• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,32% 0,25
  • EURO

    50,91% 0,21
  • GRAM ALTIN

    6470,55% -5,51
  • Ç. ALTIN

    11186,94% -2,43

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
Çalışanlar dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

Özel bir şirkette garson olarak çalışan genç, şube müdürünün 'ekmekleri büyük doğruyorsun, israf oluyor' sözüne öfkelenerek, 'çok biliyorsan gel sen yap' diyerek iş yerinden ayrıldı. İşveren, garson hakkında devamsızlık tutanağı tuttu. Garson, tazminat ödenmeden çıkarıldı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan davacı garson, tüm resmi tatillerde dini bayramlarda da çalıştığını, fazla mesai yapmasına ve genel tatilde çalışmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini, ayrıca yıllık izninin kullandırılmadığını ve izin alacağının da ödenmediğini öne sürdü. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, genel tatil alacağı ve fazla çalışma alacaklarını istedi.

Mahkemede ifade veren şirket sahibi ise, firmanın işletme müdürünün, öğle yemeğe esnasında adı geçen şahsa 'bu ekmekleri neden bu kadar fazla kesiyorsunuz? Yazık, israf oluyor' demesi üzerine, görev başında amiri olan şahsa 'çok biliyorsan sen yap diyerek' karşılık verdiğini ve tesisleri terk ettiğini iddia etti. Mahkeme, kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti. Kararı davacı garson temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; 'Somut uyuşmazlıkta dosyadaki bilgi ve belgelerden ve özellikle tanık anlatımlarından iş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir' denildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “İş yerlerinde çok sık çalışana müdür veya şefleri tarafından işin iyi yapılmadığı konusunda uyarılar gelir. Bazı durumlarda da çalışan kızarak sitemini ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ şeklinde dile getirir. Bu durumda işveren veya vekilleri çalışana ‘sen bize saygısızlık yapıyorsun. Sen bana bunu söylemezsin’ diyerek çalışanı işten çıkarabiliyor. Bu konulardan bir somut örnek ise yeni yaşandı. İş yeri vekili, çalışana ‘işi daha doğru yapmanı istiyoruz. Ekmekleri daha küçük kes. İsraf olur’ demesi üzerine çalışanda ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ diyor. Çalışan işten çıkartılıp tazminatı verilmiyor. Çalışanda soluğu mahkemede alıyor. Yargıtay ise, çalışanı haklı bularak tazminatlarını almasının hakkı olduğuna hükmediyor. Yani çalışanın ‘çok biliyorsan, sen yap’ sözü işveren açısından tazminatsız işten çıkarma sebebi değildir. Bu da somut bir olaydır” diye açıklık getirdi.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

HÜDA PAR İzmir İl Başkanı Yumlu'dan bayram mesajı

 İran'a yönelik savaş, plastik sektörünü derinden etkiliyor

Söylemez: Bayram, umudu ve kardeşliği diri tutan en güzel iklimdir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto ile görüştü

Gazze'ye saldırıda 4 kişi şehit oldu

Mardin’de onlarca yetim bayramlık elbiselerle sevindi

18 ilde dolandırıcılık ve bahis operasyonu: 118 şüpheli yakalandı

İstanbul’da zimem defteri geleneğiyle borçlar kapatıldı

Bilgisayardan felsefeye, Sepah'tan Meclis'e ve Güvenlik Kurulu'na: Ali Laricani

Şanlıurfa’da uzmanlardan bayramda sağlıklı beslenme uyarısı

Umut Kervanı'ndan bayram mesajı: Acı ve gözyaşı, yerini umut ve huzura bıraksın

Bursa protokolü bayramlaştı

İran, siyonistler için çalışan 97 casusu yakaladı

İstanbul’da kuvvetli sağanak ve fırtına uyarısı

Şanlıurfa’da maskeli saldırı: Bir kişi hayatını kaybetti

Bariyerlere çarpan otomobil takla attı: 2 yaralı

Elazığ’da yolcu otobüsünde metamfetamin ele geçirildi

İçişleri Bakanlığı: Bayram tatilinde ülke genelinde kapsamlı trafik ve asayiş tedbirleri alındı

Bayram tatilinde İstanbul istikametinde kamyon, çekici ve tanker kısıtlaması uygulanacak

Yetimler Vakfı’ndan Ramazan Bayramı mesajı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den Ramazan Bayramı mesajı

Türkiye- İran dışişleri bakanları görüştü

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Umut Kervanı Cizre'de Ramazan ayı boyunca yüzlerce aileye umut oldu

Şam'da alkol satışı kısıtlandı: Hedef, kamu ahlakının korunması

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever'den Ramazan Bayramı mesajı

ABD’den, İran’a saldırılarını devam ettirmek için 200 milyar dolarlık skandal talep

İzmir’de kumar oynayan 162 kişiye 1,8 milyon lira ceza

İTTİHADUL ULEMA'dan Ramazan Bayramı mesajı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

HÜDA PAR İzmir İl Başkanı Yumlu'dan bayram mesajı

 İran'a yönelik savaş, plastik sektörünü derinden etkiliyor

Söylemez: Bayram, umudu ve kardeşliği diri tutan en güzel iklimdir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto ile görüştü

Gazze'ye saldırıda 4 kişi şehit oldu

Mardin’de onlarca yetim bayramlık elbiselerle sevindi