Tarih: 24.10.2024 20:18

Çin, Afgan ihracatına uygulanan vergileri kaldırmaya hazırlanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Başkent Kabil'de gerçekleşen görüşmede konuşan Çin Büyükelçisi Zhao Xing, aralık ayından itibaren Afgan ihracatına yönelik uygulanan vergilerin kaldırılacağını duyurdu.

Afganistan İslam Emirliği Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen görüşmede, Çin Büyükelçisi Xing, Afganistan'daki mevcut koşulların ekonomik ve ticari girişimler için elverişli olduğunu belirterek Afganistan ile Çin arasında çeşitli sektörlerde devam eden ikili iş birliğinin genişleyerek sürdüğünü kaydetti.

Büyükelçi Zhao Xing, Afganistan'ın Çin'e yaptığı ihracat seviyesinin önemli bir büyüme gösterdiğini ve bu yıl ticaretin yüzde 11,5'ini oluşturduğunu, önümüzdeki yıl bu rakamın yüzde 25'e çıkmasını beklediklerini söyledi.

Çin hükümetinin aralık ayından itibaren Afgan ihracatına uygulanan vergileri kaldıracağını kaydeden Büyükelçi Xing, bu adımın, Çin pazarına giren Afgan ürünlerinin hacmini önemli ölçüde artırarak Afgan vatandaşları için ek istihdam olanaklarını oluşturmasının beklendiğini belirtti.

Afganistan İslam Emirliği ile Tacikistan üzerinden yeni bir ekonomik koridor kurma planlarını da görüşen Çin Büyükelçisi Xing, bu konuda Afganistan, Çin ve Tacikistan arasında üçlü görüşmeler planlandığını açıkladı.

Xing, iki ülke arasındaki ekonomik alışverişler için kritik bir bağlantı görevi görecek olan Wakhan Koridoru'nun operasyonel hale getirilmesi için şu anda çabaların sürdüğünü belirtti.

Afganistan İslam Emirliği Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdulkebir ise, Çin'in Afgan ihracatına vergi muafiyeti kararını memnuniyetle karşılayarak, bu adımın Afgan işletmelerine önemli bir destek sağlayacağını ve ülkenin ekonomik toparlanmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Diğer komşu ülkeleri de benzer destekleyici önlemler almaya çağıran Abdulkebir, Vahan Koridoru'nun stratejik önemine vurgu yaptı.

Abdulkebir, koridorun faaliyete geçmesiyle Afganistan ve Çin arasındaki ticaret ve ekonomik faaliyetlerde önemli ilerlemeler sağlanacağını, ikili ilişkilerin daha da güçleneceğini söyledi. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —