• BIST 100

    10060,50%-6,87
  • DOLAR

    36,78% 0,34
  • EURO

    40,17% 0,12
  • GRAM ALTIN

    3589,79% 0,29
  • Ç. ALTIN

    5759,68% 0,00

Çanakkale Şehitler Abidesi'nde anma töreni

GÜNDEM 18.03.2025 19:42:20 0
Çanakkale Şehitler Abidesi

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 110'uncu yılı, Çanakkale Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törenle anıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşen anma töreninde; Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve çok sayıda şehit yakını, gazi ve gazi yakınları katıldı.

"Çanakkale ruhu ilk günkü gibi diri"

Çelenk sunumu ve saygı duruşuyla başlayan programda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çanakkale'nin sadece bir savaş alanı değil, milletin özgürlük iradesini tüm dünyaya ilan ettiği bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Tarihin en şanlı destanlarından biri olan Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde bulunmaktan büyük bahtiyarlık duyduğunu ifade eden Yılmaz, "Bu zafer, milletimizin fedakârlık ve kahramanlık destanıdır. 'Çanakkale geçilmez' sözünü tarihe altın harflerle yazdıran aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve tazimle anıyorum." dedi.

Çanakkale'de kazanılan zaferin, ilerleyen yıllarda Kurtuluş Savaşı'nın ilham kaynağı olduğunu belirten Yılmaz, "Çanakkale, küllerinden doğan bir milletin birlik ve beraberlik ruhunun abideleştiği bir zaferdir. O ruh, bugün de ilk günkü gibi diri ve hep diri kalacaktır." diye konuştu.

"Savunma sanayinde Çanakkale ruhuyla ilerliyoruz"

Çanakkale'de yazılan destanın, vatanın kalbine yönelmiş bir tehdidin bertaraf edilmesi için verilen son savunma hattı olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Geçmişte parasını ödediğimiz halde çeşitli bahanelerle bizden esirgenen savunma sanayii ürünlerini bugün biz başka ülkelere ihraç eden bir konuma yükseldik. Türkiye, savunma sanayiinde devrim niteliğinde adımlara imza atarak dünyanın en büyük 11. savunma sanayii ihracatçısı konumuna ulaştı." dedi.

Çanakkale'de gösterilen dirayet ve fedakârlığın, Türkiye'nin bugünkü bağımsızlık ve istikbal mücadelesine de ışık tuttuğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu başarı trendi ile birlikte savunma sanayi ihracatımızı iki yıl içinde 10 milyar doların üzerine çıkararak, çift haneli ihracat yapan ülkeler arasına gireceğiz." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, barışın ve adaletin savunucusu olmaya devam edecek"

Küresel ölçekte artan jeopolitik gerilimlere rağmen Türkiye’nin barış diplomasisine önem verdiğini belirten Yılmaz, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde izlenen etkin diplomasi, ülkemizi uluslararası müzakerelerin ve barış arayışlarının önemli bir aktörü hâline getirdi. Çanakkale'de yedi düvele karşı nasıl mücadele verdiysek, bugün de ülkemizin birliği ve güvenliği için aynı kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz." dedi.

Programda bir konuşma gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale'nin yalnızca geçmişin değil, bugünün ve geleceğin de bir yol göstericisi olduğunu ifade etti.

"Çanakkale ruhu bugün de yaşıyor"

Ersoy, "Çanakkale Zaferi, milletimizin bağımsızlık ve onurunu korumak için neler yapabileceğinin en büyük kanıtıdır. Tıpkı Malazgirt'te, İstanbul’un fethinde ve Milli Mücadele'de olduğu gibi, bu topraklar için verilen mücadele, bugün de devam ediyor. Çanakkale'de emperyalist güçlere karşı verilen mücadelenin, sadece Türk milleti için değil, sömürge altında yaşayan pek çok halk için de ilham kaynağı oldu. Türkiye bugün dünya çapında adalet ve mazlumların hakkı için mücadele ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, dünyada yaşanan haksızlıklara karşı duruşumuz, Çanakkale ruhunun bir yansımasıdır." diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından şehitler için dualar edildi.

Şehitlik Defteri imzalandıktan sonra ise protokol üyeleri temsili şehit mezarlıklarına karanfil bıraktı.

Program sonunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurları Çanakkale Boğazı'nda geçit töreni gerçekleştirdi. (İLKHA)

Mardinli gençten Gazze için anlamlı bağış

Bingöl İl Müftülüğü yetimler için iftar programı düzenlendi

İç huzur ve hayat amacını bulma sürekli sevinç beklentisinden daha sağlıklı

Bayram hazırlıklarını tamamlayan esnaf, hareketlilik için bayramı bekliyor

Gazze'deki soykırım ve açlığa dikkat çektiler!

Öğrencilerden Gazze için anlamlı destek

MTSO Başkanı Sadıkoğlu: Faizsiz ve uzun vadeli kredi desteğine ihtiyaç var

Mardin'de sokak ortasındaki darp, cep telefonu kamerasına yansıdı

Elazığ'da siyonist işgal rejiminin Gazze'deki saldırıları tel'in edildi

Fidye ve fitre nedir, kimlere verilir ?

TAKE Projesi'ne bu yıl 679 milyon lira ödenek ayrıldı

Pazar esnafı Bağlar'da yeni güzergâh istiyor

Husumetlilerin tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 1 yaralı

İşgalcilerin Tulkarm ve Cenin'de saldırıları 2 aydır devam ediyor

Müftü Haliloğlu: İtikaf Peygamber Efendimizin yolundan gitmektir

Batman'da 15 yıl kesinleşmiş hapis cezası olan hırsızlık şüphelisi yakalandı

Elazığlı hayırseverden Gazze’ye anlamlı destek

BESO Başkanı Çiftçi: Batman esnafı, kırsal kalkınma desteklerinden faydalanabilir

BM’den siyonist rejime işgal uyarısı: Tüm faaliyetler derhal durdurulmalı

Bakan Şimşek: Piyasaların sağlıklı işleyişi için gereken her şey yapılıyor

Beyaz Saray önünde Trump ve Netanyahu'nun Gazze katliamı protesto edildi

Bahçeli'den İmamoğlu'nun Gözaltına Alınmasına İlişkin Açıklama: "Kimse Dokunulmaz Değildir"

Kızıltepe Umut Kervanı'ndan onlarca aileye gıda yardımı

Taşıt-kilometre istatistikleri açıklandı

İşgalcilerin Nablus saldırılarında şehit ve yaralılar var

Brent petrolün varili 70 dolar seviyesinde

Yetimler Vakfı yüzlerce yetimi bayramlıklarla sevindirdi

Gaziantep Kudüs Platformu: Gazze saldırıları insanlık vicdanına karşı işlenmiş suçtur

Batmanlılardan kan bağış kampanyasına büyük destek

Destanın 110. yıldönümünde anma etkinliği düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ