Tarih: 03.02.2023 09:47

Buğday üretiminde damla sulama, yüzde 30 su tasarrufu sağladı

Facebook Twitter Linked-in

Küresel ısınmayla birlikte tüm dünyada giderek artan su riskleri, tarımsal üretimi, su kaynaklarının sürdürülebilirliğini ve dolayısıyla gıda güvenliğini tehdit ediyor.

En büyük endişe su kaynaklarındaki azalma'

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, en büyük endişelerinin su kaynaklarındaki azalma olduğunu dile getirdi.

Türkiye, su kriziyle karşı karşıya olan ülkeler arasında

SKD'den yapılan açıklamaya göre, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle son 50 yılın en sıcak üçüncü kış mevsiminin yaşandığı Türkiye, su kriziyle karşı karşıya olan ülkeler arasında yer alıyor.

'Türkiye'de su kaynaklarının yaklaşık yüzde 25 azalabilir'

Uzun dönem iklim değişikliği tahminlerine göre, Türkiye'de su kaynaklarının yaklaşık yüzde 25 azalması bekleniyor.

Çiftçilere eğitimler verildi

Proje kapsamında Kırıkkale ili Delice ilçesi Çerikli beldesinde, 100 çiftçiye “Modern Sulama Yöntemleri” ve “Gübre Kullanımı” konulu eğitimler verildi.

'Ülkemizde su kaynaklarının yüzde 70’ten fazlası tarımda kullanılıyor'

Ebru Dildar Edin, iklim krizi ile mücadelenin su kaynaklarının korunmasında yetersiz kaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

Ülkemizde su kaynaklarının yüzde 70’ten fazlası tarımda kullanılıyor, tarımsal faaliyetler için ihtiyaç duyulan su miktarının sürdürülebilir bir şekilde sağlanabilmesi için su verimliliğinin artırılması kilit bir role sahip.

'Yüzde 30 oranında su tasarrufu sağlanması çok önemli bir başarı'

Kırıkkale ili Delice ilçesinde gerçekleştirilen proje uygulamasında, damla sulama yöntemi uygulanarak üretilen buğday için yüzde 20 oranında ürün verimliliği ve yüzde 30 oranında su tasarrufu sağlanması çok önemli bir başarı. Bölgedeki çiftçilerin modern sulama yöntemleri ile ilgili eğitim almış olması da farkındalığı artırdı. Şimdi modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —