• BIST 100

    10787,69%-0,69
  • DOLAR

    36,66% 0,04
  • EURO

    40,08% 0,08
  • GRAM ALTIN

    3555,05% 0,54
  • Ç. ALTIN

    5677,11% 0,00

Çanakkale Köprüsü, 3 yılda 7 milyon araca hizmet verdi

GÜNDEM 18.03.2025 12:15:56 0
Çanakkale Köprüsü, 3 yılda 7 milyon araca hizmet verdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün son 3 yılda yaklaşık 7 milyon araca hizmet verdiğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, köprü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu ile yıllık toplam 25,3 milyar lira tasarruf edildiğini bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve 101 kilometrelik Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun, son üç yıldır Çanakkale Boğazı’nda kesintisiz karayolu ulaşımını sağladığını belirtti. Cumhuriyet’in 100. yılına atıfta bulunan 2 bin 23 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olduğunu vurguladı.

Dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü

Bakan Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün toplam uzunluğunun 3 bin 563 metre olduğunu, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte geçiş uzunluğunun 4 bin 608 metreye ulaştığını söyledi. Uraloğlu, köprünün 318 metre yüksekliğindeki çelik kulelerinin, Çanakkale Zaferi’ne ithafen inşa edildiğini ve Seyit Onbaşı’nın anısını yaşatan 16 metrelik top mermisi figürleriyle birlikte toplam yüksekliğin 334 metreye ulaştığını belirtti.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün dünyanın en uzun orta açıklıklı ikiz tabliyeli asma köprüsü olarak tarihe geçtiğini söyleyen Uraloğlu, projenin ulusal kalkınma hamlesinin önemli bir parçası olduğunu kaydetti.

Boğaz geçişi 6 dakikaya indi

Uraloğlu, Marmara Otoyol Ringini tamamlayan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu’nun en kritik geçiş noktası olan 1915 Çanakkale Köprüsü ile Çanakkale Boğazı’nda kesintisiz karayolu bağlantısı sağlandığını kaydetti. Boğaz geçiş süresinin 6 dakikaya düştüğünü belirten Uraloğlu, köprünün ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun akıllı ulaşım sistemleriyle donatıldığını da ifade etti.

Uraloğlu, projede kullanılan 225 bin 250 metre uzunluğundaki fiber optik iletişim altyapısı, olay algılama kamera sistemleri, meteoroloji ölçüm istasyonları ve acil çağrı sistemleriyle köprünün ve otoyolun en ileri teknolojiyle donatıldığını söyledi.

Yıllık 25,3 milyar lira tasarruf sağlıyor

1915 Çanakkale Köprüsü’nün son 3 yılda yaklaşık 7 milyon araca hizmet verdiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu sayesinde yıllık 24 milyar lira zamandan, 1,3 milyar lira akaryakıttan olmak üzere projenin toplamda yılda 25,3 milyar lira tasarruf sağladığını vurguladı. Çevreye zararlı karbon salınımını ise 81 bin ton azalttıklarını belirtti. (İLKHA)

Siirt'te kaybolduğu ihbarı yapılan genç, kimseye bildirmeden köyüne gitmiş

Büyükşehir Belediye meclisi mart ayı toplantıları sona erdi

Gazze'deki katliam Batman'da protesto edildi

Lübnan Hizbullah’ından Gazze saldırısı ilişkin açıklama

Molla Ünel: Siyonizm beşerî bir ideolojidir ve karşısında durmalıyız

Siirt'te Çanakkale Şehitleri yad edildi

Kudüs Tugayları'nın askeri sözcüsü Ebu Hamza şehid oldu

Malatya'da kayısıda ilaç kalıntısıyla mücadele toplantısı yapıldı

Borsada işlem gören 100 şirketin vergi borçlarının ertelendiği iddiasına ilişkin açıklama

Akademisyen Ceylan: İşgal rejiminin zulmü sürdürülebilir değil, hesabı sorulacaktır

Bozcaada ve Gökçeada feribot seferlerine fırtına engeli

Camileri süsleyen mahyalarda "aile" vurgusu

Yapıcıoğlu Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret etti

Erdoğan: israilin Gazze'de yeniden başlayan saldırıları kabul edilemez

Bakan Tunç: israilin cezasızlık zırhı kırılmalı ve sorumlular savaş suçlusu olarak yargılanmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hollanda Başbakanı Schoof ile görüşmesine ilişkin açıklama

HÜDA PAR’dan Gazze mesajı: Soykırımı durdurmak için somut adım atma zamanı!

Siirt’te kaybolan genç için arama çalışması başlatıldı

Gaziantep'te uyuşturucu ve silah operasyonu: 5 gözaltı

Milletvekili Demir Çanakkale Şehitleri için düzenlenen hatim programına katıldı

Siirt'te küçük yaş grubu için yeni Kur'an kursu açılıyor

Milletvekili Demir'den GİBTÜ Rektörü Demir'e ziyaret

Bakanlıktan tarımla ilgilenen gençler için özel program

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Fransa'daki AKPM Parlamento Başkanları Zirvesi'ne katılacak

Karın ağrısı sandı rahminden 7 kilogramlık tümör çıktı

Rengarenk bayram şekerleri tezgahlarda yerini aldı, peki şeker fiyatları nasıl?

"Genç Nida Hafızlık" yarışmasında Bursa birinci oldu

Siirt’te 11 yaşındaki çocuğun parmağı civataya sıkıştı

Erdoğan'dan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi mesajı

Mardin’de 18 Mart Çanakkale şehitleri çeşitli etkinliklerle anıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ