• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Burun tıkanıklığı neden olur?

20 Ekim 2024, Pazar 14:14
20 Ekim 2024, Pazar 14:14
Burun tıkanıklığı neden olur?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kronik burun tıkanıklığı ciddi sağlık sorunlarına yol açarak yaşam kalitesini düşürüyor. Baş ağrımızın ya da sabahları yorgun uyanmamızın nedeni de burun tıkanıklığı olabilir.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal konu ile ilgili bilgiler verdi.

Gün içinde burundan geçen hava miktarı yaklaşık 10 bin litredir. Çocuk veya erişkin hemen herkes zaman zaman burun tıkanıklığı sorunu yaşayabilir. Çoğu zaman burun tıkanıklığı ciddiye alınmaz ve geçici çözümlerle halledilmeye çalışılır. Halbuki kronik burun tıkanıklığı uykusuzluk ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara neden olurken, uzun vadede ise kalp büyümesi gibi çok daha ciddi problemlere yol açabilir.

Soğuk algınlığı veya sinüzit gibi hastalıklar geçici süreli burun tıkanıklığı oluşturabilir ama bu durum sorun oluşturmaz. Burun iç kısım eğriliği yani deviasyon ya da burun etlerinin büyümesi gibi nedenlerle oluşan kronik burun tıkanıklığı ise uzun dönemde oksijen yetersizliğine neden olarak vücudu olumsuz etkiler. Akciğerlerimize yeteri kadar temiz hava gitmeyince oksijen-karbondioksid değişimi etkilenir, kanımız dokulara eksik oksijen götürür ve zamanla dokularda hasar gelişir. Kaliteli uyku uyuyamayan kişi de yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gelişir, yüksek tansiyonu takiben kalp de ritm bozukluğu başlar ve bir müddet sonra kalp büyür.

Kronik burun tıkanıklığı olan hastalardaki en önemli belirtilerden birisi de horlamadır ve kişi sabah uyandığında ağzında kuruluk hissi oluşur.

Burun iç kısım eğriliği (deviasyon ) genellikle travma sonrası gelişen burun orta bölmesinin eğriliği durumudur. Gebelikte anne karnında bile, bebeğin dönme hareketleri esnasında burun travmaya maruz kalabilir, doğum sırasında ve çocukluk dönemindeki darbelerde deviasyon gelişiminde rol oynar. Her deviasyon burun tıkanıklığına yol açmaz. Toplumda burun eti olarak bilinen konka adını verdiğimiz burun için yapıların şişmesi de oldukça sık rastlanan kronik burun tıkanıklığı sebeplerindendir. Kadınlarda adet dönemlerinde ve gebelikte yaşanan hormonal değişimlerde burun etlerinin şişmesine yol açar.

Kronik burun tıkanıklığının sebepleri arasında sürekli alerjiler de önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle alerjik zemine sahip hastalarda gelişen polip gibi yapılar burnu tamamen tıkayabilir. Burun tıkanıklığı burnu tahriş eden her türlü maddeye karşı gelişen reaksiyon sonucu da oluşabilir. En sık görüleni tütün dumanıdır. Bazı hastalar başarılı bir burun ameliyatı geçirseler dahi sigara içmeye devam ettikleri sürece tam olarak rahatlayamazlar. Olağandışı sebeplerden birisi de gastroözofajeal reflü hastalığı (GERD) dır ki; tedavi de mutlaka mide asidinin genize kadar kaçması önlenmelidir.

Eğer burun tıkanıklığının nedeni deviasyon ise tek çözüm ameliyattır. Kemik ve kıkırdak eğriliği düzeltildiği takdirde nefes sorunu düzelir. Artık oldukça konforlu ve rahat şekilde burun ameliyatlarını gerçekleştirebiliyoruz. Sanırım burun ameliyatlarını korkulan bir operasyon olmaktan çıkardık

Sık tekrarlayan sinüzit ataklarında ise öncelikle ilaç tedavisi ile iltihabı kurutup, sonrasında deviasyon, konka bülloza gibi anatomik problemleri ameliyatla hallediyoruz. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: burun tıkanıklığı neden olur?
Anahtar Kelimeler: burun tıkanıklığı neden olur?

Çin, düşük doğum oranlarına karşı tedbirler alacak

Antalya Teknokent’e 235 milyon liralık yeni Ar-Ge binası

Gaziantep’te haklarında 10 yıl hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

Diyarbakır’da camiler Ramazan’a hazır

HAKSİAD’ın Avrupa turu Hollanda ziyaretiyle tamamlandı

ABD Adalet Bakanlığı, Epstein dosyalarındaki isimleri Kongre’ye gönderdi

Pakistan'da otobüs ile tır çarpıştı: 11 ölü

Karadaği: Ümmetin birliği bugün fiili zorunluluk haline gelmiştir

Başkan Kaplan’dan Ramazan Çağrısı Alışverişimiz Yerel Esnaftan Yapalım

Batman'da direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü kaza yaptı

Brezilya’da yolcu teknesi battı: 2 ölü 7 kayıp

Batman'da park halindeki otomobil alev aldı

Fransız savcılar, Epstein dosyalarını incelemek üzere özel bir ekip kurdu

Meteoroloji’den fırtına ve toz taşınımı uyarısı

Bayraktar TB-3 NATO tatbikatında hedefi tam isabet vurdu

Zelenski’den seçim mesajı: Önce ateşkes ve güvenlik

Gazze’nin kuzeyinde çadıra İHA saldırısı: En az 8 şehid

Prof. Dr. Kansoy: Çocukluk çağı kanserlerinin üçte biri lösemi

EPDK’dan doğal gazda tüketiciye yeni haklar

Ticaret Bakanlığı operasyonlarda 85 bin 342 canlı hayvan ele geçirdi

Elazığ'da "Şehitler Gecesi" programı düzenlendi

İşgal rejimi, Batı Şeria'da Filistinlilerin zeytin ağaçlarını söküyor

Sahte savcı ve polis dolandırıcılığına operasyon: 22 tutuklama

Fırtına nedeniyle bazı feribot seferleri durduruldu

Akdeniz'de 4 büyüklüğünde deprem

Mersin’de "Şubat Ayı Şehadet Ayı" programı duygusal anlara sahne oldu

Bursa'da minibüs ve otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, fırtına ve çığ uyarısı

Samsun'da 4 büyüklüğünde deprem

Umut Kervanı İstanbul'da ikinci sosyal marketini dualarla açtı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çin, düşük doğum oranlarına karşı tedbirler alacak

Antalya Teknokent’e 235 milyon liralık yeni Ar-Ge binası

Gaziantep’te haklarında 10 yıl hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

Diyarbakır’da camiler Ramazan’a hazır

HAKSİAD’ın Avrupa turu Hollanda ziyaretiyle tamamlandı

ABD Adalet Bakanlığı, Epstein dosyalarındaki isimleri Kongre’ye gönderdi

Pakistan'da otobüs ile tır çarpıştı: 11 ölü