar için temel yollardır. Endorfini de beyin ve omurilik tarafından üretilen doğal ağrı giderici kimyasallar olarak özetleyebiliriz” diye belirtti.

Migren hastaları, ağrıyı tetikleyen faktörleri tespit ederek hayatlarını kolaylaştırabilirler, bu etkenlerin birkaçı ise şunlardır: Sağlıksız ve dengesiz beslenme, iklim değişikliği, parlak ışık, kötü kokular gibi çevresel faktörler, özellikle kadınlarda östrojen ve progesterone düzeylerindeki değişiklikler, hormonal dengesizlikler, kalp, damar ilaçları, uykusuzluk, stres... Migreni tetikleyen etkenlerden kaçınarak, baş ağrısı olduğunda akut tedavi yöntemlerinden faydalanarak ve yaşam tarzında değişikliklerle migren atak sayı ve şiddetini azaltılabilir.Ayrıca günlük rutinlerin belirlenmesi, düzenli egzersiz, östrojenin etkili tüketim maddelerinden uzak durulması gerekiyor.

Op.Dr. Kerem Bıkmaz sözlerine son olarak şunları ekledi; '' Şiddetli ve sık migren atakları olan kişiler için koruyucu birkaç tedavi yöntemi vardır. Bunlar arasında alın ve kafatası kaslarına botulinum toksin infeksiyonları ile migren baş ağrılarını sıklığı, şiddeti ve süresi azaltan botox infeksiyonları, yüksek doz magnezyum ve riboflavin (B2 vitamini), baş ağrısına eşlik eden kas gerginliğini azaltma metotlarını uygulamak için biyofeedback terapileri, tipik baş ağrısı tetikleyicilerinden haberdar olmayı, kaygı ve strese karşı tepkilerin azalmasını sağlayan kognitif davranış tedavisi ve gevşeme eğitimi gösterilebilir.'' dedi. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: bu etkenler migreni tetikliyor!

Kocaeli'de orman yangını: Ekipler müdahale ediyor

Düğün salonları ve organizatörler denetlendi : Kayıt dışı 3,6 milyar lira tespit edildi

İstanbul’da orman yangını

Ergeç Mezrası sakinleri: Ne içecek suyumuz ne de yapılmış yolumuz var

Gazze'de şehit sayısı 62 bin 686’ya yükseldi

Kız istemeye gidenleri taşıyan otomobil şarampole devrildi: 8 yaralı

Minik yürekler harçlıklarını Gazze'ye bağışladılar

Kuraklık nedeniyle yerli sumak fiyatı yüzde 50 arttı

Malatya'da bal festivali düzenlendi

Kabine yarın Ahlat’ta toplanacak

Denizli’deki orman yangınıyla ilgili bir kişi gözaltına alındı

Fatih Camii'nde binler Gazze için duaya durdu

Malatya'da 3 ayrı kazada 7 kişi yaralandı

Doğu Karadeniz için gök gürültülü sağanak uyarısı

Gazze’de işgal saldırılarında 4 Filistinli şehit oldu

Malatya'da dün başlayan orman yangını kontrol altına alındı

Bakanlık’tan yeni eğitim yılı öncesi kırtasiye ürünlerine denetim

Avustralya'da Gazze’ye destek için büyük gösteri

Yeni eğitim yılı yaklaşıyor: İlk ders zili ne zaman çalacak?

Minik yüreklerden büyük fedakârlık

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 218 kilo metamfetamin ele geçirildi

Öğrenci minibüsü tıra çarptı: 2 ölü, 10 yaralı

Zelenskiy: Rusya’ya baskı artırılmalı

Ticaret Bakanlığı’ndan uyarı: “Kurasız Hac” vaadiyle yapılan dolandırıcılıklara dikkat

ABD Savunma Bakanı, İran raporu sonrası DIA başkanını görevden aldı

Denizli Pamukkale'deki orman yangını büyük ölçüde söndürüldü

Han Yunus’ta bir işgal subayı öldürüldü

Suriye Merkez Bsı yeni banknot açıklaması

İstanbul’da bazı yollar trafiğe geçici olarak kapatıldı

Batman'da sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği araç takla attı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kocaeli'de orman yangını: Ekipler müdahale ediyor

Düğün salonları ve organizatörler denetlendi : Kayıt dışı 3,6 milyar lira tespit edildi

İstanbul’da orman yangını

Ergeç Mezrası sakinleri: Ne içecek suyumuz ne de yapılmış yolumuz var

Gazze'de şehit sayısı 62 bin 686’ya yükseldi

Kız istemeye gidenleri taşıyan otomobil şarampole devrildi: 8 yaralı

Minik yürekler harçlıklarını Gazze'ye bağışladılar