-
BIST 100
16241,07%1,80
-
DOLAR
44,20% 0,08
-
EURO
50,98% 0,24
-
GRAM ALTIN
7118,39% 0,14
-
Ç. ALTIN
11584,42% 0,43
Cenin'de Siyonist saldırıların üzerinden bir yıl geçti: Yerinden etme, yıkım ve kısıtlamalar sürüyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Bugün, işgalci siyonistlerin Batı Şeria'da Cenin şehri ve kampına yönelik onlarca şehit, yüzlerce yaralı, geniş çaplı altyapı tahribatı ve etkileri bugün hala devam eden insani, ekonomik ve eğitim krizine yol açan ve devam eden saldırılarının birinci yıl
Bir yıllık siyonist saldırılar sürecinde, işgal kuvvetleri Cenin şehrinde 62 sivili şehit etti, 300'den fazlasını yaraladı, ayrıca şehir, ilçe kasabaları ve köylerine yönelik günlük baskınları yoğunlaştırdı. İşgal kuvvetleri, kampın tüm girişlerini tamamen kapatıp girişi yasaklayarak, kampın sokaklarında ve mahallelerinde günlük olarak yıkım ve yerle bir etme faaliyetlerini sürdürüyor.
Esirler Kulübü dün yayınladığı bildiride, işgal kuvvetlerinin geçen yıl 21 Ocak'tan bu yana Cenin şehrinden yaklaşık 1470 vatandaşı esir aldığını, evlere baskın düzenleyip bazılarını askeri kışlalara dönüştürerek ve halkı evlerini boşaltmaya zorlayıp günlük esir alma furyasını sürdürdüğünü belirtti.
Yerel kaynaklara göre, işgal kuvvetleri dün gece Cenin'in güneyindeki Acce ve batısındaki Yamun kasabalarında çok sayıda sivile yönelik baskın ve sorgulama furyası başlattı. Ayrıca salı akşamı Berkin kasabasından yaklaşık 20 sivil bir gün boyunca alıkonulduktan tuttuktan sonra serbest bırakıldı.
Cenin Belediyesi'ne göre, işgal kuvvetleri Cenin kampı içinde yaklaşık 300 konutu tamamen yıktı, kamp içinden ve çevresinden yaklaşık 22 bin sivili yerinden etmeye zorladı. Kampın görünümünü kökten değiştirmeye devam ederken, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) ofislerini kapatıp halkın hizmet ve eğitim almasını engelleyerek, kurumun kamplardaki rolüne son vermeyi hedefliyor.
Cenin Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Beşir Matahen, saldırının ilk bölümünde şehrin doğrudan kayıplarının yaklaşık 320 milyon dolar olduğunu doğrulayarak, saldırının altyapıda, yollarda ve kamu hizmetlerinde büyük tahribata yol açtığını ve bunun il genelinde halkın yaşamını doğrudan etkilediğini belirtti. Matahen, süregelen iyileşme çabalarına rağmen saldırının etkilerinin bugün halen açıkça görüldüğünü ifade etti.
Öte yandan, Cenin Ticaret Odası, geçen yılın il için ekonomik açıdan en zor yıllardan biri olduğunu bildirdi. Saldırının ilk altı ayında şehir merkezinin tamamen kapalı olduğu gün sayısı yaklaşık 74'e ulaştı ve bu durum ticaret sektöründe ağır kayıplara yol açtı.
Oda Başkan Yardımcısı Muhammed Kamil, tüccarların dükkanlarını açamadan dört buçuk ay kira ödemek zorunda kaldığını, bu nedenle malların stoklandığını ve bir kısmının bozulduğunu açıkladı. Kamil, günlük baskınların dükkan sahiplerini akşam saat 17:00'de kapanmaya zorlaması nedeniyle ekonominin bugün halen büyük baskı altında olduğunu ve bu durumun şehir içindeki alışveriş hareketliliğinin yaklaşık yüzde 10'unun kaybı anlamına geldiğini ekledi.
Eğitim alanında, saldırılar kamp içindeki UNRWA okullarının yanı sıra çevresindeki iki devlet okulunun da kapanmasına yol açtı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün merkezinin Berkin kasabasına taşınması, yerinden edildikleri bölgelere göre ildeki okullara dağıtılan öğrencilerin düzenini doğrudan etkiledi.
Kampın kapanması, Cenin Devlet Hastanesi'nin çalışmasını da etkiledi. İşgal kuvvetleri, hastanenin kamp girişi yakınındaki bir girişini toprak barikatlarla kapattı; bu durum hasta ulaşımını engelledi ve ambulansların hastaneye gidiş geliş hareketini zorlaştırdı.
Saldırıların ve günlük baskınların sürmesiyle birlikte, Cenin kampı ve sakinleri on yıllardır görülmeyen en zor insani, ekonomik ve eğitim koşullarıyla karşı karşıya. İhlallerin durdurulması ve sivil halkın korunmasının sağlanması için acil uluslararası müdahale talepleri sürüyor. (İLKHA)
Kenya'daki sellerde ölü sayısı 71'e yükseldi
Yetimler Vakfı Kadir Gecesi'nde de Gazze'yi unutmadı
Van TSO Başkanı Takva: Devam eden savaş şehir ekonomisini olumsuz etkiliyor
Diyarbakır'da çarşı ve pazarlarda bayram hareketliliği
Çocuklar bayrama tıraş olarak hazırlandı
Bayburt’ta göçmen kaçakçılığı operasyonu: 5 şüpheli yakalandı
Malatya Büyükşehir Belediye meclisi mart ayı toplantıları tamamlandı
Yetimler Vakfı’ndan Kadir Gecesi’nde Yemen’e iftarlık desteği
Tedavide sosyal medya uyarısı: Modaya değil, doktora güvenin
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirler camiler etrafında şekillenir
Kadir Gecesi camilerde yoğun katılımla ihya edildi
Bursa'da yapılan operasyonda çak sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi
Ateşkesin ardından Gazze'de 673 kişi şehit edildi
Elazığ'da yük treninde motor yangını paniği
Bakan Gürlek’ten Özgür Özel’e tepki: İddialar algı operasyonu
Gıda piyasaları komitesi toplandı: Arz güvenliği riski yok
"İşgal rejimi Kudüs üzerindeki stratejik emellerini gerçekleştirmeyi hedeflemekte"
Mescid-i Aksa'nın kapalı olmasına tepki gösteren kadınlardan Fatih Camii'nde sembolik eylem
Manisa’da uyuşturucu operasyonu: 22 şüpheli yakalandı
Türkiye-Kanada enerji iş birliği görüşmesi
Bayram öncesi şeker ve lokuma yoğun ilgi
Şanlıurfa’da bayramda toplu ulaşım ücretsiz olacak
79 ilde yasa dışı tütün operasyonu: 337 şüpheliye işlem
Malatya'da el emeği tatlılar bayrama hazırlanıyor
Ramazan Bayramı ulaşımı için ek otobüs seferleri
Almanya'da restoranda silahlı saldırı: 2 ölü
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Kanada Dışişleri Bakanı Anand ile görüştü
HÜDA PAR'dan mezhepçilik uyarısı: Bombalar Şii-Sünni ayrımı yapmıyor
İzmir’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 2,1 milyonu aştı
Bayramda aşırı şeker ve tatlı tüketimi diş sağlığını tehdit edebilir
Yükleniyor






