EKONOMİ 11.05.2025 11:13:20 0

Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatında 1 milyar dolar aşıldı

Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatında 1 milyar dolar aşıldı
Haberi Sesli Oku

 Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirde 2024/25 sezonunun geride kalan diliminde ihracat yüzde 9’luk artışla 924 milyon dolardan 1 milyar 5 milyon dolara yükseldi.

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı yüzde 10’luk artışla 360 milyon dolardan 396 milyon dolara ulaşırken, kuru incir ihracatı yüzde 28’lik artışla 228 milyon dolardan 292 milyon dolara ilerledi.  Geçen sezonki ihracat tutarının yüzde 6 gerisinde kalan kuru kayısıdan elde edilen döviz tutarı 317 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Miktar bazında ihracat yüzde 16 geriledi

Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatı döviz bazında yüzde 9 artarken, miktar bazında yüzde 16’lık düşüş yaşadı. Ege İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre 2023/24 sezonunda Türkiye, 269 bin tonluk kuru meyve ihraç etmişken, 2024/25 sezonunun aynı döneminde 226 bin tonluk kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihraç etti.

Türkiye dünyanın kuru meyve ambarı

Türkiye’nin Dünya kuru meyve ambarı olduğunu dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, bin bir emekle üretilen kuru meyvelerin dünyanın dört bir tarafına ihraç edilerek katma değere dönüştürüldüğünü söyledi.

 Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı ürünler kategorisinde yer alan çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin hem ihraç pazarlarında hem de Türkiye’de tüketiminin artması için çaba gösterdiklerini anlatan Işık, “Sağlıklı nesiller için sağlıklı kuru meyvelerimizin tüketiminin artması için var gücümüzle çalışıyoruz. Üreticilerimiz kaliteli ve gıda güvenliği sağlanmış kuru meyveleri üretirken bizler Fuarlar, URGE Projeleri ve TURQUALITY Projeleri, ticaret heyetleri ve alım heyetleriyle kuru meyvelerimizi pazarlıyoruz. 7’den 70’e her nesil kuru meyvelerimizi gönül rahatlığıyla tüketebilir” diye konuştu.

Soğuk hava ve dondan etkinelen üzüm ve kayısı üreticisi ve işletmelerin yaraları sarılmalı

Mart ve Nisan aylarındaki soğuk havalar ve don olayı sonrasında kayısı ve üzüm bölgelerinde önemli kayıplar oluştuğunu aktaran Başkan Işık, şöyle devam etti: “36 ilde yaşanan ve son yılların en büyük kayıplarına neden olan don olayı sonrasında Devletimizin şefkat elini kayısı ve üzüm üreticilerimize ve işletmelerimize uzatmasını ve desteğini arttırmasını bekliyoruz” dedi.

Kuru Üzümümüzü en çok İngilizler, kuru incir ve kuru kayısımızı Amerikalılar talep etti

Türkiye’den en çok çekirdeksiz kuru üzüm ithal eden ülke 117 milyon dolarlık tutarla İngiltere olurken, Hollanda 48,5 milyon dolarlık taleple zirve ortağı oldu. Almanya 38,4 milyon dolarlık üzüm ithal ederek adını üçüncü sıraya yazdırırken, İtalya’ya 35 milyon dolarlık, Fransa’ya 25 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihraç edildi.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 6 gıda birliğinin ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin Pazar payını artırmak için 6 yıldır sürdürdükleri Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi sonrasında kuru kayısı ve kuru incir ihracatında ABD lider konuma yükseldi. 2024/25 sezonunda 1 Ağustos 2024-3 Mayıs 2025 tarihleri arasında ABD’ye kuru kayısı ihracatı 56,4 milyon dolara ulaştı.

Fransa 26 milyon dolarlık, Almanya 25 milyon dolarlık Türk kuru kayısısı ithal ederken, bu ülkeleri 14 milyon dolarla Avustralya ve 12,5 milyon dolarla İngiltere izledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Türk kuru incirine olan talebini yüzde 48’lik artışla 43 milyon dolardan 64 milyon dolara taşıdı ve zirvede yerini sağlamlaştırdı. Türkiye’nin kuru incir ihracatında geleneksel pazarlarından Fransa 35,3 milyon dolarlık kuru incir ithalatıyla ikinci olurken, üçüncü basamakta 34 milyon dolarla Almanya yer aldı. Türkiye, İtalya’ya 13,4 milyon dolarlık, Kanada’ya 12,7 milyon dolarlık kuru incir ihraç etti. (İLKHA)

Seyir halindeki tır yanarak kullanılamaz hale geldi

Petrol fiyatlarında sınırlı geri çekilme: Brent 66,24 dolarda

Trump yeniden Riyad’da: Önce para, gerisi teferruat…

AK Parti Teşkilat Akademisi Başladı: Şansi ve İlçe Başkanları eğitimde

Beşevler Mahallesi pırıl pırıl oldu

Batman Belediyesi’nden Çölyak Hastalarına anlamlı destek

Eczacılar: Sıklıkla değişen kurallar mesleğimizi zorluyor

Gaziantep’te 13 ayrı suçtan aranan şahıs yakalandı

Genç Devlet Hastanesi’nde bir ilk

Bingöl'de ilkokul öğrencilerine trafik güvenliği eğitimi

GAİB Başkanı Kadooğlu: Güneydoğu'nun 4 aylık hububat ihracatı 1,2 milyar dolar

Siirt’ten kutsal yolculuk başladı: 92 hacı adayı dualarla uğurlandı

Batman'da genel anestezi ile diş tedavisi devam ediyor

Bingöl-Erzurum yolunda mayıs ayında kar yağışı

Dünyanın ilk mağara kütüphanesi

Şanlıurfa’da okul servisi ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

Bingöl Üniversitesi öğrencilerinden Gazze’ye 200 bin TL bağış

Siyonist zulüm Körfez-ABD Zirvesi'nde gündemin ilk sırasında

Memur-Sen’den toplu sözleşme öncesi aile ve kadın odaklı talepler

Batman Üniversitesi öğrencilerinden Gazze için yardım kermesi

Vanlı minik Ammar'dan Gazze’ye anlamlı bağış

Ortalama hanehalkı büyüklüğü 3,11 oldu

Erakın: Eczacılar krediyle ayakta kalıyor, yerli ilaç sanayi hızla desteklenmeli

Ensarullah, 24 saat içinde üçüncü kez işgal havalimanını hedef aldı

Aracın yakıt deposunda 93 litre sıvı uyuşturucu ele geçirildi

Tavuk eti üretimi arttı

Ticari süt işletmelerince 1 milyon 15 bin ton inek sütü toplandı

İran: ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımları nükleer görüşmelerle bağdaşmıyor

İşgalciler, Cenin'i haritadan silmeye çalışıyor: 600 ev yıkıldı, 22 bin kişi yerinden edildi

Ziraat Odası Başkanı Aydiş: Türkiye'nin kalıcı bir tarım politikasına ihtiyacı var

Yükleniyor