GÜNDEM 17.05.2023 11:10:07 0

Çeyrek asırlık usta tespih çeşitleri ve faydalarını anlattı

Çeyrek asırlık usta tespih çeşitleri ve faydalarını anlattı
Haberi Sesli Oku

Çeyrek asırlık usta tespih çeşitleri ve faydalarını anlattı

MARDİN (İHA) – Mardin’de tespih ustası Vasfi Bulut, çeyrek asırdır başta kehribar olmak üzere değerli malzemelerden çeşit çeşit tespih işliyor. Bulut, fiyatı 50 liradan 100 bin liraya kadar olan kehribar tespihinin ise kullanıcısına şifa sağladığını söyledi.
Mardin’de yaşayan 55 yaşındaki Vasfi Bulut, 25 yıldır başta kehribar olmak üzere değerli taşları el emeği göz nuru ile işleyerek, fiyatı 50 liradan 100 bin liraya kadar olan tespihler üretiyor. En değerli kehribar malzemesinin Baltık Denizi taraflarından gelen nesli tükenmekte olan reçine olduğunu dile getiren Bulut, doğal reçineden kehribar tespihinin sarılık hastalığının düşmanı olduğunu kaydetti. Kehribarın bir tutku olduğunu söyleyen Bulut, “Her kehribar da kehribar değildir. Önemli olan Baltık Denizi taraflarından gelen nesli tükenmekte olan bir reçinedir. O kehribardır, diğerleri insan yapımıdır, yani dökülmüş bir malzemedir” dedi.
1940’lı yıllarda Almanya’da dökülmüş iki grup kehribar olduğunu aktaran Bulut, “Birisi katalin, birisi Osmanlı sıkma kehribar dedikleri malzemedir. Ama kökenine bakılınca dökülmüş bir malzemedir. Fenol denilen bir malzeme katılıyor. Malzemeye koku ve renk veriyor. Eski oyun zarlarından yapılan tespihler var. 1940 yılında dökülenler var. Önemli olan Baltık Denizi tarafından gelen kehribarlardır. Reçine doğal olduğu için çok farklıdır, her zaman daha iyidir” şeklinde konuştu.
Kehribarın pek çok hastalığın şifa kaynağı olduğunu ileri süren Bulut, “Sarılık hastalığının bir numaralı düşmanıdır. Kehribarı kullanan insanlarda milyonda bir Hepatit B ve C görülür. Yabancı turistten çok yerli turistin ilgisini çekiyor. Oltu taşı da doğal bir taştır, en az kehribar kadar faydalıdır. O da strese iyi gelir” diye konuştu.
Mercanın asla ölmeyen bir madde olduğunu belirten Bulut, “Deniz altından çıkarılan canlı mercanlar var. Mercanlar asla ölmez, taşlaşmış ama ölmemiş, avucunuza aldığınızda tıpkı bir atardamar gibi atar. Ama sentetikleri pek bir fayda etmez. İlk özelliği dezenfektandır ve kuka elde mikrop barındırmaz. Mikrobu insanın vücudundan alıp dışarı atar’’ ifadelerini kullandı.

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı

Irak’ta genel seçimlerin tarihi belli oldu

İran’da maden kazası: 7 ölü

Meksika’da kuş gribi nedeniyle ilk ölüm kayıtlara geçti

Beton pompası aracına sıkışan işçi ağır yaralandı

Rusya'nın enerji tesislerine saldırı

ABD, Çin’e yönelik tarifeleri yüzde 125’e yükseltti

Mısır'da 4 katlı bina çöktü: 4 ölü

ASİM'den Portakal Çiçeği Karnavalı'na tepki

TÜBİTAK 2209-A Programı kapsamında AİÇÜ'nün 48 projesi kabul edildi

Kontrolden çıkan otomobil direğe çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Hindistan'da yıldırım çarpması nedeniyle 8 kişi öldü

Avrupa Birliği’nden ABD'ye "tarife" misillemesi

Çanakkale'de şap nedeniyle karantina

Bingöl’de dolu yağışı sonrası köyü sel bastı

Bingöl’de ceviz büyüklüğünde dolu yağdı

Etna Yanardağı yeniden kül ve lav püskürttü

Kars'ta trafik kazası: 7 yaralı

Akdeniz'de 3.6 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanı Fidan, Şilili mevkidaşı van Klaveren ile görüştü!

Almanya'da koalisyon hükümeti için anlaşma sağlandı

Meteorolojiden bazı iller için sağanak uyarısı

Malatya'da Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi

Ensarullah, Tel Aviv ve ABD savaş gemisini hedef aldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Kalbimiz acı çeken Filistinli kardeşlerimiz için atıyor

“Direniş Önderi Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem)”

Mardin’de başından vurulmuş halde ölü bulunan kişi toprağa verildi

Siirt’te "Gazze İçin Dua Vakti" etkinliği

İşgalcilerin Şucaiye'deki katliamında şehit sayısı 35'e yükseldi

Mevlid-i Nebi Etkinliğine davet için Batman’da broşür dağıtıldı

Yükleniyor