• BIST 100

    10970,37%0,52
  • DOLAR

    42,09% 0,01
  • EURO

    48,35% -0,01
  • GRAM ALTIN

    5388,62% 1,10
  • Ç. ALTIN

    8852,40% 0,33

Çin ile İran'dan nükleer müzakere görüşmesi

06 Kasım 2025, Perşembe 01:04
06 Kasım 2025, Perşembe 01:04
Çin ile İran
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çin Dışişleri Bakanlığı, İran’ın nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanma hakkını Çin'in desteklediğini açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile Tahran’ın nükleer programı konusunda görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.

Açıklamaya göre, Bakan Wang Yi, Çin’in İran’ın nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanma hakkını desteklediğini vurgulayarak, “İlgili tarafların diyalog ve iletişimi sürdürmesini umuyoruz.” açıklamasını yaptı.

İran Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Erakçi, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı telefon görüşmesinde, ikili ilişkilerin son durumu ile bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldığını bildirdi.

Bakan Erakçi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ‘snapback’inyasa dışı ilan edilmesi konusundaki sorumlu ve ilkeli tutumundan dolayı Çin’e teşekkür ederek, “ABD’nin ve bazı Batılı ülkelerin tek taraflı politikalarına karşı Çin, İran ve Rusya’nın Birleşmiş Milletler’deki yapıcı iş birliği büyük önem taşımaktadır ve bu iş birliği Bağlantısızlar Hareketi’ne üye 121 ülke tarafından da desteklenmiştir” dedi.

Erakçi ayrıca, siyonist rejimin Batı Asya bölgesindeki gerilim artırıcı eylemlerine değinerek, “Uluslararası toplum, bu rejimin savaş yanlısı ve baskıcı politikalarına karşı durmalı ve bölgedeki krizin tırmanmasını engellemelidir.” dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de görüşmede, Tahran–Pekin stratejik ilişkilerinin önemine dikkat çekerek, iki ülke arasında Birleşmiş Milletler ve diğer çok taraflı platformlarda sürekli koordinasyon ve temasın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

İran’ın barışçıl nükleer programına yönelik tutumundan övgüyle bahseden Wang Yi, İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nın (NPT) temel üyelerinden biri olarak nükleer haklarının korunması gerektiğini ifade etti.

Taraflar, Eylül ayında iki ülke cumhurbaşkanlarının yaptığı verimli görüşmeye ve yakın gelecekte yapılacak yüksek düzeyli mekanizma toplantısına da değinerek, iki ülke liderlerinin Kapsamlı Stratejik Ortaklık çerçevesindeki mutabakatları ilerletme konusundaki kararlılığını teyit ettiler. (İLKHA)

Rusya ve Sri L’dan ilk ortak tatbikat

İletişim Başkanı Duran’dan CHP liderine sert yanıt

Çin ile İran'dan nükleer müzakere görüşmesi

Polonyalı gazeteci Antalya’da Müslüman oldu

Japonya yeni nükleer reaktör inşası için harekete geçiyor

Cezayir ve Azerbaycan arasında ekonomik işbirliği anlaşması

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Özgür Özel’in sözlerine tepki

HAMAS anlaşmaya bağlı kalarak siyonist bir esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Arazi anlaşmazlığı silahlı kavgaya dönüştü: 1 ölü, 1 yaralı

Yunanistan ve siyonist rejimden ortak hava tatbikatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜDAPAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’nu kabul etti

HSK üyeliğine Havvanur Yurtsever yeniden seçildi

Başkonsoloslar Konferansı 6-8 Kasım’da Başkent’te gerçekleşecek

MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü

Kahramanmaraş’ta kaybolan yaşlı adam ölü bulundu

ABD’den Kuzey Kore'ye yeni yaptırım kararı

Vietnam'da sel felaketi: 47 ölü, 130 yaralı

2026 hac kurası sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı

Suriye Cumhurbaşkanı El-Şara, COP30 iklim zirvesine katılacak

Harran Üniversitesi’nde “Asrın Mus'ab'ı” programı düzenlendi

İstanbul'da Birleşik Arap Emirlikleri protestosu

ABD kıtalararası balistik füze test etti

Yunanistan'da 4.5 büyüklüğünde deprem

BOTAŞ 223 personel alımı yapacak

Ordu'da taş ocağı şantiyesinde göçük

Kassam: Bir işgal esirinin cesedini bu akşam teslim edeceğiz

Tarsus Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahiplerine giyim yardımı

İşgalciler, 15 şehidin cenazesini teslim etti

Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya ve Sri L’dan ilk ortak tatbikat

İletişim Başkanı Duran’dan CHP liderine sert yanıt

Çin ile İran'dan nükleer müzakere görüşmesi

Polonyalı gazeteci Antalya’da Müslüman oldu

Japonya yeni nükleer reaktör inşası için harekete geçiyor

Cezayir ve Azerbaycan arasında ekonomik işbirliği anlaşması

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Özgür Özel’in sözlerine tepki