• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,29% 0,04
  • EURO

    50,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6778,74% 2,44
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 0,00

Buğday ekimine başlayan çiftçi kuraklık endişesi yaşıyor

02 Aralık 2025, Salı 11:51
02 Aralık 2025, Salı 11:51
Buğday ekimine başlayan çiftçi kuraklık endişesi yaşıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Buğday ekimine başlayan çiftçiler, yağışların yetersizliği ve yükselen girdi maliyetleri nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirterek destek çağrısında bulundu.

Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan çiftçiler, bu yıl mevsimin kurak geçmesi ve tarımsal girdilerin aşırı artması nedeniyle zor günler geçirdiklerini ifade ettiler. Çiftçiler, özellikle mazot ve gübre desteğinin gerçek üreticilere ulaşmasını ve yağışların başlamasını umut ettiklerini dile getirdiler.

Çiftçiler, özellikle mazot ve gübre desteğinin gerçek üreticilere ulaşmamasından şikâyet ederken, kuraklığın sürmesi hâlinde ekim alanlarını daha da azaltmak zorunda kalacaklarını belirtiyor.

Bölge genelinde yağmurların başlamamasının hem verimi düşürmesi hem de maliyetleri karşılamayı imkânsız hâle getirmesi nedeniyle tarımsal üretimi tehdit ettiğine dikkat çekiyorlar.
Üreticiler, devlet desteğinin iyileştirilmesi ve yağışların başlaması durumunda sezonun toparlanabileceğini ifade ediyor.

Ramazan Suna

"Mevsim sanki kurak geçiyor"

Mevsimin halen kurak geçtiğini belirten çiftçi Ramazan Suna, "Çiftçiyim. Şu anda buğday ekimi yapıyoruz. Fakat mevsim sanki kurak geçiyor. Bu da çiftçi için zor bir durum. Ayrıca bizim girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Yağışlar yok denecek kadar az. Birkaç gün önce bir günlük yağış oldu ama yeterli değil. Mecburen ekimimizi yapıyoruz, çünkü zamanı gelmiş. İnşallah yağışlar iyi olacak, bunu diliyoruz." dedi.

"Girdi maliyetlerimiz çok yüksek"

Girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle çiftçilerin üretmekte zorlandığını belirten Suna, şunları söyledi:

"Girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Tohumu alamıyoruz, gübreyi alamıyoruz, mazotu hiç alamıyoruz. Kurak olunca da çiftçilik gerçekten çok zor. Devletimiz bize mazot ve gübre desteği veriyor ama çiftçi bunu alamıyor. Asıl çiftçi bu desteğe ulaşamıyor. Destek hâlâ arazi sahibine gidiyor. Arazi sahibi zaten arazisine buğday mı mercimek mi ekildiğini bile bilmiyor. Bya gidip mazot-gübre desteğini kendi hesabına çekiyor ve çiftçi bu parayı alamıyor. Örneğin hasat zamanında çiftçi buğdayını Toprak Mahsulleri Ofisi'ne götürdüğünde, fiyatın üzerine mazot ve gübre desteği eklenerek ödenebilir. En azından asıl çiftçi hakkını almış olur."

"Çiftçilik iyi bir meslek ama artık yapamıyoruz"

Üretim alanlarını her yıl küçültmek zorunda kaldığını belirten Suna, "İki yıl önce 6-7 bin dönüm arazi ekiyordum; yarısı sulu, yarısı susuz buğday ve mısır. Şimdi bunu 4 bine indirdim. Eğer böyle devam ederse 2 bine indireceğim, sonra da bırakacağım. Artık birbirini karşılamıyor, zarar ediyoruz. Çiftçi çok zor günler geçiriyor. Devletimizin mutlaka bir şey yapması lazım. Çiftçi devlet için çok önemli. Çiftçilik iyi bir meslek ama artık yapamıyoruz. Girdi maliyetleri yüzünden yapamıyoruz. Yörenin ilk üç çiftçisinden biriyim; hatta beşin içine giriyorum. Ama ben bile bırakmak zorundayım çünkü artık kurtarmıyor. Bir gözümüz yukarıda, bir gözümüz cebimizde. İnşallah yağış gelecek. Ama gelmezse gerçekten perişan oluruz. Türkiye genelinde yağmur yok; bizim bölgede de yok. Allah yardımcımız olsun." ifadelerini kullandı.

İbrahim Suna

"Hava kurak geçiyor ama umut olarak tohumlarımızı atıyoruz"

Umutla tohumlarını toprağa serptiklerini ifade eden bir diğer çiftçi İbrahim Suna, "Bu sene de buğday ekimine başladık. Hava istediğimiz gibi değil, kurak geçiyor ama bir umut olarak tohumlarımızı atıyoruz. Bakalım takdiri ilahi neyi nasip ederse. Allah’ın izniyle bu sene sezonun iyi geçmesini bekliyoruz. İlk umudumuz yağmurların yağmasıdır. Çiftçi olarak da üzerimize ne düşüyorsa onu yapacağız." dedi.

"Devlet desteği ekin yapan çiftçiye vermeli"

Yağış olmaması ve maliyet artışlarının çiftçiyi çıkmaza sürüklediğini belirten Suna, "Bu sene de yağışlar yağmasa ve kurak geçerse, bu durum çiftçiyi çok olumsuz etkileyecektir. Çünkü mazot ve gübre fiyatları almış başını gidiyor. Yetkililere çağrımız, özellikle ürün eken çiftçilere mazot ve gübre desteği vermeleridir. Bu girdiler çiftçinin bel kemiğidir ve fiyatları daha uygun olursa tarımla uğraşan çiftçilere çok faydası olacaktır. Bunun dışa bağımlılığı da düşüreceğine inanıyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Bursa’da hayvan hastalıkları ve hareketleri kontrol toplantısı yapıldı

Siirt'te ileri cerrahi operasyon başarıyla uygulandı

Duran: Dijital mecralar zararlı içeriklere erişimi kolaylaştırıyor

Şırnak–Siirt yolunda TPAO aracı şarampole devrildi: 4 yaralı

Pakistan yapımı jet ve İHA’lara küresel ilgi artıyor

Siyonist işgalciler Ramallah'ın batısında bir evi yıktı

Adana'da 2026 yılı 1. İl Koordinasyon Kurulu toplantısı düzenlendi

Bursa’da "Huzur" denetimi

Siirt’te buzlanma nedeniyle araç evin duvarında asılı kaldı

Gaziantep’te sahte para operasyonu: 2 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze Barış Kurulu'na Hakan Fidan katılacak

UNRWA’dan işgal rejimine yanıt: Doğu Kudüs’teki yerleşke iddiası hukuksuz

Batman Genç Askon’da Bayrak Değişimi

Siyonist Yahudilerden Aksa'ya baskın: Talmudik ayinler yapıldı

Yoğun kar Siirt’te kırsalı kilitledi: Ekipler sahada

Sanayi siciline kayıtlı işletmelere 2025 yılı cetveli uyarısı

Bağımlılıkla Mücadele Batman Modeli'nde ilk koordinasyon toplantısı yapıldı

Cansuyu Derneği Batman Temsilcisi Turan’dan gazetemize ziyaret

Habizbinililer Derneği, Belediye Başkanı Özhan'ı ziyaret edip öğrencilere mont dağıttı

Okul dışı öğrenme için dijital platform devreye alınıyor

Şanlıurfa’da narkotik operasyonu: 9 şüpheli hakkında işlem

Doğu Anadolu'da yüzlerce yerleşim yolu kapandı

Konya Büyükşehir Belediyesi 2025 faaliyetlerini değerlendirdi, 2026 etkinliklerini açıkladı

Konya eski valilik binası kütüphaneye dönüştürülecek

İletişim Başkanı Duran, Suriye Enformasyon Bakanı Mustafa ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bayrak açıklaması

İTÜ ile Karabağ Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı

HAMAS sözcüsü Kasım’dan işgal rejimi esiri açıklaması

Umut Kervanı'ndan 2025'te 327 milyonu aşkın yardım

Kıyı Ege için kuvvetli yağış uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa’da hayvan hastalıkları ve hareketleri kontrol toplantısı yapıldı

Siirt'te ileri cerrahi operasyon başarıyla uygulandı

Duran: Dijital mecralar zararlı içeriklere erişimi kolaylaştırıyor

Şırnak–Siirt yolunda TPAO aracı şarampole devrildi: 4 yaralı

Pakistan yapımı jet ve İHA’lara küresel ilgi artıyor

Siyonist işgalciler Ramallah'ın batısında bir evi yıktı

Adana'da 2026 yılı 1. İl Koordinasyon Kurulu toplantısı düzenlendi