Çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor

SAĞLIK 2.01.2025 11:03:01 0
Çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor
Haberi Sesli Oku

Kimileri doğal, işlenmemiş ve taze olduğu düşüncesiyle, kimileri de marketlerdeki ambalajlı sütlere göre daha ekonomik bulduğundan çiğ süt almayı tercih ediyor.

Geçmişte sokak sütçülerinin evlerin kapısına getirdiği ve güğümlerinden sürahilere boşalttığı dönem artık pek çoğumuz için nostaljik bir anı olsa da, çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor.

Ancak Bazı hijyenik koşullara uyulmadığında tüketilen çiğ süt ciddi enfeksiyonlara hatta hayati riske yol açabiliyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, “Yapılan çalışmalar; çiğ sütün gerekli koşullar sağlanmadan tüketilmesinin bazı kişilerde böbrek yetmezliğinden felce dek çok ciddi hatta yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olabildiğini gösteriyor." dedi.

Kocagöz, herhangi bir  ısıl işlem uygulanmadan satılan sütlerin tüketimi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Kaynatma süresine dikkat edin!

Kocagöz, “Çiğ süt zararlı mikroplar taşıyabileceği için insan sağlığına riskini ortadan kaldırmak ve mikrobiyolojik güvenliğini sağlamak amacıyla kaynatma, pastörizasyon ve sterilizasyon gibi işlemlerle mikroplar yok edilir. Sağlık riskleri nedeni ile Dünya Sağlık Örgütü insanların çiğ süt veya çiğ süt ürünlerinin (taze, yumuşak peynir çeşitleri, dondurma, yoğurt) bu tip işlemlere girmeden tüketilmemesini önermektedir. Genel anlamda kaynatma işlemi ev ortamında çiğ sütlere uygulanır. Kaynatma süresi süt içindeki mikrop ve mikroplardan gelen toksinleri yok etmek için en az ortalama 15-20 dakika olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Ciddi hastalıklara yol açabilir!

Çiğ sütün; Salmonella, E.col ve toplumda isimleri bilinmeyen birçok tehlikeli bakteriler içerebildiğini söyleyen Kocagöz, "H5N1 (kuş gribi) virüsüyle enfekte ineklerden alınan çiğ sütte bu virüsün bulunduğu tespit edilmiştir. Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri (peynir, kaymak, dondurma vb) özellikle toksoplazma enfeksiyonu açısından da ciddi risk taşır ve gebelere bulaştığında bebekte kalıcı hasarlara yol açma riski taşır. Seyahatlerde de bu tür gıdalar, bulaşıcı hastalıklar açısından önemli bir risk oluşturur." diye konuştu.

Soğuk zincir çok önemli!

Kocagöz, şunları kaydetti:

"Çiğ sütün; hayvanın sağılmasından sütün şişelenme işlemine ve tüketiciye ulaştırılmasına dek tüm aşamalarda mikrop taşıma riskini ortadan kaldırarak sağlığa zarar vermesini önlemek için soğuk zincire çok önem verilmelidir. Bu nedenle sütün sağılmasından sonra en kısa zamanda soğuk zincir sistemine girmesi gerekmektedir. Bu süre en fazla ilk 4 saattir.

Çiğ sütteki bakteriler; çiğ süt içen veya çiğ sütten yapılmış yiyecekler tüketen herkesin sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Bazı insanlar çiğ sütteki bakterilerden dolayı hastalıkları karın ağrısı, kusma, bazen kanlı ishal, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrısı gibi şikayetlerle geçirse de, bazılarında ölüme bile neden olabilir. Bu grup bireyler şunlardır: Hamileler, 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler, kalp ve böbrek hastalıkları ve diyabeti olanlar ile HIV enfeksiyonu veya organ nakli alıcıları.

Pastörizasyon sütün besin değerini azaltmaz!

Toplumumuzda pek çok kişi pastörizasyon işleminin, süte zarar verdiğini ve besin değerini azalttığını, çiğ sütün güvenli ve daha sağlıklı olduğunu düşünüyor. Oysa bu düşüncenin doğru değil. Pastörizasyon işlemi sütteki zararlı mikroorganizmaları yok ederken, bu süreçlerde sütün besleyici değerinde değişikliğe neden olmaz! Vitamin ve besleyici protein değerinin düşmesi kaygı duyulacak kadar anlamlı miktarlarda değildir. UHT süt de; yüksek ısı derecesiyle çiğ sütün kimyasal, fiziksel ve duyusal özelliklerinde en az değişikliğe yol açarak, bozulma yapabilen tüm mikropların UHT (Ultra High Temperature) işlemi ile yok edilmesidir. Yüksek ısı uygulanması sırasında  sütte   saptanan besin değerlerindeki değişimler (örneğin vitamin)  gıda etkinliği açısından önemsiz düzeyde düşüktür. Sonuç olarak  bu işlemler ile mikroorganizma riski olmadan besin değeri korunmuş olmaktadır.” (İLKHA)


Kocaeli'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Çanakkale açıklarında 22 düzensiz göçmen yakalandı

İran'da 5,2 büyüklüğünde deprem

Rusya: Donetsk'te Kurahovo'yu ele geçirdik

ABD'de ağır kış şartları etkili oluyor

Ermenistan'dan Azerbaycan mevzilerine saldırı

Hatay'da bir mahallede kuduz karantinası

Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası toplumun israil üzerindeki baskıyı artırması gerekir

Kanada Başbakanı Justin Trudeau istifa etti

İnşattan düşen işçi yaralandı

Elektrik akımına kapılan işçi yaralandı

Avusturya'da koalisyon görüşmeleri yeniden başlayacak

Macaristan ve Çekya, Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açtı

Denizli'de trafik kazası: 2 ölü

Feribot seferlerine fırtına engeli

Mide-bağırsak enfeksiyonları arttı: Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları

Adana'da "İl İstihdam Ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı" gerçekleştirildi

Avusturya Cumhurbaşkanı, Özgürlük Partisi'ne hükümeti kurma yetkisi verdi

Tokur: Memuru emeklisi mutlu olmayan ülkenin mutlu olması mümkün değildir

Gaziantep'te silah kaçakçılığı yapan 11 kişi hakkında işlem yapıldı

Uzmanlar, öfke için "itfaiyeci modelini" öneriyor

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 16 gözaltı

Vatandaşlar: Aile hekimlerinin 5 günlük iş bırakma eylemi sadece bizleri mağdur ediyor

Ofis hayatı, kas ve iskelet sisteminde çeşitli sorunlara neden olabiliyor!

Sağlık çalışanları: Sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz

Bursa’da aile hekimlerinden iş bırakma eylemi

Depremde yıkılan ve yeniden yapılan Evliyaoğlu Camii dualarla ibadete açıldı

Sağlık hizmetlerinde dijital dönüşüm

Mühendis Yahya Ayyaş'ın şehadetinin üzerinden 29 yıl geçti

Yükleniyor