15675,15%1
43,36% 0,27
50,96% 0,13
6905,56% 1,00
10946,16% 0,00
Bursa’da su ve ulaşım ücretlerine yapılan zamlar vatandaşların tepkisini çekiyor. Faturaların katlanması ve ulaşım maliyetlerinin artmasıyla birlikte şehirde geçim sıkıntısı gündeme geldi. Vatandaşlar, artan fiyatlar karşısında yaşamın zorlaştığını ifade ediyor.
Su faturaları bazı abonelerde bin TL’yi aşarken, ulaşıma da yüzde 15'e varan zamlar yapıldı. Artan maliyetler karşısında geçim sıkıntısı büyürken, vatandaşlar duruma tepki gösterirken, fatura ve ulaşıma yapılan zamlar şehirde ciddi tartışmalara yol açtı.
Artan maliyetler karşısında geçim sıkıntısı büyürken, yapılan zamlarla ilgili Bursalılar İLKHA mikrofonuna konuştu. Vatandaşlar, yetkililere tepkilerini dile getirerek, "Belediyecilik insanlara hizmet için vardır." ifadelerini kullandı.
"Belediyecilik insanlara hizmet için vardır"
Normalde su faturasının 230 TL geldiğini, şu an ise 550-600 TL fatura geldiğini söyleyen Reşat Ortaç, "Yazık değil mi? Bu insanlar asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücret kaç para? Fatura ödediğimiz ücretlere bakın. Çok zor, Allah yardım etsin. Zamlardan sonra vatandaşlar artık eskisi gibi gelip lokantalarda yemek de yiyemiyor. Su ve ulaşıma yapılan zammı doğru bulmuyorum. Belediyecilik insanlara hizmet için vardır. Akşama kadar bin TL için çalışıyoruz. Bu durumda geçim çok zor oldu." dedi.
"200 TL gelen su faturası bu ay 475 TL oldu, bu rezillik nedir?"
Evde iki kişi olduklarını, böyle giderse artık evde banyo ve tuvalete de gidemeyeceklerini belirten Hasbiye Çakar, "200 TL gelen su faturası bu ay 475 TL oldu. Bu rezillik nedir? Bu duracağına önceki başkan dursaydı. Önceden dağlardan sularımız geliyordu, içiyorduk. Şimdi de içmeye paralı su alıyoruz. Üstelik dünya kadar faturalara para ödüyoruz. Bu rezillik nedir? Görülmemiş bir şey. Ulaşıma da zam yapmışlar. Artık emekliler ölsün. İnsanların derisini soydular. Bu nereye kadar gidecek, ben de bilmiyorum." şeklinde konuştu.
"Elektrik faturasından daha fazla su faturası gelir mi?"
Son zamlardan hiç iyi şeyler duymadığını ifade eden Sema Deniz, "Bir daha oy vermeyeceğim ve bir daha oy alacağını da düşünmüyorum. Elektrik faturasından daha fazla su faturası gelir mi? Bu ay 2 bin 500 TL su faturası geldi. BUSKİ’ye gittim, faturamızın numarasını değiştirmişler, bundan haberimiz yok. Biz faturayı ödüyoruz, biliyoruz. Gerçekten ise ödenmiyormuş. Zamla beraber bu ay gelen fatura bin 100 TL, eşim engelli olduğu için yüzde 30 indirimle 750 TL’ye düşmüş. Zam gelmeden önce su faturası 250-300 TL arası geliyordu. Sudan tasarruf etmek için merdiven ve balkonu yıkamıyorum, siliyorum. Evde üç kişiyiz; üç kişinin kullandığı su faturası mı? Daha yaz ayı gelmedi, bir temizlik yapmadık. İlk defa kendi düşüncemin dışında bir partiye oy verdim. Sonucunda bununla karşılaştık. Kesinlikle bir daha oy vermeyeceğim anlamına geliyor. Ulaşıma da zam yapmışlar. Üç kişi bir yere gittiği zaman düşünün ne kadar ücret ödüyor. Asgari ücret ve emeklilerin durumu ortadayken üstüne belediyeler de yük bindiriyor." dedi.
"300 TL’lik su faturası bin 300 TL'ye çıktı"
Yapılan zamların fazla olduğunu vurgulayan bir diğer vatandaş Bahri Pehlivan, "300 TL gelen su faturası bin 300 TL geliyor. Niye bu kadar oldu? Toplumu neden aydınlatmıyorlar? Toplumu aydınlatmanız lazım. Zammı bilgilendirmen gerekir. Metro ve otobüslere de zam geldi. Ulaşıma yüzde 45 zam yapmışlar. Belediyenin kendi sattığı BESAŞ ekmeğine de zam geldi. 12,5 TL’den 17,5 TL’ye çıkartmışlar. Bu zam çok, tepkimi koyuyorum. Bursa’nın suyunu satıyorlar, satmayın dışarıya. Belediye kullansın. Bursa’da mantar gibi su fabrikaları var. Milletin suyunu kime satıyorlar? Birileri para kazanıyor. Küçücük suya 15 TL ücret ödüyoruz. Denetleyen olması lazım. Hiçbir şey denetlenmiyor. İsteyen istediğine satıyor. Nasıl olsa serbest piyasa." diye belirtti.
"Ulaşıma gelen zam vatandaşı yürümeye zorluyor"
Yapılan zamları iyi bulmadıklarını dile getiren Kemal Törbücü, "Ülkemiz su olan bir bölgededir. Suya yapılan zamma tepkiliyiz. Yarı yarıya zam gelmiş faturalara. Normalde 300 TL ödediğim su faturası 750 TL geliyor. Bu zamlar Bursa’ya çoktur. Çıkın Bursa dağlarına, her taraf su. Aldığımız ücret belli. Bu zamlar bütçemizi zorluyor. Ulaşıma da zam yapmışlar. Elimizden geldiğince yürümeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
"İki yıldır ne iş yaptınız?"
İki yıldır haddinden fazla zam yapıldığını söyleyen Hüseyin Özdemir ise, "Bu kadar zam olmaması lazım. Bursa olarak susuzluk çekmememiz gerekir. Çünkü üç tane baraj var. Özellikle Çınarcık Barajı’na nehir akıyor. Ne diyor yeni yönetim? Arıtma yokmuş diyorlar. İndir suyu aşağıya, bağla arıtma var. Sizde iş yok demek ki. İki yıl oldu. Ne iş yaptınız? Hep zam yapıyorlar. Ulaşıma da zam yaptılar. Yazık, günah değil mi? Bir kişinin tek seferlik 50 TL vermesi olmaz." diye konuştu. (İLKHA)