-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,45% 0,09
-
EURO
51,02% -0,14
-
GRAM ALTIN
6327,67% -1,40
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Bursa’nın su kaynağı Uludağ alarm veriyor: Son 10 yılda kar örtüsü yüzde 50 azaldı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye genelinde yağışlar son 52 yılın en düşük seviyesine indi; Bursa’nın su sigortası Uludağ’da kar örtüsü son 10 yılda yüzde 50’ye varan oranlarda azalırken, artan sıcaklıklar kentin su güvenliğini ciddi biçimde tehdit ediyor.
Türkiye’de giderek azalan yağışlar ve artan sıcaklıklar su kaynakları üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri, son 52 yılın en düşük yağış miktarının kaydedildiğini ortaya koydu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 1 Ekim 2024 -30 Eylül 2025 dönemini kapsayan "2025 Su Yılı Raporuna" göre, Türkiye genelinde metrekareye düşen ortalama yağış miktarı 422,5 milimetre olarak ölçüldü. Bu miktar, uzun yıllar ortalamasının yüzde 26 altında kalırken, son 52 yılın en düşük yağış seviyesi olarak kayıtlara geçti.
Veriler, Bursa’nın en önemli su kaynağı ve "su sigortası" olarak nitelendirilen Uludağ’daki durumu da gözler önüne serdi. Artan sıcaklıklar ve düzensizleşen yağış rejimi, Uludağ’daki kar örtüsünde son 10 yılda yüzde 50’ye varan azalmaya neden oldu.
2015 yılında 266 gün boyunca karla kaplı kalan Uludağ zirvesinde kar kalınlığı 187 santimetreye kadar ulaşırken, 2024 yılında kar tutma süresi 100 günle sınırlı kaldı ve maksimum kar kalınlığı 93 santimetreye geriledi. 2025 yılının ilk altı ayında kar kalınlığı anlık olarak 131 santimetreye ulaşsa da, artan hava sıcaklıkları nedeniyle erime hızının yüksek olduğu bildirildi.
1970-2024 yıllarını kapsayan 55 yıllık dönemde Bursa merkezde ortalama sıcaklıkların 2 derece, Uludağ zirvesinde ise 3 derece arttığı belirlendi. Uzmanlar, bu artışın buharlaşmayı artırarak yağışların yeraltı sularını yeterince besleyemeden atmosfere karışmasına yol açtığına dikkat çekiyor.
Zirvede ölçülen yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının 30 milimetre altına düşmesi ve kar erimesinin hızlanması, Bursa’nın su güvenliği açısından risk oluştururken; yağış rejimindeki düzensizleşme ve sıcaklık artışlarının, önümüzdeki dönemde su teminini daha da zorlaştırabileceği ifade ediliyor.
Yetkililer, yaşanan kuraklık ve azalan su kaynakları nedeniyle vatandaşları su tasarrufu konusunda uyardı. Günlük kullanımda gereksiz su tüketiminden kaçınılması, tarımsal sulamada verimli yöntemlerin tercih edilmesi ve su kaynaklarının korunmasına yönelik önlemlerin artırılması çağrısında bulunuldu. (İLKHA)
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Yükleniyor







