• BIST 100

    10149,86%0,74
  • DOLAR

    35,32% -0,14
  • EURO

    36,80% 0,88
  • GRAM ALTIN

    3004,15% 0,13
  • Ç. ALTIN

    4852,18% -0,14

Çatalbaş: Araç alımındaki yeni uygulama ile engelliler yok sayılmıştır

RÖPORTAJ 30.12.2024 17:00:13 0
Çatalbaş: Araç alımındaki yeni uygulama ile engelliler yok sayılmıştır

Engelli bireylerin ÖTV muafiyetiyle 5 yılda bir araç alabilme hakkının 10 yıla çıkarılmasını değerlendiren Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, uygulama ile engellilerin yok sayıldığını ifade etti.

TBMM Genel Kurulu'nda Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Kanun teklifi ile birlikte engellilerin araç alımına ilişkin düzenleme de değişti.

Engelli vatandaşlar için ÖTV muafiyetli araç alımına yeni şartlar getiren düzenleme mecliste onaylanıp resmî gazetede yayımlandı.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle engelli araçları artık 5 yılda değil 10 yılda bir değiştirilebilecek. Ayrıca araçların yüzde 40 oranında yerli olması gerekecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli katkı oranını yarısına kadar indirmeye veya iki katına kadar artırmaya yetkisi bulunacak.

"Uygulama ile araç alım hakkımız fiilen yok sayılmıştır"

Söz konusu kararı İLKHA muhabirine değerlendiren Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, "ÖTV muafiyetinin 10 yıla çıkartılmasıyla ilgili olarak engelli kamuoyunda ciddi bir rahatsızlık meydana gelmiştir. Ancak bunun altyapısı bir yıl önceden başlıyor. Kamuoyu oluşturmaya çalıştılar ve haksız yere, araç alan engelleri bahane ederek buradan denetimleri sıkı yaparak bunu önlemeleri mümkünken gerekli olan denetim yapılmayıp bir algı oluşturuldu. Bu algı üzerinden de şu anda 10 yıla çıkartıldı. Sadece 10 yıla çıkartılmaya da kalmadı, güvenlikli engellilerin daha rahatlıkla kullanabilecek olduğu araçlarda kapsam dışına bırakıldı on yıl bir araçla birlikte akraba olarak yaşamaya engeller mecbur edildi. Çünkü bu araçlar 5-6 yıldan sonra amortisman giderleri ciddi oranda artacak olduğu için engellilerin bunu ikame etme şansları da ortadan kalkmış oldu. Dolayısıyla günün sonundaki sonuç 'evet size böyle bir hak veriyoruz, 10 yılda bir kullanabilirsiniz ama kullanma şansınız fiilen ortadan kalkmış oldu' denilmiş olunuyor." dedi.

"Belirlenen araçlar engellilerin işine yaramayacak"

ÖTV muafiyeti ile 10 yılda bir alınabilecek araçların yerlilik oranının da yüzde 40'a çıkarıldığını, böylece yalnızca 4 marka ile tercihlerinin sınırlandırıldığını aktaran Çatalbaş, "Burada verilen 4 markanın araçları yüzde 40 yerlilik oranı aranıyor ama bu araçlar maalesef 5-6 yıldan sonra rahatlıkla bize masraf çıkartabilecek, kullanım olarak da bizi zorlayacak olan araçlar. 68 kiloluk akülü tekerlekli sandalyeyi bu aracın neresine yerleştireceğiz? Engelliler daha çok SUV araçlar veya geniş araçlar alıp tercih ediyordu. Böylece akülü arabalarını rahatlıkla yerleştirip rahatça yolculuk yapabiliyorlardı. Şimdi ÖTV muafiyeti ile verilen araçların geneli binek araçlar. Bu araçlar hiçbir şekilde ortopedik engellilerin, özellikle akülü araç kullananların işine yaramayacak. Diğer taraftan da yatalak olan engellerimiz var. Yatalak olan engelliyi bu aracın neresine yatıracağız, nasıl seyahat ettireceğiz? Buna aklımız ermedi. Bu kararı aldıran sevgili bürokratlarımız buna nasıl akıl erdirdiler, nasıl yol çizdiler bilemiyoruz! Ancak bürokrasinin zaten uzun yıllardır bu konuyla ilgili rahatsızlıkları vardı. Siyasiler de bir şekilde bu rahatsızlıklarına alet ettiler. Siyasilerimizin de bunların oyununa geldiğini düşünüyorum."

Engellilerin sorunları görmezden mi geliniyor?

Araç alımlarında çıkarılan kararın tekrar 5 yıla indirilmesi ve engellilerin hayatlarını kolaylaştıran araçların alınabilmesine olanak sağlanması gerektiğini vurgulayan Çatalbaş, hem araç alımında hem de hayatın diğer alanlarında engellilerin yaşadığı problemleri şu şekilde dile getirdi:

"Zaten maddi bir sınır koydunuz. Bunun üzerine ekstradan bunu koymak, resmen 'siz bunu kullanmayın, sizi yok sayıyoruz' demek oluyor. O zaman bunu komple kaldırın. Engelli ayaklarıyla ilgili yine aynı sıkıntılarımız devam ediyor. Orada da eve giren kişi başı para barajı konuldu. O da bizim birçok engellimizin hayatını felç etti. Bir engellinin yaşadığı evde asgari ücretle çalışan bir kişi varsa engelli aylığından istifade edemiyor. Evde bakımda da aynı sıkıntımız vardı. Evde bakım aylıklarında da yine kişi başı para barajı vardı. O da yine birçoğunun bu engelliye bakanların bakım paralarının kesilmesine yol açtı. Yine engelliye bakan engelli yakınlarının sosyal güvenlik çatısı altına alınması konusunu her seferinde bunu dile getiriyoruz. Devlet burada aynı zamanda suç işliyor. Çünkü devlet, 'sen engelline sahip çıkıp bakıyorsun, sana aylık veriyorum ama seni kaçak çalıştırıyorum' diyor. Engelliye baktığı için para verip bir istihdam oluşturuyorsun. Peki, bunun sigortası ödenmeyecek mi? Yarın öbür gün engelli öldüğünde, ki genelde kadınlarımız sahip çıkıyor, bu kadıncağızımız ortak kalmayacak mı? Bunu defaatle söylüyoruz ama bir çözüm üretemiyoruz. Eğer bizler bütçede açık verilmesine yol açıyorsak o zaman bize hiçbir şey verilmesin, bu bütçenin açığı da kapansın. Ancak ülke insanımız ekonomik şartlardan dolayı inim inim inlerken en çok engelli camiası bu ekonomik sıkıntılardan etkileniyor. Çünkü engellilerin yüzde 80'i Türkiye sosyoekonomik yapısının altında. Bu neden görmezden geliniyor? Neden fark edilmiyor? Yoksa fark ediliyor da yok mu farz ediliyor? Sıkıntılarımız ciddi… Siyasilerden istediğimiz bize hakça, adil bir şekilde, bizi kimseye muhtaç etmeyecek şekilde davranmalarıdır. Eğer devlet babaysa o zaman baba bu evlatlarına sahip çıksın." (İLKHA)


Pakistan’da yolcu otobüsü devrildi: 6 ölü, 26 yaralı

Kocaeli'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Çanakkale açıklarında 22 düzensiz göçmen yakalandı

İran'da 5,2 büyüklüğünde deprem

Rusya: Donetsk'te Kurahovo'yu ele geçirdik

ABD'de ağır kış şartları etkili oluyor

Ermenistan'dan Azerbaycan mevzilerine saldırı

Hatay'da bir mahallede kuduz karantinası

Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası toplumun israil üzerindeki baskıyı artırması gerekir

Kanada Başbakanı Justin Trudeau istifa etti

İnşattan düşen işçi yaralandı

Elektrik akımına kapılan işçi yaralandı

Avusturya'da koalisyon görüşmeleri yeniden başlayacak

Macaristan ve Çekya, Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açtı

Denizli'de trafik kazası: 2 ölü

Feribot seferlerine fırtına engeli

Mide-bağırsak enfeksiyonları arttı: Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları

Adana'da "İl İstihdam Ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı" gerçekleştirildi

Avusturya Cumhurbaşkanı, Özgürlük Partisi'ne hükümeti kurma yetkisi verdi

Tokur: Memuru emeklisi mutlu olmayan ülkenin mutlu olması mümkün değildir

Gaziantep'te silah kaçakçılığı yapan 11 kişi hakkında işlem yapıldı

Uzmanlar, öfke için "itfaiyeci modelini" öneriyor

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 16 gözaltı

Vatandaşlar: Aile hekimlerinin 5 günlük iş bırakma eylemi sadece bizleri mağdur ediyor

Ofis hayatı, kas ve iskelet sisteminde çeşitli sorunlara neden olabiliyor!

Sağlık çalışanları: Sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz

Bursa’da aile hekimlerinden iş bırakma eylemi

Depremde yıkılan ve yeniden yapılan Evliyaoğlu Camii dualarla ibadete açıldı

Sağlık hizmetlerinde dijital dönüşüm

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ