• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Çakmaktepe’nin gizemiyle Dünya Eyyübiye’yi konuşacak

GÜNDEM 28.09.2022 15:15:14 0
Çakmaktepe’nin gizemiyle Dünya Eyyübiye’yi konuşacak

Çakmaktepe’nin gizemiyle Dünya Eyyübiye’yi konuşacak

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, dünya arkeoloji tarihini değiştiren keşiflere ev sahipliği yapan Şanlıurfa’daki gizemli alanlardan biri olan ilçe sınırlarındaki Çakmaktepe arkeolojik kazı alanını ziyaret etti.
Bir yılı aşkın süredir devam eden kazı çalışmaları hakkında Çakmaktepe Kazı Başkanı Doç. Dr. Fatma Şahin’den bilgiler alan Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, belediye olarak ilçedeki kazı çalışmalarına destek olmaya devam edeceklerini ifade ederek, kazı başkanı Şahin ve ekibine teşekkür etti. Kuş’a ilgi ve desteğinden dolayı teşekkür eden Doç. Dr. Fatma Şahin, Çakmaktepe arkeolojik kazı alanının henüz ziyarete açılmadığını ancak Türkiye genelinde önemli arkeologların akınına uğradığını ve işbirliği teklifleri geldiğini söyledi. Çakmaktepe’nin, Türkiye’de, Anadolu’da ve bölgede keşfedilen en eski yapı olduğunu kaydeden Şahin, buranın Göbeklitepe’den daha eski bir tarihe sahip olduğunu, elde ettikleri bulguların fitolit analizlerinin devam ettiğini ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehmet Nuri Ersoy tarafından “Taş Tepeler” adıyla tüm dünyaya tanıtılan Şanlıurfa’daki 12 arkeolojik alandan biri olan Çakmaktepe’de şimdiye kadar ortaya çıkan bulgulara göre, bölgede yaşayan insanların beslenme ihtiyacını çok önceden çözdüğü ve yerleşik hayata geçtiği kanısına varılmıştı. İnsanlık tarihinin en eski dönemlerine ait gizemli yapıların yer aldığı Çakmaktepe’de şimdiye kadar ne amaçla kullanıldığı bilinmeyen ana kayaya oyulmuş çok sayıda büyüklü küçüklü yapı keşfedildi. Halen devam eden ve uzun yıllar sürmesi tahmin edilen Çakmaktepe’de, çok büyük bir insan topluluğunun yaşadığı, toplanma alanı olarak bir merkezi kullandıkları tespit edilmiş durumda. Göbeklitepe’den daha eski bir neolitik döneme tarihlenen Çakmaktepe’deki kazılarda, taşlaşmış sığır kafatasları ve içerisinde tavşan ayağı kemikleri, günümüzdeki koyunlardan çok büyük olduğu belirlenen koyun başları gibi kalıntılar ortaya çıktı. Dünyanın en büyük arkeoloji projelerinden birinin yürütüldüğü Eyyübiye ilçesine bağlı Bildim kırsal mahallesi yakınlarında bulunan Çakmaktepe arkeolojik kazı alanı ve çevresi, Çaykuyu yerleşimi ile birlikte 2863 sayılı yasa çerçevesinde 2021 yılında 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmişti.
Harbetsuvan, Çakmaktepe, Gürcütepe, Yenimahalle gibi tarih öncesi dönemlere ait önemli arkeolojik alanların yanında ilkçağ ve ortaçağa ait tarihi yapıların yer aldığı Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinin, yakın zamanda dünyanın en önemli tarihi kalıntılarının ziyaret edildiği bir merkez haline gelmesi bekleniyor.
[gallery ids=',44691,44692,44693']

Somali'de patlama: 11 ölü

Endonezya'da sel: Bir ölü 19 kayıp

95 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Silvan Yolunda Korkunç Kaza: İkisi Ağır 7 Yaralı!

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 53 bin 339'a yükseldi

Ürdünlü analist: Arap Zirvesi sonuçlarına güvenemeyiz; Filistin direnişinin kararlığına dayanmalıyız

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Aile bağlarının zayıflaması, gençleri duygusal ve yönlendirilmiş kararlara sürüklüyor

Yeryüzü Doktorları: Gazze'ye sağlık çalışanlarının ve insani yardımın girişine izin verilmeli

Milletvekili Ramanlı: Halkın sorunlarını yerinde görmeden çözüm olmaz

Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 125 milyon TL ceza

İşgalcilerin saldırılarında 3 gazeteci daha şehit oldu

Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem

Ambulansa yol vermeyen düğün konvoyuna ceza yağdı

Hindistan'da yangın: 17 ölü

Hindistan’da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi öldü

Alkollü sürücü şarampole devrildi: 4 yaralı

Meteoroloji’den kuvvetli yağış, rüzgar ve toz taşınımı uyarısı

Siyonist rejim Batı Şeria'nın ilhakına hukuki zemin hazırlıyor

Marmara ve Batı Karadeniz'de kuvvetli sağanak yağış uyarısı

İşgalciler Batı Şeria'da bir çocuğu katletti

Şanlıurfa'da ‘Gazze için nöbet’ programı düzenlendi

Adanalı gençler helal dairesinde bir araya geldi

Avrupa Konseyi Başkanı Costa: Gazze'deki sivil katliamı ve abluka derhal sona ermeli

Gazze Hükümeti: Son 48 saatte 200'den fazla şehit, 300 bin kişi zorla yerinden edildi

HAMAS: Sığınmacıların çadırlarını hedef alan saldırı, Netanyahu'nun faşist vahşetinin yansımasıdır

Siyonist rejim çadırlarda yaşayan sivilleri vurdu: Gazze’de gece yarısından bu yana en az 72 şehit

Hindistan'da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi öldü

Fas, Şam Büyükelçiliğini yeniden açacağını duyurdu

Rusya, Aleksandropol yerleşim birimini ele geçirdi

Almanya': Ukrayna’ya asker konuşlandırmaktan çok uzağız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ