• BIST 100

    11347,73%0,30
  • DOLAR

    40,83% 0,12
  • EURO

    47,84% 0,95
  • GRAM ALTIN

    4431,67% 0,84
  • Ç. ALTIN

    7119,18% 0,73

Çalışma ortamı bulamayan Semanur, “Konuk Evi Kız Yurdu” sayesinde Tıp Fakültesi hayaline kavuştu

29 Ağustos 2023, Salı 02:40
29 Ağustos 2023, Salı 02:40
Çalışma ortamı bulamayan Semanur, “Konuk Evi Kız Yurdu” sayesinde Tıp Fakültesi hayaline kavuştu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çalışma ortamı bulamayan Semanur, “Konuk Evi Kız Yurdu” sayesinde Tıp Fakültesi hayaline kavuştu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kırsalda yaşayan kız çocuklarına yönelik hizmet veren “Konuk Evi Kız Yurdu”nda eğitim gören Semanur Yalçın, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesine yerleşerek hayallerine kavuştu.
Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren 'Konuk Evi Kız Yurdu', eğitim ve öğretim sezonunda öğrencilere ücretsiz barınma ve eğitim imkânı sağladı.
Kırsalda eğitim imkânına ulaşmada zorluk çeken kız çocuklarına yönelik hizmet verilen yurtta, lise ve dengi okullardan mezun olan kız öğrenciler, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavlarına hazırlandı.
Dersliklerin yanı sıra kütüphane, bilgisayar ve satranç odası ile Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi’nin de yer aldığı yurtta alanında uzman öğretmenler, öğrencilere hafta içi ve hafta sonu olmak üzere 7 gün eğitim verdi.
Eğitimin ardından sınava giren “Konuk Evi Kız Yurdu” öğrencilerinden 18 yaşındaki Semanur Yalçın, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümüne yerleşerek hayalini gerçekleştirdi.
Lice ilçesine bağlı Yünlüce kırsal mahallesinde 5 kardeşi olan Semanur, evinde ders çalışma imkânı bulamayınca “Konuk Evi Kız Yurdu”na yerleşmeye karar verdi.
Ablaları Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri okuyan Semanur, onları örnek alarak Tıp Fakültesini kendisine hedef olarak belirledi.

'Evde ders çalışamıyordum'
Evde ders çalışma ortamı bulmakta zorluk çektiğini vurgulayan Semanur, şöyle konuştu:
“Köyde çalışmak çok zor, kışın çok soğuk, yazın sıcak oluyor. Geçimimizi hayvancılıkla sağladığımız için iş var. Burada annemlerle birlikte ahıra gidiyorduk. Yemek yapıyordum, evi süpürüyordum, bulaşık yıkıyordum. Kardeşlerim ayrıca amcamlarla beraber yaşadığımızdan dolayı kalabalık olduğu için evde ders çalışamıyordum.”
Konuk Evi Kız Yurdu’na yerleştikten sonra derslerine sıkı sıkıya çalıştığını anlatan Semanur, merkezin kendisine büyük katkıları olduğunu anlattı.

“Yurtta istediğim saatte ders çalışabiliyordum”
Semanur, şunları ifade etti:
“Yurtta tek kişilik odada kalıyordum, normal etüt saatleri dışında istediğim zaman ders çalışabiliyordum. Yurtta aile ortamı ve yardımlaşma vardı. Hocalarımız çok iyiydi. Kendi evimde işten dolayı doğru düzgün oturamıyordum. Yurtta ise istediğim saatte ders çalışabiliyordum. Hocalarımız da soru çözme konusunda çok yardımcı oluyordu. Haftada iki, üç kitap bitiriyordum.”
Hayalindeki tıp fakültesini kazanmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Semanur, doktor olarak memleketine faydalı olmak istediğini kaydetti.
Kız öğrencilere ders çalışması tavsiyesinde bulunan Semanur, kırsalda ders çalışma ortamı bulunmayan kızların Konuk Evi Kız Öğrenci Yurdundan faydalanmalarının başarılarını arttıracağını belirtti.
Kızı tıp fakültesi kazandığı için mutlu olduğu aktaran Feyzi Yalçın, “Evimiz kalabalık olduğu için ders çalışamıyordu. Kızımızı yurda gönderdik, çok memnun kaldık. Yoksa kızımıza imkân sağlayamazdık. Bize her türlü imkânı sundular. Allah razı olsun.” şeklinde konuştu.

Aile ortamında hizmet
Gençlik ve Spor Hizmetleri Şube Müdürü Bilal Şen, Konuk Evi Kız Yurdu’nun kırsalda okuma imkânı bulamayan kız çocuklarına yatılı eğitim hizmeti verdiğini söyledi.
Yurtta her yıl 120 kız öğrenciyi ağırladıklarını belirten Şen, konaklama, yeme, içme hizmetleriyle uzman eğitmenlerce öğrencileri üniversite sınavına hazırladıklarını anlattı.
Yurtta kalan öğrencilere sosyal aktiviteler kapsamında Gez-Gör etkinlikleriyle kentin tarihi ve kültürel mekânlarının da gezdirdiklerini ifade eden Şen, tiyatro, sinema, konser, kişisel gelişim seminerleri gibi bir çok sosyal aktivite yaptıklarını ifade etti.
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 20 öğrencinin köylerine döndüğünü aktaran Şen, kalan 100 öğrencinin 60’ının üniversite sınavında aralarında tıp, eczacılık, eğitim fakültelerinin de bulunduğu farklı bölümlere,40 öğrencinin ise ön lisans bölümlerine yerleştiğini kaydetti.
Şen, şöyle konuştu:
“Kırsalda evde ders çalışma ortamı bulamayan kızlarımız, genellikle evde 7, 10 kardeşle bir odanın içerisinde yaşıyor. Köylerde çocuklarımız ders çalışma ortamı bulamıyor. Konuk Evi Kız Öğrenci Yurdu, maddi imkânsızlıktan dolayı da kent merkezinde kalacak bir ev, ders çalışma imkânı bulamayan kızlarımız için çok önemli bir merkez. Yurdumuzda tüm hizmetleri kızlarımıza ücretsiz bir şekilde sunuyoruz. Çocuklarımıza aile ortamında, sıcak ve yemek hizmetlerinin kesintisiz yapıldığı çok güzel bir ortamda hizmet veriyoruz.”
Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Akademi Liseler ve Konuk Evi Kız Yurdu’nda eğitim gören 12. Sınıf ve liselerden mezun öğrencilerden 1041 öğrenci üniversiteye yerleşme başarısı gösterdi.

DSÖ: Gazze’de sağlık krizi nedeniyle binlerce hasta kritik durumda

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan Karabağ açıklaması

IAEA: Çernobil'de nükleer bir kazayı önlemek için azami dikkat edilmeli

Gazze'de bir gazeteci daha katledildi

Avrupa'da Batı Nil virüsü alarmı

Hindistan'dan ABD'nin yeni gümrük tarifelerine yanıt

Memur zammıyla ilgili Hakem Kurulu'nun ilk toplantısından sonuç çıkmadı

Mardin’de evlerinde ölü bulunan 3 kadın defnedildi

Malatya'da katliam gibi kaza: 4 ölü, 2 yaralı

Mardin'de seyir halindeki tır'da yangın çıktı

Dışişleri Bakanlığı: Cezasızlık israili pervasız kılıyor

e-YDS sonuçları açıklandı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Gazze müminler için iman ve izzet meselesidir

Binlerce yıllık ilmekler: Hasankeyf'te tiftik dokuma geleneği yaşatılıyor

Rusya Donbass'ta iki yerleşimi daha ele geçirdi

İstanbul Boğazı'ndan Gazze'ye selam gönderildi

Denizli'de orman yangını 

Kaldırıma bırakılan demir çubuklu molozlar küçük kızı yaraladı

ABD Büyükelçiliği önündeki Gazze nöbeti 3. günde de devam ediyor

UNRWA: Yardım girişine derhal izin verilerek Gazze’deki açlık durdurulabilir

Bingöl Umut Kervanı’ndan öğrencilere kırtasiye desteği

ABD'de bir tedarik tesisinde korkutan patlama

Gazze direniş güvenliğinden şehitlerle ilgili bilgilerin paylaşılmaması uyarısı

Çin'de yapımı devam eden köprü çöktü: 12 ölü, 4 kayıp

Kolombiya'da bombalı saldırı: 5 ölü, 36 yaralı

Hawaii adasındaki Kilauea Yanardağı'nda yeni patlama

ABD'de Erin Kasırgası etkili oluyor

İşgal rejimi Batı Şeria ve Kudüs baskınında 14 kişiyi alıkoydu

ABD'de otobüs kazası: 5 ölü

Siirt’te 2025-2026 eğitim-öğretim yılı hazırlık toplantısı yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


DSÖ: Gazze’de sağlık krizi nedeniyle binlerce hasta kritik durumda

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan Karabağ açıklaması

IAEA: Çernobil'de nükleer bir kazayı önlemek için azami dikkat edilmeli

Gazze'de bir gazeteci daha katledildi

Avrupa'da Batı Nil virüsü alarmı

Hindistan'dan ABD'nin yeni gümrük tarifelerine yanıt

Memur zammıyla ilgili Hakem Kurulu'nun ilk toplantısından sonuç çıkmadı