Cezasızlık algısı toplumsal bağları zayıflatıyor!

Tarih: 20.05.2025 17:24 Güncelleme: 20.05.2025 17:24
Cezasızlık algısı toplumsal bağları zayıflatıyor!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Cezasızlık duygusunun, toplumda adaletsizliğin yaygınlaştığı ve suçların karşılıksız kaldığı bir algı oluşturduğuna belirten uzmanlar, bu durumun, bireylerde çaresizlik, öfke, güvensizlik ve umutsuzluk gibi olumsuz duygulara neden olduğunu söylüyor.

İnsanların, şiddet olaylarına karşı duyarlılık geliştirmek yerine, zamanla bu tür olaylara duyarsızlaşarak şiddeti kabullenebilir şekilde algılayabileceklerine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, cezasızlık algısının toplumda neden olduğu olumsuz durumlardan bahsetti ve bu algının kırılmasında hem bireysel hem de liderlik düzeyinde yapılabilecekleri açıkladı.

Cezasızlık duygusu, toplumsal dayanışmanın azalmasına yol açabilir!

Cezasızlık duygusunun, toplumda adaletsizliğin yaygınlaştığı ve suçların karşılıksız kaldığı bir algı oluşturduğuna dikkat çeken Taşkın, “Bu durum, bireylerde çaresizlik, öfke, güvensizlik ve umutsuzluk hislerinin artmasına yol açabilir. İnsanlar, şiddet olaylarına karşı duyarlılık geliştirmek yerine, zamanla bu tür olaylara duyarsızlaşabilir ve şiddeti kabullenebilir.” dedi.

Cezasızlık duygusunun, aynı zamanda şiddet eğilimli bireylerde ‘nasıl olsa ceza almayacağım’ düşüncesi yaratarak suç oranlarının artmasına neden olabileceği uyarısında bulunan Taşkın, “Toplumsal olarak güven duygusunun zedelenmesine, insanların birbirlerine karşı güvensizlik duymalarına, sosyal bağların zayıflamasına ve toplumsal dayanışmanın azalmasına yol açabilir.” açıklamasını yaptı.

Güvensizlik, çaresizlik ve öfke gibi duyguları kabul etmenin, onları bastırmaktan daha sağlıklı bir yaklaşım olduğunu kaydeden Taşkın, “Bu duyguları güvendiği kişilerle konuşmak veya bir terapistten destek almak, hislerini paylaşmasına yardımcı olabilir.” dedi.

Benzer duyguları yaşayan insanlarla bir araya gelmenin ve destek gruplarına katılmanın kişilerin yalnız olmadığını hissettirebileceğini aktaran Taşkın, şunları söyledi:

“Toplumsal dayanışma, kişinin güvende hissetmesine katkı sağlar. Oluşan öfke, kızgınlık, anksiyete gibi negatif duyguları spor, yazma veya gönüllü faaliyetlerde bulunmak gibi etkinlikler, olumsuz duyguları ifade etmenin yapıcı yollarıdır. Örneğin, insan veya hayvan hakları alanında gönüllü çalışmalar yapmak, kişiyi güçlendirebilir. Eğer bu yöntemler yeterli gelmiyorsa, psikolojik destek almak güvensizlik ve çaresizlik duygularını yönetme konusunda çok faydalıdır. Psikoterapi, bireyin duygusal dayanıklılığını artırarak bu tür duygularla baş etmesine ve baş etme yolları bulmasına yardımcı olabilir.”

Liderlerin yapıcı tutumları topluma güven verir

Kamuoyu oluşturan liderlere bu konuda tavsiyelerde bulunan Taşkın, “Topluma karşı şeffaf ve adil bir duruş sergilemek, cezasızlık algısını kırmaya yardımcı olur. Liderler, hukukun üstünlüğünü savunan bir tutumla, suçların cezasız kalmayacağına dair topluma bilgi verebilir.” dedi.

Toplumda infial uyandıran olaylar karşısında toplumsal duyguları dikkate alan açıklamalar yapılabileceğini dile getiren Taşkın, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kamuoyu liderleri, vatandaşların duygusal ihtiyaçlarını gözeten, empati dolu mesajlar verebilirler. Şiddet, cezasızlık ve adaletin önemi gibi konulara dikkat çekmek için farkındalık kampanyaları düzenlenebilir. Eğitim kurumlarında adalet, empati ve toplumsal dayanışma gibi değerlerin önemi vurgulanarak genç bireylerde güçlü bir adalet duygusu oluşturulabilir. Liderlerin adalet, empati ve sorumluluk gibi değerlere öncülük etmesi, topluma güven verir. Toplumun dikkatini çekebilecek yapıcı konuşmalar yapmak ve davranışlarıyla örnek teşkil etmek, cezasızlık algısını kırmada etkili bir strateji olabilir.

Toplumda cezasızlık algısını kırmak, bireylerin kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak için toplumsal olarak büyük bir sorumluluk üstlenmeyi gerektirir. Liderlerin bu konudaki yapıcı davranışları, toplumsal dayanışmayı güçlendirebilir ve güven duygusunu yeniden inşa edebilirler.” (İLKHA)

Bursa'daki orman yangınlarında 9 gözaltı

32 yıldır unutulmayan acı: Başbağlar katliamında 33 sivil hâlâ adalet arıyor

Şanlıurfa’da seyir halindeki otomobil alev aldı

Siirt’te otomobilin çarptığı 5 yaşındaki çocuk ağır yaralandı

Yahudi çeteler Filistinlilerin arazilerine saldırdı

MAZLUMDER Malatya Şube Başkanı Anıl: Başbağlar katliamının failleri hâlâ cezalandırılmadı

Siirt’te şüpheli ölüm: Yaşlı adam ahırda ölü bulundu

Halep'ten Diyarbakır'a uzanan karpuz yükleme mücadelesi

Batman’da uyuşturucu operasyonu: 175 gram kokain ele geçirildi

Siyonist rejim Güney Lübnan'a İHA'larla saldırdı: 1 şehit, 5 yaralı

Üç platformdan Leman Dergisine kınama mesajı

Erzurum, Kars ve Ardahan için kuvvetli yağış uyarısı

92 yaşındaki usta, 80 yıllık semer ustalığını noktaladı

Yahudi çete terörü: Eriha yakınlarında 70 Filistinli aile zorla göç ettirildi

ABD'nin Texas eyaletinde sel: En az 24 ölü, 20 kayıp

Diyetisyen Korkmaz: Yediğimiz besinler bizi doyuruyor mu, acıktırıyor mu?

Gazze Sağlık Bakanlığı: Hastanelerde yakıt krizi derinleşiyor

Hizbullah lideri Şeyh Naim Kasım: Teslim olmak yok

İLKHA'nın yaptığı haber yetkilileri harekete geçirdi: Kırmataş Mahallesi'nin su sorunu çözülüyor

Pezeşkiyan, Erdoğan ve Aliyev ile yaptığı görüşmeleri değerlendirdi

Temmuz ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

Muğla'da deprem: 3.6 büyüklüğünde

Gazze'de, siyonist rejimin ABD desteğiyle gerçekleştirdiği soykırımın 638'inci günü

Batman’da iki otomobilin çarptığı kazada 2 kişi yaralandı

Han Yunus'ta siyonistlere pusu: Tanklar ve askerler hedef alındı

Sabahın ilk saatlerinde Gazze'de kan aktı: 19 şehit, saldırılar sürüyor

Bingöl'de 49 kilo 600 gram kubar esrar ele geçirildi

CHP'li Adana, Antalya ve Adıyaman belediye başkanlarına "yolsuzluk" operasyonu

Ramallah'ın kuzeyinde Yahudi çetelerin saldırısına direnen 3 Filistinli yaralandı

CHP'li Adana ve Adıyaman Belediye başkanları gözaltına alındı

Yükleniyor