-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,45% 0,09
-
EURO
51,18% -0,02
-
GRAM ALTIN
6389,54% -0,43
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Bursa’da iki yeni tarımsal tahmin ve erken uyarı istasyonu kuruldu
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Bursa’da meyve ve zeytin üretiminin yoğun olduğu bölgelerde tarımsal verileri takip etmek ve hastalık ile zararlılara karşı doğru ilaçlama zamanlarını belirlemek amacıyla iki yeni Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu hizmete alındı.
Bursa, tarımsal üretimde meyve, zeytin ve sebze üretimiyle ülke genelinde önemli bir yere sahip. Tarımsal üretimi etkileyen en önemli faktörler arasında hastalık ve zararlılar bulunuyor. Son yıllarda iklim değişikliği, çevre koruma ve insan sağlığı konusundaki hassasiyetler, tarımsal üretimde teknolojinin kullanımını artırıyor.
Bursa’da kullanılan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri, iklim verilerinden yararlanarak ilaçlama zamanlarını doğru tespit ediyor. Sistemin üreticilere zamanında duyurular göndermesi, hastalık ve zararlılarla etkin mücadeleye olanak sağlıyor. Doğru ilaçlama sayesinde maliyetler düşüyor, verim ve kalite artıyor, insan ve çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler azalıyor.
Sistem, hastalık ve zararlılara müdahale zamanını belirlemenin yanı sıra, ilaçlama uygunluğu, soğuklanma isteği hesaplama, don ve diğer ekstrem iklim olaylarının takibi, toprak nemi ve sıcaklığının izlenmesi gibi birçok veri sunuyor. Ayrıca, entegre zararlı kameraları ile tarımsal ürünlere zarar veren böceklerin günlük popülasyonu takip edilerek üreticilere doğru mücadele zamanı bildiriliyor.
Bursa’da 33 olan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu sayısı, 2025 yılında Bakanlık desteğiyle 2 istasyonun eklenmesiyle 35’e yükseldi. Yeni istasyonlardan biri, meyve bahçelerinde dondan yoğun zarar gören İznik Karatekin Mahallesi’ne, diğeri ise önemli zeytin üretim merkezlerinden Gemlik Katırlı Mahallesi’ne kuruldu.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, istasyonlardan gelen verileri analiz ederek 230 bin dekar alandaki 9 bin 900 üreticiye, hastalık ve zararlılarla mücadelede doğru ilaçlama zamanlarını bildiriyor. Böylece fazla ilaç kullanımının önüne geçiliyor, maliyetler düşüyor, çevre korunuyor ve kalıntısız ürün üretimi sağlanıyor. (İLKHA)
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Yükleniyor







