Tarih: 30.08.2024 22:29

Çin ile Filipinler arasında Güney Çİn Denizi'nde gerginlik

Facebook Twitter Linked-in

Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Gan Yü, Filipinlerin bölgede demirli bulunan sahil güvenlik gemisine havadan helikopterle yaptığı ikmalin, kazaya yol açabilecek "riskli bir eylem" olduğunu belirterek, "Filipinler tarafına, riskli eylemlerine ve propaganda nümayişine derhal son vermeye, gemiyi kendi başına bölgeden çekmeye çağırıyoruz." açıklamasını yaptı.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcü Vu Çien de yaptığı açıklamada, Filipinler'in gemisini ve personelini derhal Sabina Sığı'ndan çekmesi ve yerleşim ile yapılaşmanın olmadığı bir bölge haline getirmesi gerektiğini belirtti.

Vu, açıklamasında bölgedeki gerilimde Filipinler'e destek açıklamaları yapan ABD'yi de eleştirerek Washington'ı Güney Çin Denizi'nde "barışın ve istikrarın en büyük yok edicisi" ve "kargaşa yaratan en büyük kara el" olduğunu ifade etti.

Spratly Adaları'nın güneyindeki Sabina Sığı çevresinde son günde Çin ve Filipinler sahil güvenlik gemileri arasında çarpışmalara varan sürtüşmeler yaşanıyor.

Sabina Sığı'nda, Filipinler Sahil Güvenliğine ait BRG Teresa Magbanua gemisi demirli halde bulunuyor.

Filipin gemileri, söz konusu gemiye ikmal sağlamak üzere aralıklarla bölgeyi ziyaret etmesi, bölgede hak iddia eden Çin ile gerilime neden oluyor. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —