• BIST 100

    14864,84%0,67
  • DOLAR

    43,15% 0,25
  • EURO

    50,27% 0,03
  • GRAM ALTIN

    6194,18% 0,00
  • Ç. ALTIN

    10114,17% 0,41

Burun tıkanıklığı neden olur?

20 Ekim 2024, Pazar 14:14
20 Ekim 2024, Pazar 14:14
Burun tıkanıklığı neden olur?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kronik burun tıkanıklığı ciddi sağlık sorunlarına yol açarak yaşam kalitesini düşürüyor. Baş ağrımızın ya da sabahları yorgun uyanmamızın nedeni de burun tıkanıklığı olabilir.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal konu ile ilgili bilgiler verdi.

Gün içinde burundan geçen hava miktarı yaklaşık 10 bin litredir. Çocuk veya erişkin hemen herkes zaman zaman burun tıkanıklığı sorunu yaşayabilir. Çoğu zaman burun tıkanıklığı ciddiye alınmaz ve geçici çözümlerle halledilmeye çalışılır. Halbuki kronik burun tıkanıklığı uykusuzluk ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara neden olurken, uzun vadede ise kalp büyümesi gibi çok daha ciddi problemlere yol açabilir.

Soğuk algınlığı veya sinüzit gibi hastalıklar geçici süreli burun tıkanıklığı oluşturabilir ama bu durum sorun oluşturmaz. Burun iç kısım eğriliği yani deviasyon ya da burun etlerinin büyümesi gibi nedenlerle oluşan kronik burun tıkanıklığı ise uzun dönemde oksijen yetersizliğine neden olarak vücudu olumsuz etkiler. Akciğerlerimize yeteri kadar temiz hava gitmeyince oksijen-karbondioksid değişimi etkilenir, kanımız dokulara eksik oksijen götürür ve zamanla dokularda hasar gelişir. Kaliteli uyku uyuyamayan kişi de yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gelişir, yüksek tansiyonu takiben kalp de ritm bozukluğu başlar ve bir müddet sonra kalp büyür.

Kronik burun tıkanıklığı olan hastalardaki en önemli belirtilerden birisi de horlamadır ve kişi sabah uyandığında ağzında kuruluk hissi oluşur.

Burun iç kısım eğriliği (deviasyon ) genellikle travma sonrası gelişen burun orta bölmesinin eğriliği durumudur. Gebelikte anne karnında bile, bebeğin dönme hareketleri esnasında burun travmaya maruz kalabilir, doğum sırasında ve çocukluk dönemindeki darbelerde deviasyon gelişiminde rol oynar. Her deviasyon burun tıkanıklığına yol açmaz. Toplumda burun eti olarak bilinen konka adını verdiğimiz burun için yapıların şişmesi de oldukça sık rastlanan kronik burun tıkanıklığı sebeplerindendir. Kadınlarda adet dönemlerinde ve gebelikte yaşanan hormonal değişimlerde burun etlerinin şişmesine yol açar.

Kronik burun tıkanıklığının sebepleri arasında sürekli alerjiler de önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle alerjik zemine sahip hastalarda gelişen polip gibi yapılar burnu tamamen tıkayabilir. Burun tıkanıklığı burnu tahriş eden her türlü maddeye karşı gelişen reaksiyon sonucu da oluşabilir. En sık görüleni tütün dumanıdır. Bazı hastalar başarılı bir burun ameliyatı geçirseler dahi sigara içmeye devam ettikleri sürece tam olarak rahatlayamazlar. Olağandışı sebeplerden birisi de gastroözofajeal reflü hastalığı (GERD) dır ki; tedavi de mutlaka mide asidinin genize kadar kaçması önlenmelidir.

Eğer burun tıkanıklığının nedeni deviasyon ise tek çözüm ameliyattır. Kemik ve kıkırdak eğriliği düzeltildiği takdirde nefes sorunu düzelir. Artık oldukça konforlu ve rahat şekilde burun ameliyatlarını gerçekleştirebiliyoruz. Sanırım burun ameliyatlarını korkulan bir operasyon olmaktan çıkardık

Sık tekrarlayan sinüzit ataklarında ise öncelikle ilaç tedavisi ile iltihabı kurutup, sonrasında deviasyon, konka bülloza gibi anatomik problemleri ameliyatla hallediyoruz. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: burun tıkanıklığı neden olur?

Adana'da çok sayıda yol trafiğe kapatılacak

Gazze'de can kaybı 71 bin 409'a yükseldi

400 bin TL değerindeki beyaz eşya hırsızlığının şüphelileri yakalandı

Meteorolojiden 48 il için sarı kodlu uyarı: Çığ, fırtına, sağanak ve kar yağışı

Şirvan’da çığ alarmı: Köy yolu gece saatlerinde yeniden ulaşıma açıldı

ABD, Karayipler'de bir petrol tankerine daha el koydu

Kuzey Ege'de feribot seferlerine fırtına engeli

Erzurum’da 3 bin 623 araca mevzuata aykırı taşımacılıktan ceza uygulandı

ABD ve işgal rejiminin kışkırttığı İran'daki protestolarda camiler kundaklandı

AB'den Trump'ın uluslararası anlaşmalardan çekilme kararına kınama

Vali Vasip Şahin’den 10 Ocak İdareciler Günü mesajı

Ankara Valisi Şahin: Doğru ve güvenilir habercilik vazgeçilmezdir

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Uyuşturucuyla mücadelenin takipçisi olmaya devam edeceğiz

Ukrayna'da Oreşnik füzesi alarmı: BMGK'ya acil toplantı çağrısı

Yaban keçisi avlayanlara 4 ilde 3,9 milyon lira ceza kesildi

Dışişleri Bakanı Fidan: SDG 10 Mart mutabakatına uymalı

Kuzey Kore'den Rusya'ya "koşulsuz destek" açıklaması

Hindistan'da otobüs kazası: 9 ölü 40 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediyesi karla mücadelede 12 bin 768 kilometrede çalışmalarını sürdürüyor

Bursa’ya kuvvetli sağanak ve yüksek kesimlere kar uyarısı

Yetimler Vakfı soğuk kış gününde yetimlerini unutmadı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, AB yetkilileriyle görüştü

Belediye Başkanı Geçit: Basın, şehrin hafızasıdır

İşgal rejimi 90 günde bin 193 kez ihlal yaptı, 484 şehit

Yeni Zelanda'da onlarca balina karaya vurdu

talep ediyor. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğinden "KDV istisnası" açıklaması

Bakan Şimşek, enflasyon tahminini açıkladı

Diyarbakır’da buz tutan su kulesi tehlike saçıyor

Limanlarda aralık ayı yük elleçlemesi 49,8 milyon ton oldu

Türkiye’den Batı Trakya’daki okul saldırısına kınama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana'da çok sayıda yol trafiğe kapatılacak

Gazze'de can kaybı 71 bin 409'a yükseldi

400 bin TL değerindeki beyaz eşya hırsızlığının şüphelileri yakalandı

Meteorolojiden 48 il için sarı kodlu uyarı: Çığ, fırtına, sağanak ve kar yağışı

Şirvan’da çığ alarmı: Köy yolu gece saatlerinde yeniden ulaşıma açıldı

ABD, Karayipler'de bir petrol tankerine daha el koydu

Kuzey Ege'de feribot seferlerine fırtına engeli