9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74
Bazı okullarda uygulanan çift zamanlı eğitim modeli, öğrenciler ve veliler için çeşitli zorluklara yol açıyor. Eğitim düzeninde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı zaman diliminde ders zorunluluğunun getirilmesi hem öğrenciler hem de veliler için
Çift zamanlı eğitim modelinin zorluklarını anlatan öğrenci velileri, yetkililere seslenerek okulların tekrar sabahçı-öğlenci modeline dönmesi talebinde bulunuyor.
Çift zamanlı eğitim sistemi, öğrencilere sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı zaman diliminde ders zorunluluğu getiriyor. Özellikle öğleden sonra sadece 1-2 ders için okula dönmek zorunda kalan öğrenciler hem veliler hem de servis şoförleri için büyük bir sıkıntı kaynağı oluyor.
Veliler, bu durumun şehirdeki trafik sıkışıklığını artırdığını ve servislerin sık sık geciktiğini belirtiyor. Öğrenciler ise bu gecikmeler yüzünden derslere zamanında katılamıyor ve eğitimleri olumsuz etkileniyor.
Çalışan aileler için ekstra yük
Özellikle çalışan aileler, çift zamanlı eğitim sisteminin günlük planlarını altüst ettiğini dile getiriyor. Öğrencilerin sabah okula gitmesi ve ardından öğleden sonra tekrar okula dönmesi, çalışan velilerin hayatını zorlaştırıyor.
"Okulun tek öğünlü olması daha iyi olur"
Siirt'te eğitim gören çocuklarını farklı okullara gönderen Neriman Gül, bu eğitim modeli yüzünden büyük zorluk yaşadığını belirterek şunları söyledi:
"Üç oğlum Mehmetçik İlkokulu’na, bir oğlum ise Sancaklar Okulu’na gidiyor. Onları zamanında alıp yetiştirmek çok zor oluyor. Öğlen eve gelip yemek hazırlayana kadar zaman çabucak geçiyor. Daha yemeklerini bitirmeden okul servisi geliyor ve aceleyle götürüyorlar. Allah korusun, bir kaza olsa ne yaparız? Ayrıca, üç çocuğa servis tutmak maddi olarak çok zorlayıcı. Okulun tek öğün olması bizim için daha iyi olur.”
"Çift zamanlı sistem çocukların başarısını olumsuz etkiliyor"
Çift zamanlı eğitim sisteminin çocukların başarısını olumsuz etkilediğini belirten veli Hatice Güneş ise görüşlerini şöyle aktardı:
"Okul bu kadar kalabalık olmazdı, veliler de bu kadar yorulmazdı. İki öğünlü eğitim hem veliler hem de öğrenciler için çok yorucu bir süreç. Öğle arası verilen süre çok kısa, çocukların eve gelip geri dönmesi büyük bir sorun yaratıyor. İki öğünlü sistemin değiştirilmesini ve sabah ve öğle seanslarının ayrı olmasını istiyorum."
"Çocuklar bu sistemde çok sıkıntı yaşıyor"
Çift zamanlı eğitim sisteminin zorluklarının yanı sıra hem faydalarının hem de zararlarının olduğunu belirten Mert Özgen, yaşadığı sıkıntıları şöyle dile getirdi:
"Çocukların yemek yeme saatleri kısıtlı olduğu için onları getirip götürmekte ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Zor oluyor, çocuklar serviste zaman kaybediyor. Tekli eğitime geçilmesi hem bizim hem de çocuklar için daha iyi olur. Çocuklar bu sistemde çok sıkıntı yaşıyor. Öğle arası onları alıp eve götürüyorum ve 45 dakika sonra tekrar okula bırakmam gerekiyor. Bu kadar kısa sürede nasıl yemek yiyecekler? Ya öğle arası süresini uzatsınlar ya da geçen sene olduğu gibi tekli eğitime geri dönsünler." ifadelerini kullandı.
"Güvenlik riski ve trafik sorunu oluşuyor"
İsmini vermek istemeyen bir veli ise, çift zamanlı sistemde güvenlik sorunlarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Öğle arasında çocukların dışarı çıkması ve kaza geçirme riski çok büyük. Okul idaresi bu sorumluluğu almamalı. Öğle arası 40 dakika ile sınırlanmalı ve hemen derse geçilerek birkaç ders işlendikten sonra öğrenciler eve gönderilmeli. Çocukların alınması ve tekrar okula getirilmesi trafikte tıkanmalara neden oluyor, bu da büyük bir risk oluşturuyor."
Veliler, okul yönetimlerinin ve Milli Eğitim Müdürlüklerinin bu konuya hassasiyetle yaklaşmasını ve okulların tek zamanlı (Sabahçı-Öğlenci) sisteme geri dönmesini talep ediyor. Onlara göre, bu düzenleme hem öğrencilerin başarısını artıracak hem de ailelerin günlük hayatını kolaylaştıracak. (İLKHA)